Metoda daneza de parenting sau ce știu cei mai fericiti oameni din lume despre creșterea copiilor echilibrati și siguri pe ei

Metoda daneza de parenting - ce stiu cei mai fericiti oameni din lume despre cresterea copiilor echilibrati si siguri pe ei

Metoda daneza de parenting sau ce știu cei mai fericiti oameni din lume despre creșterea copiilor echilibrati și siguri pe ei

Parintii din Danemarca abordează copilăria şi societatea ca pe un întreg. Metoda daneză de parenting este un stil de parenting bazat pe egalitatea între părinți, dezvoltarea autonomiei copiilor și comunicarea deschisă într-un mediu familial fericit și echilibrat. Se promovează implicarea activă a ambilor părinți în îngrijirea și educația copiilor, încurajarea independenței copiilor, comunicarea sinceră și deschisă și jocul ca parte esențială a creșterii.

Iată o mică recenzie a unei carti extrem de populare - Metoda daneză de parenting - ce stiu cei mai fericiti oameni din lume despre cresterea copiilor echilibrati și siguri pe ei.

- veţi citi:
Cei mai fericiți şi cei mai bine pregătiţi copii din lume
Până la 90% dintre americani încă folosesc lovitul ca formă de disciplină
În Danemarca, accentul se pune pe bunăstare şi bună comportare prin interdependență
Diferența între a ști ce trebuie făcut și a face efectiv

Metoda daneza de parenting

In calitate de mama a unui baietel plin de personalitate, am multe intrebari de parenting si caut mereu sa aflu ceva ce inca nu stiu.  Întrebări precum: este posibil să cureţi voma de pe covor la 6 dimineața fără să fii nefericita? Unde poate găsi cineva un loc de muncă plăcut, plătit foarte bine, flexibil şi care se potrivește familiei mele?

Ce ar trebui să faci atunci când copilul se opreste  din mers la jumătatea drumului spre școală și refuză să se mai mişte? In mijlocul acestor dileme... am citit cartea Metoda Daneză de Parenting. (The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know about Raising Confident, Capable Kids
by Jessica Joelle Alexander and Iben Sandahl | 9 Aug 2016
)

Cei mai fericiți şi cei mai bine pregătiţi copii din lume

Cartea Metoda Daneză de Parenting, promite „să ajute părinții din toate mediile să crească cei mai fericiți şi cei mai bine pregătiţi copii din lume”. Argumentul cărții este convingător. S-a descoperit că Danemarca are cei mai fericiți oameni din lume aproape în fiecare an începând din 1973, dar nu a existat niciodată un consens clar cu privire la motivul din spatele acestei constatări.

Autorii, un scriitor american și soțul ei psihoterapeut danez, susțin că au descoperit secretul: danezii sunt fericiți datorită educației lor. Această expunere a filozofiei daneze de parenting, inițial auto-publicată, este extrem de populara in tarile din vestul Europei ...Deși această ediție are un editor britanic, în carte se vorbeşte mult despre „ce înseamnă să fii un părinte american”.

Până la 90% dintre americani încă folosesc lovitul ca formă de disciplină

Unul dintre lucrurile cheie pe care le-am descoperit este cât de bucuroasă sunt că nu sunt un părinte american. Această carte prezintă un portret îngrijorător al modului de creștere a copiilor în State (deși sunt sigură că adevărul este mai complicat): individualismul și competiția sunt reperele de bază ale creşterii, copiii fiind împinși continuu să se „realizeze” în sport și în mediul academic și sunt meditaţi atunci când nu pot face față. În 2010, 5,2 milioane de copii americani erau pe Ritalin, iar obezitatea conduce la o epidemie de pubertate cu debut precoce, care la rândul ei este deseori tratată cu tratamente de hormoni. Nu aveam nici o idee că pedeapsa corporală - lovirea elevilor cu o paletă sau cu un baston pentru comportament necorespunzător - este încă legală în școlile de stat din 19 state americane și este permisă în școlile private din USA. Studiile sugerează că până la 90% dintre americani încă folosesc lovitul ca formă de disciplină pentru copiii lor.

Ad-Extra3:

În schimb, în Danemarca, accentul se pune pe bunăstare şi bună comportare prin interdependență

Copiii încep școala de la șase ani și până la vârsta de 10 ani termină ziua de şcoală la ora două, iar după-amiază le este dedicată jocului. Curriculumul prioritizează munca în echipă și construirea empatiei, mai degrabă decât realizarea individuală. Și nu vorbim doar despre educație: sistemul de sănătate, de asemenea, face lucruri simple, dar eficiente, cum ar fi conectarea noilor mame cu alte mame din zona lor pentru sprijin în primele luni cruciale. Deci, atunci când autorii spun că „creşterea”/educaţia este cheia fericirii în Danemarca, ei nu vorbesc doar despre parenting. Vorbesc despre o societate umană și coezivă, cu sisteme de sprijin pentru toată lumea. Pentru că cititorii americani, sau chiar britanici, să transforme în realitate o asemenea situaţie nu au nevoie de o carte de parenting, ci de o răsturnare politică. (Deși adevărul despre Danemarca este și el mai complicat.)

Sfaturile parentale sunt suficient de sensibile, dacă au cutremurat cu greu pământul. Acestea sunt organizate în jurul „acronimului ușor de reținut Parent” (în limba engleză) - Joc, Autenticitate, Reîncadrare, Empatie, Fără ultimatumuri și Împreună/Unitatea. Unele par destul de evidente („Dacă ai tăi copii îţi pun o întrebare, dă-le un răspuns cinstit”; „conectează-te cu copilul tău și ușurează situația cu umor”). Alții împrumută terminologia tehnică pentru a implementa comportamentul pe care majoritatea dintre noi l-am recunoaște instinctiv că fiind cel corect.

Capitolul „Reframing” (Reîncadrare), de exemplu, ne sfătuiește să accentuăm aspectele pozitive ale experiențelor negative: copilul spune că a jucat fotbal prost; îi spui că se va descurca mai bine data viitoare. Ar trebui să evităm etichetarea copiilor cu trăsături negative prin separarea comportamentului de copil - așa că, în loc să-l numim pe micul Walter leneș, ar trebui să-i spunem că este „afectat de lene”. Capitolul „Fără ultimatumuri” vorbeşte despre menținerea unei atitudini calme și autoritare, fără a exista strigăte sau lovituri. „Unitatea”, sau conceptul foarte în trend de „hygge” vorbeşte despre timpul pe care trebuie să şi-l ia familiile pentru a face lucruri frumoase împreună - cum ar fi să se joace și să cânte. Practic, este opusul tuturor momentelor în care membrii familiei stau în camere separate cu iPad-uri.

Diferența între a ști ce trebuie făcut și a face efectiv

Problema cu aceasta, la fel ca și în cazul oricărui sfat de parenting, este diferența între a ști ce trebuie făcut și a face efectiv. Desigur, nu mi-am dorit niciodată să stau în mijlocul străzii urlând la copilul meu de trei ani „Dă-te jos de pe marginea trotuarului”. În mod clar, aș ști, într-un moment de luciditate, că este probabil ca acest lucru să-l învețe să urle înapoi la mine sau la altcineva. Dar în acel moment cunoașterea este inutilă, deoarece el mă scoate total din pepeni.

După cum recunosc autorii, o mare parte din comportamentul nostru ca părinți provine din „setările noastre implicite” învățate în copilărie și absorbite din împrejurimile noastre. Putem - și desigur ar trebui - să încercăm să fim părinți mai buni la nivel individual, dar este important să recunoaștem că nu putem ridica piesele în care societatea eșuează.

Poate că mai degrabă decât să privim la nesfârşit la „parenting”, trebuie să ne direcționăm dorința de schimbare și îmbunătățire a educatiei copiilor nostri.

Copiii au nevoie de limite: iata de ce sunt bune limitele si ce invata copiii de la ele

Copilul are nevoie de limite pentru a se simti in sigurantă si chiar pentru propriul său echilibru mental. Stabilirea unor limite copiilor inseamnă stabilirea unui ghid pentru comportament - chiar si atunci când nu exista o regulă oficiala a familiei. Limitele ii invată pe copii ce inseamnă auto-disciplina, cum sa facă față sentimentelor neplacute și cî nouî parintilor NE pasî - dar si că sunt iubiti. Iată de ce are copilul nevoie de limite, cum punem limite copilului fără să il pedepsim si mai ales... de ce limitele fac parte din cheia unei bune educatii.

Copiii carora li se permit prea multe nu au ocazia sa isi dezvolte auto-disciplina, in timp ce aceia care sunt educati in mod autoritar nu si-o dezvolta nici ei, pentru ca alegerile pe care le fac nu vin de la sine, ci le sunt impuse, avand adesea crize de rebeliune si devenind de multe ori adepti ai minciunii. Care este, asadar, solutia? Punerea limitelor in tot ceea ce facem impreuna cu copiii si in tot ceea ce fac ei singuri pare a fi o formula ideala de parenting iata cum punem limite copilului fara sa il pedepsim...

Metoda daneză de parenting nu este un set rigid de reguli, ci mai degrabă un cadru bazat pe valori și principii care pot varia în aplicare de la o familie la alta. Această metodă a fost remarcată pentru contribuția sa la fericirea și bunăstarea copiilor și a părinților în Danemarca, dar fiecare familie este diferită și poate adapta aceste principii în funcție de propriile nevoi și valori.

Despre hartuirea la scoala, merita citit:

Intimidarea si hartuirea intre copii: cum ne ajutam copilul sa se descurce
Scrisoare catre mama unui bataus
Hartuirea online copilului: o problema contemporana de parenting

4 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.  

autor: Redactor Principal Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII