Igiena urechilor bebelușului - ce facem și ce NU facem
Urechea bebelușilor secretă cerumen (substanță de culoare gălbuie, consistență grăsoasă, produsă la nivelul urechii).
Curățarea corectă a urechilor va permite menținerea stării de sănătate, nu doar la nivelul urechii externe (ceea ce vedem cu ochiul liber), dar și a urechii medii (în interior).
- veți citi:
Iată care sunt pașii pentru a curată în siguranță urechile bebelușului
Curatam sau nu urechile bebelusului?
Infecțiile urechii pot afecta pielea pavilionului sau interiorul urechii (otită). Ambele forme pot evolua sever, iar netratate la timp pot duce la leziuni grave.
Iată care sunt pașii pentru a curată în siguranță urechile bebelușului și ce NU trebuie să facem:
• Nu utiliza „bețișoare” de urechi în interiorul urechii copilului! Nu sunt sterile, pot produce leziuni locale ale pielii cu evoluție severă. Pot induce perforații de timpan cu pierderea secundară a auzului. Nu utiliza „bețișoare cu opritor” pentru toaleta urechii. Nu prezintă siguranță la nou-născut și copilul mic.
• Dacă a intrat apă în urechea copilului la baie, șterge cu blândețe urechea externă (pavilionul) și cu ajutorul unui tampon de vată (rulat cu mana perfect curată) și absorbiți cu multă atenție excesul de lichid.
• Șterge cu blândețe pavilionul urechii (partea externă a pielii urechii) cu un disc sau tampon de tifon moale, înmuiat în apă foarte curată, călduță și apoi stors.
• Nu curăța interiorul urechii copilului! Singurul care poate avea acces la zona medie a urechii rămâne medicul din specialitatea ORL (ochi-nas-gât-urechi).
• Nu uita să ștergi zilnic zona retroauriculară (în spatele urechii), unde micuții pot face leziuni erozive.
• Nu utiliza cercei proveniți din surse incerte.
• Nu permite inserarea cerceilor la copilul tău cu instrumentar de proveniență nesigură, material nesteril, doar în baza principiul tradițional: „puneți cercei copilului mic, că nu simte!” Există risc major de infecții (ex. inclusiv infecție cu virus hepatitic tip B, prin contact sângerând cu un adult potențial infectat cu acest virus hepatitic).
• Dacă totuși dorești să „pui cercei”, utilizează metale nobile pentru a evita dermatitele de contact (infecții cu evoluție îndelungată, reacții de sensibilizare).
• După inserția cerceilor, curăță cu apă și săpun zilnic zona respectivă și aplică un unguent cu dezinfectant minim 2-3 zile de 2-3 ori/zi.
• Infecțiile urechii pot duce la pierderea auzului. Nu tratați singuri astfel de infecții. Solicitați ajutor medical calificat.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII