Jocuri și activități pentru a-ți invăța bebelușul să vorbească - si nu este niciodată prea DEVREME

Jocuri si activitati pentru a-ti invata bebelusul sa vorbeasca - si nu este niciodata prea devreme

Jocuri și activități pentru a-ți invăța bebelușul să vorbească - si nu este niciodată prea DEVREME

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ne învăța bebelușul să vorbească, este să vorbim direct cu el, fiindcă nu este niciodată „prea devreme”.

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a învăța copilul să vorbească este să-l învațați să înțeleagă cuvintele. Mulți copii ai căror părinți cred că au „doar o întârziere de vorbire” au, de asemenea, dificultăți să înțeleagă ceea ce li se spune. Iată mai jos o listă de activități pentru a lucra la limbajul bebelusilor si copiilor mici:

- veți citi:
Pentru dezvoltarea vorbirii, bebelușul trebuie mai intâi sa ințeleagă ce i-am spus

1. Vorbiți-i direct despre ceea ce se întâmplă în jurul lui
2. Jucați o mulțime de jocuri sociale
8 activităti care stimulează dezvoltarea creierulului bebelușului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Când începe bebelușul să gângurească: când și cum progresează
Despre dezvoltarea vorbirii și limbajului la bebeluși, mai puteți citi

Pentru dezvoltarea vorbirii, bebelușul trebuie mai intâi sa ințeleagă ce i-am spus

In etapele de dezvoltare a limbajului si vorbirii, inca de la inceput, bebelusii înțeleg mai mult decât pot spune. Tocmai de aceea, parintii sunt incurajati sa vorbeasca cat mai mult cu copilul - chiar daca acesta nu le raspunde. Logopezii sustin ca noi parintii trebuie facem orice efort pentru a ne ajuta copilul să învețe nu numai cum să vorbească, ci și mai important, cum să înțeleagă ce i-am spus.

Iată mai jos o listă de activități pentru a lucra la limbajul bebelusilor si copiilor mici:

1. Vorbiți-i direct despre ceea ce se întâmplă în jurul lui

Vorbiți-i mai ales despre lucrurile la care acordă atenție în acel moment. Denumiți frecvent persoane, obiecte, acțiuni și imagini din cărți. Spuneți-i cuvinte specifice pentru a „face legătura” cu activitățile.

2. Jucați o mulțime de jocuri sociale

Cucu-bau:
acoperiți fața bebelușului cu o pătură. Întrebați: „Unde este (numele copilului)?” Strigați-l de mai multe ori, deoarece acest lucru creează anticipare. Apoi luați pătura și spuneți: „Bau!”.

Țelul este ca bebelușului să „învețe” jocul. De exemplu, la început vrem să-l vedem cum se uită la noi și zâmbește sau râde când luam pătura de pe cap. Dacă nu va râde, încercați să îl provocați cu o față amuzantă. După ce a jucat acest joc o perioadă, vrem să-l vedem începând să lovească sau să se miște sub pătură și să înceapă să râdă în așteptarea că o să-l surprindeți luând pătura. Apoi vrem să-l vedem încercând să participe trăgând pătura singur, pentru că „știe” ce urmează. Apoi vrem să-l vedem încercând să-și acopere propriul cap atunci când îi dăm pătura.

Un indiciu că a „învățat” cu adevărat jocul, vine atunci când îl vedem că ia inițitiva, întinzânduț-i o pătură, atrăgându-ți atenția cu un chicotit sau cu un strigăt pentru a anunța că vrea să se joace și apoi efectuarea tuturor acoperirii / descoperirii însuși. S-ar putea să nu spună „bau” la început, dar dacă îndeplinește toate condițiile preliminare, știm că înțelege rutina, cu sau fără cuvântul respectiv.

Atât de mare:
acest joc începe când părinții întreabă „Cât de mare este (numele copilului)?” Apoi, mama sau tata ar trebui să răspundă, „Atââât de mare”, în timp ce ține ambele brațe deasupra capului. Dacă bebelușul nu urmărește sau nu încearcă să vă imite, ajută-l să facă acest lucru. Repetați acest ciclu de 5 sau 6 ori înainte de a trece la un nou joc. Bebelușii și copiii mici au nevoie de repetiție pentru a învăța. Când un copil a învățat cu adevărat acest joc, își ține singur brațele în sus, zâmbește și se uită la părinții săi să spună cuvintele pentru el.

Vâslește, vâslește, vâslește-ți barca...:
Stai jos pe podea cu picioarele întinse în fața ta și așează-ți copilul pe picioare. Țineți mâinile bebelușului și miscați-le înapoi și înainte în timp ce cântați:

Lin văsleşte, barcă văsleşte
Lin spre mare în jos
Cu voioşie plutim departe
Spre visul luminos.
Lin văsleşte, barcă văsleşte
Lin spre mare în jos
De crocodili nu avem frică
Spre vis plutim curajoşi.

La versul crocodil”, lăsați mâinile bebelușului și faceți o gură mare de aligator deschizând și închizând brațele, cu mâinile întinse.

Gâdilici:
pentru acest joc ne aplecăm mult în spate, astfel încât să pară că ne apropiem cu fiecare cuvânt. Ne mișcăm degetele și facem o pauză între fiecare cuvânt pentru a crea anticipare în timp ce ne aplecăm din ce în ce mai aproape. Apoi spunem: „Gâdi, gâdi, gâdi” în timp ce le gâdilăm piciorușele, obrajii sau mâinile. Copiii „cer” acest joc, fie prinzându-și burtica sau zâmbind. Nu uitați să faceți multe repetări, așa „învață” jocul.

1, 2, 3, SUS sau SARI!
- pentru bebelușii care pot sta pe picioare, dar nu pot merge, îi tinem în poală și de sub brațe în timp de numărăm, „1, 2, 3” și apoi îi ridicăm în sus ”. Fiți creativi: lăsăți-l sa sară ușor pe pat de exemplu. Nu uitați să întrerupeți și să creați emoție.

Sus / Jos:
țineți din nou copilul pe podea pe picioarele întinse. Ridicați-vă genunchii spunând: „Sus” și apoi coborâți-le pe podea spunând: „Jos”. Repetați de mai multe ori „Sus, sus, sus, sus, sus”, apoi „Jos, jos, jos, jos, jos".

Cântați melodii ce implică mișcări ale mânilor. Cele preferate de copii sunt:

Micuțul păianjen
Roțile autobuzului
Părțile corpului (Cap umeri genunchi și degețele9
Dacă vesel se trăiește

Dacă nu mai știți versurile, youtube vă este cel mai bun prieten :)

Vestea bună este ... când ajutați un copil să învețe aceste lucruri, limbajul se dezvoltă și învață să comunice!! Indiferent de vârstă sau nivelul de dezvoltare, aceste jocuri ajută ... enorm!

Ce mai așteptați??? Spor la joacă! Citeste si Primele 5 poezii pentru bebelusi

Ad-Extra3:

Când începe bebelușul să gângurească: când și cum progresează

Dupa primele saptamani, bebelușul incepe să isi manifeste dorinta de comunicare prin primele gângureli.  Gângurelile bebelusului vor fi tot mai dese dupa ce parintii ii vor incuraja gângureala si il vor stimula sa continuie...  Inca din primele 3 luni, bebelusul este foarte sensibil la tonalitatea vocii, la inflexiunea dulce din vocea lui sau siguranta lui tati cand vorbeste...

Dupa ce implineste varsta de 6 luni, bebelusul incepe sa urmarească cu tot mai mare atentie ce se intamplă in jurul său si incepe să imite sunetele. Si chiar incepe sa anticipeze cu incântare anumite intamplari - astfel gângurind incântat când vede sânul mamei sau biberonul cu lapte. Sau cand vede ca se pregateste baița.
Iată insa că gângurelile bebelusului au si niste moduri de descifrare si vă facem cunostintă cu limbajul Dunstan sau limbajul bebelușilor. Iata cum evolueaza gangureala la bebelusi.

Despre dezvoltarea vorbirii și limbajului la bebeluși, mai puteți citi

Cum vorbim cu bebelusul si de ce este important acest lucru

Vorbiti mult cu bebelusul: este benefic pentru creierul sau!

Primele cuvinte ale bebelusului: etape in dezvoltarea vorbirii

De ce copilul stie atat de putine cuvinte?

8 activităti care stimulează dezvoltarea creierulului bebelușului

Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are ... citeste mai departe 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Prin intermediul butonului „Panică”, poti primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII