Sindromul cuibului gol sau despre durerea mamei cand puiul iși ia zborul

Sindromul cuibului gol sau despre durerea mamei cand puiul isi ia zborul

Sindromul cuibului gol sau despre durerea mamei cand puiul iși ia zborul

Nimic nu pregătește o mamă pentru durerea zdrobitoare a unui cuib gol: aceste trei mame de la Desprecopii au crezut că se vor descurca cu ușurință când copiii lor vor pleca la universitate, dar acum descoperă ca trec printr-o gama noua de sentimente ...


Și declara "Simt că viața mea nu mai are un scop..."  dar chiar asa e?

- veți citi:
Simt că cum viața mea nu mai are un scop
Dar, desigur, nu este aşa
Fiicele mele nu se pot împăca cu o mamă care le trimite mesaje în fiecare dimineață
Am vrut ca fiicele mele să se simtă în siguranţă
Am fost să văd un terapeut pentru a încerca să-mi înțeleg situația
Băieții sunt incredibil de moi și vulnerabili, în ciuda dârzeniei lor exterioare
Ca mamă, întotdeauna îţi faci griji
15 motive pentru ar trebui sa nu fiti tristi cand cuibul devine gol

Lacrimile din prima zi in care a plecat

Stiam ca ziua asta va veni insa nu credeam ca va fi atat de grea. Ca momentele dupa care usa se va inchide vor fi atat de dureroase.  Taxiul a plecat spre aeroport. Ultima imbratisare stransa in care i-am spus cu glasul gatuit de emotie: Te iubesc. Ai gria de tine...Si eu te iubesc mami. Pa Pa.

Si a plecat catre noua lui etapa a vietii. Cea de student. 

Asa incepe pe forumul desprecopii  - o relatare despre acea zi. Ziua in care copilul paraseste cuibul cald si pleca spre alte zari. Spre studentie.

Simt că cum viața mea nu mai are un scop

În ultimii 13 de ani, luna septembrie a fost cea mai frenetică lună a anului pentru mine - un timp de pus etichete pe rechizite, noi orare şcolare de lipit pe frigider și discuții aprinse despre ceea ce constituie exact un pantof de "școală" si cat de luga trebuie sa fie uniforma...

Însă, în acest an nu există agitație, nu există discuţii sau lupte despre cui aparține încărcătorul de telefon sau de ce temele pentru acasa sunt inutile...

Fiica mea cea mai mică, Ariana, în vârstă de 18 ani, a plecat la universitate și, spre surprinderea mea, simt teamă. Fiica mea cea mare a făcut același lucru acum 4 ani ... insa atunci a fost mai usor... pentru ca mai ramanea un copil acasa. Dar acum că Ariana a plecat, totul s-a schimbat.

Nu mi-e dor numai de prezența ei fizică, de tipete si rasete, de muzica data la maxim, de sutienele aruncate și de cojile de avocado din baie, este vorba mai mult despre faptul că acum, că nu mai sunt copii în casă, mă simt ca și cum viața mea nu mai are un scop.

Dar, desigur, nu este aşa

Am o slujbă pe care o iubesc, pe soțul meu, doi câini, prieteni minunați, o rețea de oameni și conexiuni pe care le prețuiesc. Dar, spre uimirea mea, acum că nu sunt în primul rând îngrijitorul fiicei mele, simt că există o prăpastie pe care nu știu cum să o umplu.

Toate ritmurile vieții mele - nopți de griji, jumătăţi de termeni, conversații semi-competitive part-confesionale cu părinții la evenimentele școlare, torturi, verificarea cursurilor - toate aceste mici ritualuri reconfortante au dispărut. Pentru prima dată de când aveam 20 ani, sunt un agent liber și mi se pare teribilă perspectiva.

Pentru cineva care a fost mai mereu o mamă cu normă întreagă, nu m-am gândit niciodată că o să mă simt așa. Numai anul trecut am fost într-o vacanță cu mai multe mame ai căror copii tocmai au mers la universitate și s-au simțit fără nici un compromis când au vorbit despre cât de greu le-a fost să se adapteze la noile lor vieți "libere".

Ad-Extra3:

Dar un an mai târziu deja îmi întrebam fiicele când se întorc acasă pentru Crăciun.

Fiicele mele nu inteleg exact - si e OK pentru mine - prin ce trec eu. După ce şi-au petrecut copilăria luptând pentru atenția mea: ascunzându-mi telefonul, strigând "Mama, te rog termină propoziţia" când am fost distrasă de o problemă de muncă primită în mijlocul unei discuții despre temele lor, nu se pot împăca cu o mamă care le trimite mesaje în fiecare dimineață.

Mi-e dor de acele zile cand ne certam despre anume rochii sau despre faptul ca vroia sa isi faca un tatuaj pe glezna ... Mi-e dor de toate discutiile interminabile despre care este fondul de ten ideal ...Mi-e dor de micile barfe de la masa despre x coleg sau x prietena.

Pare a fi o ruşine că, acum - în momentul în care sarcinile mamei tigru au ajuns la sfârșit, mi-e dor sa stam la discutiile cele mai imature posibil.

Îmi pot imagina că mamelor de baieţi  - ei le lipsesc într-un mod diferit. În mod rațional, știu că ar trebui să fiu mândră că fiicele mele au devenit studente si acum au mai putina nevoie de mine decât am eu nevoie de ele.

Acesta ar trebui să fie scopul unor buni părinți, al creșterii copiilor independenţi din punct de vedere emoțional, de sine stătători, dar în mod egoist doresc ca fiicelor mele să le fi fost mai greu să plece.

După ce am crescut cu nesiguranța părinților divorțați, tot ce-am vrut pentru copiii mei era să se simtă în siguranță.

Copilăria mea a fost dramatică, am vrut că ele să nu aibă aceleaşi probleme și să se simtă în siguranţă. Și mi se pare că am reușit. Amândouă păreau complet neînfricate înainte să plece de acasă, așa cum ar trebui să fie. Uneori mă întreb dacă am pierdut memo-ul despre dislocarea care lovește o femeie când ii pleacă copiii.

Spun femeie, pentru că nu observ ca soţul meu să rătăcească neconsolat prin dormitoarele goale, uitându-se la rujuri vechi sau plângând la comandă.

Continui să uit de schimbarea setărilor și în fiecare săptămână umplu frigiderul cu aceeaşi mâncare destinată să-mi hrănesc fiicele și prietenii lor, nu un cuplu de vârstă mijlocie care ar trebui să piardă câteva kilograme.

Soțul meu nu înțelege de ce ochii mi se umplu de lacrimi de fiecare dată când deschid frigiderul și văd o cutie de suc de rodie. "Nici măcar nu-ți place", spune el. Nu pot explica adevărata semnificație a sucului nedeschis, că este băutura favorită a fiicei mele cele mai mici și că acum ea nu este aici să îl bea.

Sunt sigur că soțului meu îi lipsesc fetele, dar nu cred că simte că identitatea lui este în pericol.

Am fost să văd un terapeut pentru a încerca să-mi înțeleg situația

Mi-a spus că mama ei i-a spus: "Indiferent ce vei face în viață, ar trebui să continui să lucrezi astfel încât să nu fii nevoită să te confrunți cu durerea unui cuib gol."

Mi-a spus: "Am continuat să lucrez, dar când copiii mei au plecat de acasă, m-am simțit goală." Am întrebat-o dacă sentimentul a dispărut vreodată. Ea a făcut o grimasă și a spus: "Păi, durerea se diminuează, dar nu, nu dispare niciodată complet. Asta până când aveți nepoți și asta aduce o nouă bucurie în viața voastră".

Fiindcă fiicele mele nu sunt chiar gata să aibă copii, trebuie să găsesc o altă cale de a umple golul. Acum câteva luni am întâlnit un scenarist, cu câțiva ani mai în vârstă decât mine, la o petrecere, și m-am minunat de cât de mult a reușit să scrie într-un an - aproximativ dublu decât mine - a zâmbit și a spus: "Copiii mei au plecat de acasă. Nu am altceva de făcut decât să lucrez."

În acel moment nu am înțeles disperarea din spatele remarcii ei, dar acum îi invidiez abilitatea de a-şi transforma cuibul gol într-o dramă de televiziune strălucită. Sper doar că vine timpul când să mă trezesc și, în loc de a aluneca cu privirea la liniștea bucătăriei, să încep să lucrez ca un demon.

Îmi amintesc când fetele erau mici și eram într-o stare de epuizare perpetuă, obișnuiam să găsesc enervant când femeile mai în vârstă îmi zguduiau capul și spuneau: "Bucură-te cât de mult poți. Ei vor creşte și vor ieşi pe ușă într-o bătaie de inimă". În acel moment, gândul de a avea un somn de noapte neîntrerupt părea ca cel mai mare lux al lumii; acum mă trezesc la trei dimineața, sperând să aud un pas pe scară."

Deci, în timp ce mă obișnuiesc cu liniştea, sfatul meu pentru oricine are copii pe cale de a ieși în lume, care cred că o carieră îi va proteja de pierderea iminentă, este să ia măsuri pentru a înmuia lovitura. Schimbaţi casa, faceți-vă un hobby, călătoriți în jurul lumii ... și nu uitați să anulați cumpărăturile de pe internet.

O altă mama povestește durerea ce însoțește un cuib gol

Mi-am petrecut în lacrimi cea mai mare parte a săptămânii dinaintea plecării lui, Lara32 - o mamica de pe forumul Desprecopii -  despre momentul în car fiul ei a plecat la universitate

Amintirile sunt cele care sosesc brusc și învârt cuţitul în inima, chiar acolo unde doare cel mai tare. Îl ajutam pe fiul meu de 18 ani, Sebastian, să împacheteze ieri dimineață pentru a merge la universitate când mi-am amintit că l-am dus la școală într-o dimineață rece de toamnă, cu mulți ani în urmă.

I-am ținut mâna, așa cum am făcut mereu, și am vorbit despre lucruri importante cum ar fi ce s-ar întâmpla dacă un tigru s-ar lupta cu un leu.

Apoi a văzut un prieten pe drum și şi-a scos imediat mâna din a mea. Mișcarea a fost atât de bruscă și atât de puternică încât puteam simți goliciunea în mâna mea, unde tocmai fusese a lui. Niciodată nu mi-a mai ținut mâna în timp ce mergeam la școală.

Momentul a marcat unul dintre puținii pași pe călătoria dulce a fiului meu. Apoi ieri, m-am confruntat cu cel mai mare pas din toţi. Eu și George ne-am urcat în mășină, așa cum am făcut de atâtea ori, și am pornit într-o călătorie lungă, dar de data aceasta doar eu m-am întors acasă.

L-am lăsat pe el și toate lucrurile lui în Cluj, unde merge la universitate și am condus acasă plângând încontinuu - un pericol complet pentru toată lumea de pe drum - îndreptându-mă spre o casă goală.

Mărturisesc că am petrecut în lacrimi cea mai mare parte a săptămânii dinaintea plecării lui. Sebastian se află în camera lui, muzica cânta, telefonul suna în permanență - strigând cu mesaje de la revedere de la prietenii săi: apeluri și texte care apăreau în timp ce eu stăteam acolo, muşcându-mi buza și dorind să strig "STOP" și să-l rog să stea.

Știu că e o nebunie. Nu am dreptul să simt acest sentiment zdrobitor de durere. Sunt mândră că merge la universitate și sunt uimită de minunatul tânăr care a devenit el, dar sunt, de asemenea, îngrozită de ființa mea.

Să vezi cum fiul tău merge la universitate este, în acelaşi timp, cel mai bun şi cel mai rău moment din viaţa ta.

Sunt sigură că e mai greu să vezi cum un băiat pleacă în lume decât o fată, pentru că de la ei se aşteaptă atât de multe.

Băieții sunt incredibil de moi și vulnerabili, în ciuda dârzeniei lor exterioare Desigur, ei se arată mari și puternici, dar în interiorul armurii dure, există o mulțime de insecurități, iubire și confuzie.

Fetele de vârsta sa arată mai fragile, dar sunt mai dure. E ca și cum fetele se întăresc din înăuntru afară și băieții din afară înăuntru. În multe privințe mă îngrijorez atât de mult pentru tânărul meu pachet de mușchi, așa cum am făcut pentru copilul mic care mi-a fost pus în braţe în urmă cu 18 ani.

Ca mamă, întotdeauna îţi faci griji

Din momentul în care se naște un copil, întreaga lume este un loc mai terifiant. În noaptea când s-a născut George, o alarmă de incendiu s-a auzit în spital. Panica care a năvălit în mine grăbit era mai mare decât orice altceva cunoscusem vreodată ... un nivel complet nou de frică care a lovit direct în miezul inimii.

Dacă nu-mi scot copilul din spital înainte să apară focul? Apoi, el a crescut într-un băiețel minunat, îmi amintesc modul în care părul lui atârna în bucle blânde la gâtul lui când era lung. Modul în care strălucea părul blond auriu în soare, arăta ca Little Lord Fauntleroy cu niște pistrui de lumină, de aur, adunați că o strălucire pe nas.

Iar apoi anii adolescenței: și-a vopsit părul în negru și a început să joace sport, ducând la numeroase vizite la spital pentru oase rupte (șase). Apoi a fost momentul în care el şi-a împins o bucată de carton atât de tare în ureche încât a avut nevoie de un anestezic general pentru a-l scoate.

Am fost mână în mână cu medicul de la Spitalul Kingston până la vârsta de zece ani. Cred că mă aflam la distanţă de un accident de vizite din partea serviciilor sociale.

Dar este dulceața care rămâne în mintea mea și mă bântuie pe măsură ce contemplez un viitor fără el în fiecare zi. La fel ca la vârsta de șase ani când i s-a cerut să descrie o banană. "Este de culoarea soarelui și are forma unui zâmbet", a spus el, și am crezut că inima mea se va topi.

Îmi amintesc momentul în care s-a repezit de pe scenă, strigând "Doar îi dau mamei mele un sărut” la jumătatea drumului într-o producție de teatru. Cadoul de Ziua Mamei, o narcisă, rădăcini, și urmele de noroi pe care le-a lăsat prin casă pentru care a trebuit să curăţ o zi întreagă.

Îmi amintesc când a câștigat pentru mine premiul pentru "cel mai bun moment neregizat", când făceam un interviu telefonic cu un post de radio suedez pentru a-mi promova romanul (numit în mod corespunzător Mama și Fiul). Atunci el a ridicat telefonul de la parter și a strigat: - Unde sunt pantalonii mei?

În secţiunea de Întrebări şi Răspunsuri de după aceea nu au existat întrebări despre cartea mea, căci o sută sau mai mulți suedezi întrebau dacă George și-a găsit pantalonii.

Îmi va fi dor de el nu doar pentru că îl iubesc, ci pentru că îmi place foarte mult compania lui. Îl găsesc strălucitor, provocator și extrem de inteligent. E cea mai bună persoană pe care o cunosc.

Sunt norocoasă și foarte binecuvântată că a lucrat destul de mult pentru a intra la universitatea pe care a vrut-o pentru a studia cursul pe care l-a dorit.

Deci, este bine. Totul este bine. Sincer...

15 motive pentru ar trebui sa nu fiti tristi cand cuibul devine gol ...

Nu poti sa nu fii trist cand vezi ca mai e un pic si copilul tau ia drumul facultatii. SI va parasi cuibul plecand departe de casa ...Si atunci te gandesti ca iata - a trecut copilaria copilului tau, atat de repede.

Dar adevarul este ca traind copilaria copilului nu realizezi cat de repede creste. El copilul tau iubit,devine tot mai independent, mai incapatanat, mai doritor de libertate de la an la an ...

Iata (cel putin) 15 motive pentru ar trebui sa nu fii trist cand cuibul devine gol... fiindca adolescentul pleaca de acasa..

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII