Intinderea musculară la copii - ce să faci și ce să NU faci

Intinderea musculara la copii - ce sa faci si ce sa nu faci

Intinderea musculară la copii - ce să faci și ce să NU faci

Intinderile musculare sunt o problema comuna la copii, pentru ca este varsta la care sunt activi si plini de energie. Aceasta leziune apare atunci cand un muschi este intins sau contractat brusc, depasindu-si capacitatea normala de miscare. Activitatile care implica miscare brusca, cum ar fi alergatul, saritul sau jocurile sportive, sunt frecvente cauze ale intinderilor musculare la copii.

Simptomele includ durere localizata, inflamatie, rigiditate si limitarea miscarii. Tratamentul poate include odihna, aplicarea de gheata si compresie, ridicarea membrului afectat si administrarea de analgezice pentru ameliorarea durerii. Este important sa nu ignorati durerea, sa nu solicitati prea mult membrul afectat si sa nu aplicati caldura pe zona afectata in primele 48 de ore.

Ce este o intindere musculara?

O intindere musculara, cunoscuta si sub numele de "entorsa musculara", este o leziune a muschiului sau tendoanelor care il conecteaza la os. Aceasta poate aparea atunci cand un muschi este fortat sa se intinda sau sa se contracte brusc si puternic, depasind capacitatea sa normala de miscare.

In cazul copiilor, intinderile musculare sunt comune, deoarece copiii sunt activi si se joaca mult, iar corpul lor inca se dezvolta si isi imbunatateste coordonarea motorie. Exemple de activitati care pot duce la intinderi musculare la copii includ alergatul, saritul, căţărare, jocurile sportive si alte activitati care implica miscare brusca sau solicitarea muschilor.

Simptomele unei intinderi musculare la copii pot include durere localizata, inflamatie, rigiditate si limitarea miscarii. Tratamentul poate include odihna, aplicarea de gheata si compresie, ridicarea membrului afectat si administrarea de analgezice pentru a ameliora durerea. In cazuri severe, poate fi necesar un consult medical pentru a exclude alte afectiuni sau pentru a primi un tratament adecvat.

Cum aratâ o intindere musculara

Intinderile musculare sunt, practic, mici leziuni care apar ca urmare a suprasolicitării muşchitor. In întinderea musculară durerea este localizată, zona apare inflamată şi de culoare roşu-vineţie.

Ce faci: In primul rand nu mai permiti copitutui să aibă activitate fizică.

Cum s-ar zice... pe loc repaus! Poţi aplica gheaţă pe zona afectată, dar nu în contact direct cu pielea şi nici în reprize mai mari de 10 minute fiecare. Pentru a reduce umflătura, poţi apoi înfăşura zona cu faşă. Este de preferat ca membrul afectat deîntindere musculară săfie ţinut ridicat deasupra nivelului inimii, pentru a nu permite stagnarea sângelui. Dacă durerea este severă, dacă membrul afectat nu mai poate fi folosit sau dacă există o sensibilitate marcată într-un punct, este cazul să mergi cu cel mic la medic.

Ad-Extra3:

Ce sa nu faci: 3 sfaturi importante pentru parintii care trateaza o intindere musculara la un copil:

♦ Nu ignorati durerea:

Este important sa luati in serios orice simptom de durere sau disconfort manifestat de copilul dumneavoastra. Nu incercati sa ignorati sau sa minimalizati durerea copilului, deoarece aceasta poate indica o leziune mai grava sau poate agrava intinderea musculara existenta.

♦ Nu solicitati prea mult membrul afectat:

Daca copilul dumneavoastra are o intindere musculara la un anumit membru, nu il fortati sa il foloseasca prea mult sau sa incerce sa-si mentina activitatea obisnuita. Acest lucru poate agrava leziunea si poate prelungi perioada de recuperare.

♦ Nu aplicati caldura pe zona afectata:

In primele 48 de ore dupa o intindere musculara, este important sa aplicati gheata pe zona afectata pentru a reduce inflamatia si durerea. Nu aplicati caldura, deoarece acest lucru poate agrava inflamatia si poate intarzia procesul de vindecare.

In cazul in care simptomele nu se imbunatatesc sau devin mai severe, este important sa consultati medicul copilului pentru a exclude alte afectiuni sau pentru a primi un tratament adecvat.

► Citeste in continuare Fracturi și entorse: cum acordăm primul ajutor copiilor

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
  

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII