Cauzele crizelor de furie ale adolescenților: ce le declanșează și cum trebuie să reacționăm

Cauzele crizelor de furie ale adolescentilor -  ce le declanseaza si cum trebuie sa reactionam

Cauzele crizelor de furie ale adolescenților: ce le declanșează și cum trebuie să reacționăm

Crizele de furie ale copilului adolescent sunt momentele cand noi părintii, rămânem fără replică. Unde e copilul drăgălas pe care il cunosteam si ce s-a intamplat cu el intre timp?

In general parintii explica aceste crize de emotii si furie dand vina pe hormoni. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au cunoscut mai multe despre modul în care dezvoltarea creierului - în concordanță această cursă a hormonilor - explică diferențele în modul în care adolescenții acționează și gândesc. Vorbim in continuare despre cauzele crizelor de furie ale adolescentilor: ce le declanseaza si cum trebuie sa reactionam.

 

- veți citi:
De ce acționează adolescenții în acest fel?
Citirea limbajului corpului
Nu ignora comportamentul rău
Crizele de furie ale adolescentului: 3 pasi pentru a le depasi si tine sub control

Crizele de furie ale copilului adolescent  - oare asa am fost si noi?

Cand copilul nostru devine adolescent, noi parintii facem cunostinta cu un mic monstru - acesta este copilul nostru cand are o criza de furie.  Si nu prea exista copii adolescenti fara crize de furie sau de personalitate, asa ca asta e vestea care ne poate consola. Eh... poate asa de dificili am fost si noi cand eram adolescenti...

In general parintii explica aceste crize de emotii si furie dand vina pe hormoni. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au cunoscut mai multe despre modul în care dezvoltarea creierului - în concordanță această cursă a hormonilor - explică diferențele în modul în care adolescenții acționează și gândesc.

Tipete, usi trantite, razvratire, furie...

Acum fiica ta adolescentă are o conversație relaxată și fericită cu prietena ei la telefon. În următorul minut, se împiedică de o problemă de algebră și devine - imediat - mai supărată decât ai văzut-o vreodată. Își aruncă creionul prin cameră, se închide în camera ei, trăntește ușa și strigă: "Îmi urăsc viața!"

Fiul tău adolescent pare să fie într-o stare bună și îl întrebi în tonul cel mai normal posibil dacă şi-a amintit să golească mașina de spălat vase. "De ce țipi mereu la mine!? Urăsc această familie!" strigă el, ieșind din cameră...

De ce acționează adolescenții în acest fel?

Psihologul David Walsh a scris o carte "De ce acționează în acest fel?", care oferă o explicație actualizată a motivelor biologice pentru comportamentul adolescenților și oferă părinților sfaturi pentru a comunica și a rămâne conectaţi cu copiii.

Walsh, care este președintele și fondatorul Institutului Național pentru Mass-Media și Familie din Minneapolis, spune: "Părinții cred că adolescenţii interpretează greșit în mod deliberat situațiile, sau încearcă să-și înnebunească părinții, dar nu aceasta este realitatea."

Adolescenții reacționează astfel, deoarece cortexul prefrontal - centrul creierului pentru moderare, controlul impulsurilor și înțelegerea consecințelor - este încă "în construcție". În același timp, hormonii organismului - pe care Walsh îi numește centrul de accelerare a creierului - cresc.

"Cortexul prefrontal trebuie să recurgă la centrul de accelerație al creierului, dar centrul de control al impulsurilor este în construcție", a spus Walsh. "Acesta este motivul pentru care adolescenții sunt impulsivi, îşi asumă riscuri şi sunt rapizi la mânie. Centrul de accelerație al creierului este în viteză mare, în timp ce frânele sunt pe ultimul loc."

Ad-Extra3:

Citirea limbajului corpului

În plus, a spus Walsh, creierul adolescentului procesează stimuli vizuali sau limbajul corpului în mod diferit faţă de adulţi. Într-un studiu care le-a cerut adulților și adolescenților să interpreteze expresiile faciale, adulții aveau mai multe șanse să identifice corect emoțiile, în timp ce adolescenții au greșit de multe ori identificând frica sau accesul de furie.

Studiul a arătat în continuare, spune Walsh, că adulții se bazează pe cortexul lor prefrontal pentru a interpreta expresiile faciale, în timp ce adolescenții se bazează pe amigdala aflată în porțiunea anterioară a lobului temporal.

"Adulții folosesc partea rațională a creierului pentru a citi emoțiile", scrie Walsh, "dar adolescenții o fac cu o reacție tupeistă. Și astfel se înșeală adesea."

Ca urmare, un adolescent poate crede că un părinte strigă la el atunci când nu este aşa, sau poate crede că un coleg îl insultă atunci când nu este cazul.

Nu ignora comportamentul rău

Deci, știind toate acestea, cum poți comunica mai bine cu copilul tău? Mai întâi de toate, Walsh spune că, deși nu poate fi "vina" adolescentului că este volatil sau dezordonat sau impulsiv, asta nu-l absolvă de răspundere. Adolescenții trebuie să învețe să-și controleze comportamentul "și este responsabilitatea ta ca părinte să îl ajuţi", scrie Walsh. "Nu puteți să-i respingeți pur și simplu comportamentul sau să-l lăsați să plece. ... Experiențele pe care un adolescent le are acum, vor avea o mare influență asupra modului în care, în cele din urmă învață să-și gestioneze propriile emoții și impulsuri".

Pshihologul sugerează să stați cu adolescentul în momente de liniște și să discutați ce comportament este așteptat și ce consecințe vor fi dacă nu se vor respecta regulile.

"Nu comunicați consecințele ca amenințări", scrie Walsh. "Lăsați-l să știe într-o manieră concretă ce se va întâmpla și că acele consecințele vor fi alegerile lui."

Walsh subliniază faptul că părinții nu ar trebui să fie trași în lupte de putere. "Adolescenții sunt construiți pentru lupte de putere. Acceleratorul coboară la pământ atât de repede", a spus el. Dar părințîi trebuie să ţină frânele dacă adolescentul lor nu o face.

Când este timpul să pui în aplicare o consecință, spune Walsh, fă-o calm. Copilul tău poate vrea să se certe, dar nu te lăsa atras.

"Dacă simți că tensiunea arterială crește, respiră adânc și aminteşte-ţi acest sfat: Când simți că velele sunt luate de vânt, este o idee mai bună să scoţi velele din vânt".

În cazurile cu probleme extreme, Walsh sugerează elaborarea unor contracte comportamentale care să precizeze în mod clar regulile și consecințele.

Pentru a reduce nivelul de interpretare greșită între copii și adulți, Walsh sugerează să le spui copiilor cum te simți. El sugerează prefixarea cu "Nu mă supăr, dar mă irită atunci când ..." sau "Nu mă supăr, dar mă îngrijorez când ...".

Crizele de furie ale adolescentului: 3 pasi pentru a le depasi si tine sub control

Crizele de furie ale adolescentului pot tensiona mult relatia parinte-copil. Insa e bine ca noi, parintii -  sa incercam sa intelegem ca se afla in spatele acestor momente de furie si ce le declanseaza. Construieste impreuna cu copilul tau adolescent incredere pozitiva si afla aici - 3 pasi pentru a depasi aceste crize si a le tine sub control. Si, inarmeaza-te cu muuuult calm.
 Iata pe larg despre crizele de furie ale adolescentului si 3 pasi pentru a le depasi si tine sub control.

5 lucruri pe care fiecare parinte de adolescent are dreptul sa le stie

Cand pustiul meu a ajuns la granita adolescentei pe la finalul varstei de 13 ani, am inceput sa dau mai mult credit unei vechi zicale pe care mi-o spunea tata in copilarie ... Copii mici probleme mici - copii mari, probleme mari.

Nu ca incepuseam brusc sa am probleme cu pustiul meu insa simteam cum se trezeste in el - de la zi la zi - o dorinta tot mai accentuata sa iasa din casa si sa isi petrecea tot mai mult timp cu altii decat noi.

Iata 5 lucruri pe care fiecare parinte de adolescent are dreptul sa le stie....

6 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII