8 frici despre naștere: iată de ce medicul spune că nu trebuie să le ai
Fricile de sarcină culmineaza cu frica de naștere si ce se poate intampla acolo și după.
Iată care sunt 8 dintre cele mai frecvente temeri ale gravidelor cu privire la naștere - și ce spune medicul ginecolog despre fiecare din aceste frici despre ce s-ar putea intampla in timpul si dupa nasterea bebelusului.
- veți citi:
Sarcina are fricile de sarcină
Fricile de sarcină culmineaza cu frica de naștere si ce se poate intampla acolo și după
Frica nr. 1: "Voi face caca pe masa de naşteri."
Frica nr. 2: "Epidurala va fi ineficientă sau nu va fi administrată la timp".
Frica nr. 3: "Nu voi putea face faţă durerii".
Frica nr. 4: "Recuperarea după cezariană va fi naşpa."
Frica nr. 5: "Nu voi mai fi niciodată la fel... acolo jos!"
Frica nr. 6: "Nu voi ajunge la spital la timp".
Frica nr. 7: "Partenerul meu va leşina în timpul naşterii."
Frica nr. 8: "Îmi voi pierde identitatea ..."
Frica de naștere: cum o invingi si alte intrebari și răspunsuri pe care trebuie să le știi
Sarcina are fricile de sarcină
Din momentul în care rămâi însărcinată, pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina, te vei confrunta cu asa numitele frici de sarcina. In plus, urmeaza pregatirile pentru sosirea bebelusului - cumperi echipamentul sau necesar, carucior, hainute, pompa de san, patut si altele si ... incetul cu incetul ii vei pregati camera.
Intre timp, desigur - trebuie sa mergi la programarile medicale de urmarire a sarcinii si trebuie sa faci testele de sarcina pe care ti le recomanda medicul. Apoi e timpul sa te hotarasti daca vrei sa participi la un curs prenatal.
Fricile de sarcină culmineaza cu frica de naștere si ce se poate intampla acolo și după
Apoi, urmeaza frica suprema si anume frica de nastere. Vor fi multe spaime si emotii pe care ti le vei imagina ca s-ar putea intampla in salonul de nastere. In continuare, vom trece in revista o lista de frici de nastere - culese de la mamicile de pe forumul Desprecopii plus raspunsul doamnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda.
Frica nr. 1: "Voi face caca pe masa de naşteri."
O spaima majora, combinata cu jena, pe care am avut-o in timpul nasterii este ca voi face - scuze ca spun asa direct - caca în timpul nasterii - spune Adriana B - o mamica pe forumul de nasteri de la Desprecopii. Am citit ca se va intampla asta ...
A elimina un scaun in timpul celei de-a doua etape a travaliului, când cervixul este complet dilatat, este foarte comun - și majoritatea doctorilor sunt obişnuiţi să vadă acest lucru. Dar - iata de ce nu trebuie sa te temi sau te jenezi: Atunci când apare o mișcare intestinală, înseamnă că femeia împinge bine și medicii văd acest lucru ca fiind un lucru pozitiv.
De ce nu ar trebui să îţi faci griji: Da, se intampla extrem de des - spune Dr. Daniela ter Horst. Majoritatea femeilor nici măcar nu mai observă acest lucru. Dar dacă o faci, cineva se va ocupa de asta imediat. Asistenta medicală este foarte rapidă în a îndepărta mişcarea intestinului fără a menţiona asta femeii care naşte", spune ea. Deseori sugerez ca partenerul de naștere să pulverizeze ceva care miroase bine, precum uleiuri esențiale diluate cu apă, atunci când începe această etapă a travaliului, astfel încât să poată fi acoperit orice miros neplăcut care ar putea rezulta dintr-o mișcare intestinală.
Ad-Extra3:
Frica nr. 2: "Epidurala va fi ineficientă sau nu va fi administrată la timp".
Unele femei se tem ca nu vor primi epidurala la timp. Pentru femeile care preferă să nu nască fără medicamente, gândul de a face acest lucru poate fi terifiant", spune Dr. Daniela ter Horst. "Am avut o dată o pacientă care a cerut epidurala de îndată ce a aflat că era însărcinată, doar pentru a fi sigură că nu va simți nici o contracție în timpul travaliului".
De ce nu trebuie să îţi faci griji: "La majoritatea spitalelor, femeilor li se administrează epidurala în orice moment al travaliului, chiar daca au dilatarea de numai 10 cemntimetri", spune Dr. Daniela ter Horst. “Şi nu trebuie să îţi faci griji că vei avea o epidurală ineficientă.” Conform cercetărilor publicate în Recenzii în Obstetrică și Ginecologie, numai 12% dintre epidurale eşuează, iar aceasta pentru că aşa sunt intenţionate.
Dar dacă ai în continuare dureri sau simți că ceva nu este bine, spune-i imediat asistentei. Iar dacă îţi faci griji cu privire la primirea medicamentele la timp, poti sa ceri o epidurală imediat ce eşti internată în spital.
Frica nr. 3: "Nu voi putea face faţă durerii".
Dacă ai auzit poveşti de groază de la prieteni sau ai urmărit prea multe filmulete cu scene de naștere înfricoșătoare şi eşti speriată de potențiala durere provocată de travaliu, nu eşti singură în asta.
De ce nu ar trebui să îţi faci griji: Durerea naşterii este diferită de orice alt tip de durere pe care o vei experimenta, dar acesta este un lucru bun, spune Dr. Daniela ter Horst. "Durerea travaliului nu este constantă", explică ea. “Contracţiile vin în intervale scurte, ceea ce înseamnă că între contracţii există o pauză pentru a face durerea provocată de travaliu mai uşor de gestionat.
Durerile naşterii, de asemenea, cresc in intensitate, permiţând unei femei sa practice tehnici de a-i face faţă atunci când durerea este mai uşoară.” Deci, până la momentul în care va trebui să împingi, vei fi pregătită.
Frica nr. 4: "Recuperarea după cezariană va fi grea."
Multe femei se tem că o nastere prin cezariană ar putea însemna o recuperare mult mai lungă și mai dificilă decât cea care urmează unei nașteri naturale, spune Dr. Daniela ter Horst. "Multe femei văd intervenția chirurgicală ca fiind terifiantă sau simt că au eșuat dacă trebuie să aibă o cezariană neplanificată", notează Dr. Daniela ter Horst
De ce nu ar trebui să îţi faci griji: Recuperarea durează aproximativ șase săptămâni atât pentru naşterile vaginale, cât și pentru cele prin cezariană, dar, conform WebMD, în urma unei cezariene, este posibil să ai dureri care să dureze până la un an. Aceasta este o operație, la urma urmei. În plus, este posibil să sângerezi mai mult și poţi avea mai multe dureri abdominale, în special de-a lungul inciziei. Dar, din discutiile de pe forumul Desprecopii, multe mame spun că urmările operaţiei cezariene nu au fost la fel de rele precum îşi imaginaseră, iar îngrijirea copilului va fi normala.
Dacă planifici o cezariană sau eşti îngrijorată că vei ajunge să ai parte de una neplanificată, caută un medic în care ai încredere, sugerează Dr. Daniela ter Horst. După operaţie, în următoarele câteva săptămâni, nu uita să laşi în seama partenerului tău ridicarea oricăror lucruri grele.
Frica nr. 5: "Nu voi mai fi niciodată la fel... acolo jos!"
"Pacienta mea era absolut înspăimântată de faptul că "pepenele ei bebeluș" ar rupe-o în două", spuneDr. Daniela ter Horst. "Ea părea să-și petreacă întreaga sarcină agonizată între alegerea de a avea o ruptură naturală sau o episiotomie. Lucrurile s-au înrăutățit mult după ce ecograful a prezis un copil de 9 kilograme!"
De ce nu ar trebui să îţi faci griji: Pacienta a dat naștere unui băiețel de 10 kilograme, însă nu au existat "rupturi, tăieturi sau cusături". "Corpul uman este foarte elastic. În timpul sarcinii, hormonii relaxin și estrogen pregătesc articulațiile și țesuturile din podeaua pelviană pentru a se potrivi nașterii". Așadar, nu vă temeți: vaginul și perineul se vor vindeca - chiar și mai repede dacă adaugi niște exerciții Kegel și genoflexiuni în rutina zilnică post natală.
Dacă te rupi, doctorul te va coase cu câteva cusături, iar rana ar trebui să se vindece în decurs de o săptămână până la 10 zile.
Frica nr. 6: "Nu voi ajunge la spital la timp".
O intrigă existentă în aproape fiecare dramă de la televizor: femeia gravidă nu poate ajunge la spital și dă naștere în metrou. Sau în mașină. Sau pe marginea drumului. Nu e de mirare că o mulțime de viitoare mămici se îngrijorează.
De ce nu ar trebui să îţi faci griji: Dr. Daniela ter Horst a lucrat odată cu o femeie care, în momentul în care a atins 38 de săptămâni de sarcină, i-a vizitat cabinetul în fiecare zi. În momentul în care a experimentat contracțiile Braxton-Hicks sau acele contracții uterine "false" care au apărut ca precursori ai pregătirii corpului pentru naștere, ea a crezut că trebuie să ajungă la spital cât mai curând posibil. Ei bine, travaliul nu funcționează atât de repede - și ea nu a ajuns să nască decât dupa 40 de săptămâni. Lecţia? Nu te grăbi panicată crezând ca nu vei ajunge la spital la timp.
"Travaliul este un lung proces în care lucrurile evoluează încet", spune Dr. Daniela ter Horst . “Cand vine timpul să împinga, o mamă poate avea nevoie de o oră sau mai mult pentru a scoate copilul. Probabil că te afli mult mai aproape de spital de o oră de condus şi probabil că vei avea multe semne care să îţi vor indica naşterea." Mai mult decât atât, multe femei petrec ore întregi la domiciliu luptându-se cu travaliul timpuriu, înainte de a beneficia de ajutorul medicului sau al moașei pentru marea naştere.
Citeste mai multe detalii aici Frica de a naste inainte de a ajunge la spital: o frica a multor gravidute - iata ce e de facut
Frica nr. 7: "Partenerul meu va leşina în timpul naşterii."
Multe mame se tem că partenerii lor vor abandona în orele în care au nevoie de ei, spune Dr. Daniela ter Horst care recunoaște că a fost martoră la astfel de întâmplări. "Un tată încerca să evite scena de la picioarele soției sale când a văzut o lumină deasupra capului. Chiar când copilul era pe cale să se nască, tăticul a sfârşit întâlnind acea lumină și căzând pe podea", spune Dr. Daniela ter Horst . "Din moment ce atenția tuturor din salon era centrată asupra mamei şi a copilului, bietul tată a stat singur pe podea timp de un minut sau două înainte de a fi dus la CU!"
De ce nu ar trebui să îţi faci griji: Dr. Daniela ter Horst spune că le dă dreptate taţilor "absolut îngroziți" în legătură cu sângele și fluidele corporale pe care le văd la naştere. "Dar, odată ce se află în salonul de naşteri și așteaptă să se nască bebelușul, constat că majoritatea dintre ei sunt capabili să se calmeze, să-și asume un rol activ de antrenori ai travaliului și să se concentreze pe întâlnirea nevoilor viitoarei mămici," spune ea.
Frica nr. 8: "Îmi voi pierde identitatea ..."
Dr. Daniela ter Horst spune că frica pe care o aude de la mame cu privire la naștere, este de fapt ceea ce se va întâmpla imediat după naștere. "Am auzit multe mame îngrijorându-se cu privire la o pierdere a identităţii", spune ea.
De ce nu ar trebui să îţi faci griji: Respiră. Relaxează-te. Poate că la început nu vei ieși în oraş la fel de mult ca și înainte, dar acest moment de mămică nouă nu va dura pentru totdeauna. Nu vei fi întotdeauna limitată la perimetrul casei tale. La un moment dat, vei putea să îţi iei copilul la un prânz cu prietena ta cea mai bună și vei începe să te simți mult mai zen lăsându-ţi copilul cu bunica sau cu o bonă. "Vei fi tot tu însuţi și îţi vei primi înapoi viața socială", "Vei avea această nouă capacitate incredibilă, vei fi capabilă să faci mult mai multe lucruri decât ai fi crezut vreodată că este posibil - deci tu eşti tu, numai că o versiune mai îmbunătăţită.".
Frica de naștere: cum o invingi si alte intrebari și răspunsuri pe care trebuie să le știi
Frica de nastere este, pentru unele gravidute - o grija obsedanta. Daca esti la prima sarcina si mai ales daca te apropii de momentul magic al nasterii, probabil ca iti pui deja intrebari despre cum va fi travaliul, o experienta care genereaza adesea panica in randul viitoarelor mamici. Iata cum o invingi frica de nastere si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau in primul an de viata - saptamana de saptamana
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Forum despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII