Cum să-ți ajuti copilul să-și recunoască punctele forte - sfatul specialistului psiholog
Sunt punctele forte – talentele native ale unui copil – abilități evidente sau putem să îi ajutăm pe copiii noștri să și le descopere?
Punctele forte ale unui copil, bazate pe talente, pot include a fi bun la practicarea sporturilor sau o înțelegere excelentă a tehnologiei. În timp ce punctele forte bazate pe caracter ar putea include compasiunea sau bunătatea excepțională.
Iată cum ne putem ajuta copilul să își recunoască punctele forte pentru a fi cât mai aproape de adevăratul său potențial.
- veți citi:
Punctele forte ale copiilor
Cum definim punctele forte?
Avem tendința să ne concentrăm mai mult pe punctele tari bazate pe talente și să ignorăm punctele forte ale copiilor noștri bazate pe caracter
Nu suprasolicitați copiii
Cum găsim adevăratele puncte forte ale copilului
Cum să scoti la iveală geniul din copilul tău
Punctele forte ale copiilor
Copiii nostri, ca si noi de altfel, traiesc într-o lume care acordă o mare importanță succesului. Chiar de la şcoală li se spune să lucreze la punctele lor forte - la calitatile lor speciale care ii ajuta sa ajunga la succes - dar ce înseamnă cu adevărat acest mesaj si cum se poate interpreta?
Răspunsurile la aceste întrebări sunt importante deoarece se pare că există un număr semnificativ de copii care simt că nu au deloc puncte forte, sau calitati speciale. Se pare că în această mărită cultură a competitivității, copiii de astăzi au dificultăți în a-și recunoaște punctele forte. Această lipsă de credință în nivelul propriu de îndemânare și abilitate îi împiedică pe mulți copii să-şi atingă întregul potențial și le afectează negativ bunăstarea emoțională.
Cum definim punctele forte?
Potrivit unui articol publicat in Nw York Times, intitulat "Găsirea punctelor forte ale copiilor (și de ce să fii bun la cântat nu este același lucru cu a fi un superstar)", psihologii americani au petrecut câțiva ani studiind modul în care definim punctele forte și au împărțit toate tipurile diferite de puncte țări în două mari categorii, puncte forte bazate pe talente și puncte forte bazate pe caracter. Punctele forte bazate pe talente pot include a fi bun la practicarea sporturilor sau o înțelegere excelentă a tehnologiei, în timp ce punctele forte bazate pe caracter ar putea include compasiunea sau bunătatea excepţională.
Avem tendința să ne concentrăm mai mult pe punctele tari bazate pe talente și să ignorăm punctele forte ale copiilor noștri bazate pe caracter
Problema este că, în calitate de părinți, avem tendința să ne concentrăm mai mult pe punctele tari bazate pe talente și să ignorăm punctele forte ale copiilor noștri bazate pe caracter, de multe ori chiar, fără să ne dăm seama că o facem. Acest lucru poate fi deosebit de dăunător pentru copiii care ar putea să nu-și fi descoperit încă punctele forte bazate pe talente, deoarece ei pot începe să creadă că nu posedă deloc puncte forte. De aceea este atât de important să ne concentrăm asupra punctelor forte bazate pe caracter ale copiilor noștri, deoarece astfel ne învățăm copiii cum să-şi recunoască și să-și aprecieze aptitudinile și abilitățile individuale.
Trebuie să ne străduim să-i învățăm pe copiii noștri că, în timp ce bunătatea, curajul și compasiunea nu pot fi deosebit de utile pe terenul de fotbal, astfel de trăsături de caracter sunt atribute vitale care se vor dovedi inestimabile atunci când se confruntă cu provocările și dificultățile vieții adulte.
Unul dintre lucrurile cheie pe care cercetătorii le-au descoperit a fost că un punct forte poate fi definit de aceste trei componente principale – este un lucru la care suntem buni, îl efectuăm des şi ne aduce energie.
De exemplu, dacă vedem că al nostru copil este bun la balet, îl putem încuraja să practice mai mult în convingerea că în această direcţie se îndreaptă punctele sale forte. Cu toate acestea, în cazul în care același copil este reticent să meargă la curs și nu practică cât de mult ar putea să o facă, atunci această arată că acesta nu este unul dintre adevăratele sale puncte forte. Căci, deși poate prezenta abilitatea, copilul pare să nu se bucure de activitate suficient de mult încât să dorească să o facă tot timpul. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să se oprească din această activitate, însă atunci când părinţii pun prea mult accent pe faptul că prichindelul lor este bun la balet, copilul ar putea face paşi în spate.
Ad-Extra3:
Perseverentă și echilibru
Și, cu toate că este important să-i învățăm pe copiii noștri să persevereze la activitățile cu care se luptă, este, de asemenea, important să găsim echilibrul corect. Așadar, ar trebui să încercăm să nu-i forțăm pe copiii noștri să participe la o activitate care nu le place cu adevărat, sau care este prea grea pentru ei, deoarece acest lucru îi poate face să simtă că nu-i ascultăm sau că nu-i înțelegem. Făcând acest lucru eliminăm riscul de a transformă situația într-o luptă de putere, în care noi devenim problema pentru că încercăm să controlăm ce activități le plac și nu le plac. Una din consecințele pe termen lung ale acestui lucru o reprezintă faptul că este foarte probabil ca ei să devină tot mai reticenți în a încerca noi activități dacă nu simt că au sprijinul nostru deplin.
Nu suprasolicitați copiii
Este la fel de important ca micuţii noștri să nu fie suprasolicitați, având simultan prea multe activități și hobby-uri. Este aproape imposibil, chiar şi pentru adulți, să se concentreze atunci când sunt obosiți sau distrași de prea multe lucruri, așa că imaginează-ţi cât de dificil trebuie să fie pentru un copil! Adesea, cea mai bună modalitate de a-i ajuta pe copii să-și descopere punctele forte este aceea de a le oferi timp și spațiu pentru a explora lucrurile care îi interesează, mai degrabă decât a-i convinge să facă lucrurile de care credem noi că ar trebui să fie interesaţi. Această abordare îi ajută pe copii să dezvolte un sentiment sănătos de curiozitate și o dragoste de a încerca lucruri noi care vor continuă în viața lor adultă.
Cum găsim adevăratele puncte forte ale copilului
Pentru a găsi adevăratele puncte forte ale copilului, trebuie să cauţi trei componente - Utilizare (doreşte să facă activitatea tot timpul), Energie (nu oboseşte niciodată în practicarea ei) și Performanță (este priceput la aceasta). Cunoașterea acestor elemente ne permite să recunoaștem punctele forte ale copiilor noștri, astfel încât suntem mai pregățiţi să le oferim sprijin și încurajare în domeniile în care au nevoie cu adevărat, mai degrabă decât să ne concentrăm numai asupra ariilor în care aceștia manifestă aptitudini sau talente.
Și atunci când îţi lauzi copiii, încearcă să-ţi păstrezi în minte următoarele puncte pentru a-i ajuta să-și recunoască punctele forte și să dorească să le dezvolte:
1. Concentrează-te pe efort, progres și proces, mai degrabă decât pe performanțe, astfel încât copiii să nu simtă că sunt "talentați" și că talentele și abilitățile sunt înnăscute.
2. Aminteşte-ţi să faci totul să fie despre copii, astfel încât ei să poată învăța să se auto-evalueze și nu doar să aștepte judecata celorlalți despre performanța lor. Deci, mai degrabă decât să spui "Sunt atât de mândră de tine!" înlocuieşte această afirmație cu "Trebuie să fii mândru de tine" sau "Trebuie să fii fericit cu acest rezultat / această realizare".
3. Când copiii ating vârsta de cinci ani, capacitatea lor de a raționa crește, astfel că este momentul potrivit pentru a începe să îi implici în luarea deciziilor cu privire la activitățile pe care ar trebui, sau nu, să le facă. Și dacă văd că părinții lor se țin de lucruri chiar și atunci când sunt dificile sau provocatoare, vei descoperi că micuţii sunt mult mai susceptibili să persevereze la activitățile cu care se luptă ei înșiși. Aminteşte-le că învățarea unui lucru nou sau calificarea într-o activitate nu este ceva ce se întâmplă peste noapte, este nevoie de practică și de perseverență și de aceea este atât de important să perseverăm, chiar dacă nu găsim acel lucru ca fiind uşor.
Cum să scoti la iveală geniul din copilul tău
Din pacate - dar altii sunt de parere ca - din fericire, pentru multi parinti, copilaria pare sa fi devenit o super competitie in care isi etaleaza talentele copilului/copiilor din dotare. Desigur, cu totii ne dorim ceea ce este mai bine si mai minunat pentru copiii nostri, insa ii si percepem ca pe o extensie a propriei persoane. E in natura umana. Ramane insa o intrebare in aer: De ce este atat de important pentru tine ca lumea sa iti recunoasca copilul ca fiind exceptional citest in continuare aici.
Despre părinti și copii inteligenti cititi și:
Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Esecul si dorinta de a fi mai bun: chei esentiale pentru succesul scolar al copilului
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
referinte: psychologytoday.com
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
Becoming Real: Defeating the Stories We Tell Ourselves That Hold Us Back, ISBN 978-1-57322-279-2 ...
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII