Copilul singur la părinți: mai deștept dar mai puțin social
Despre copiii singuri la părinti, noile studii arată ca sunt mai deștepti dar mai puțin sociali. Un alt studiu ne spune că aceștia sunt mai creativi și mai putin agreabili.
Iată cum afectează mărimea familiei procesele din creierul unui copil și alte teorii despre copilul unic la părinti.
- veți citi:
Dar creierul copiilor singuri la părinți este diferit?
Copiii singuri la parinti, mai creativi si mai putin agreabili
Mărimea familiei afectează arhitectura creierului copiilor
Stereotipurile "singuraticului" sunt greșite
Copilul singur la parinti - in spatele teoriilor fara fond
Tot despre copilul unic la parinti
Copilul singur la părinti - mai deștept dar mai putin social
Un studiu efectuat in 2018 in Australia a dezvaluit ca in generel, copiii singuri la parinti sunt mai deștepți dar mai puțin sociabili decat copiii care au frati. Explicatia este ca părinții, eliberați de cătușele rezolvării constante a disputelor dintre fraţi, alocă mai mult timp și mai mulţi bani singurului lor copil, expunându-l la o varietate mai mare de activități de nivel superior (există un termen pentru ceea ce se întâmplă atunci când alocați acel timp și acei bani peste mai mulți copii: diluare a resurselor).
Pe de alta partem, din moment ce acești copii nu trebuie niciodată să împartă o jucărie, un dormitor sau atenția unui părinte, se presupune că le lipsește acea usurinta de a socializa.
Dar creierul copiilor singuri la părinți este diferit?
In paralel, o echipa de cercetatori de la Universitatea Southwest din Chongqing din China și director al Laboratorului-Cheie al Cunoașterii și Personalității, a condus o echipă de cercetători chinezi care au căutat să răspundă la această întrebare împreună cu mai mult de 2250 de chinezi de vârsta studenţiei. Au folosit teste standard ale inteligenței, creativității și tipului de personalitate pentru a-și măsura creativitatea, inteligența și agreabilitatea. De asemenea, ei și-au studiat creierul, pentru a verifica dacă faptul că aceasta calitate de unic copil la părinţi le afectează structura. Şi da, structura le-a fost afectată.
Copiii singuri la parinti, mai creativi si mai putin agreabili
În ceea ce privește testele de comportament, copiii singuri la parinti nu au prezentat diferențe în termeni de IQ, dar au prezentat niveluri mai ridicate de flexibilitate - o măsură a creativității dar si niveluri mai scăzute de agreabilitate decât copiii cu frați.
Cercetările creierului au confirmat apoi aceste constatări, arătând diferențe semnificative între copiii unici la părinţi și copiii cu fraţi, în ceea ce înseamnă regiunea creierului asociată cu flexibilitatea, imaginaţia și planificarea (gyrus supramarginal) și cu reglabilitatea emoțională (cortexul prefrontal medial). Scanările au evidențiat, de asemenea, diferențe în giracul parahipocampal, care ajută la gestionarea emoţiilor şi la reglarea dispoziției.
Studiul a concluzionat că nu numai mărimea familiei si mediul în care cresc copiii, afectează creierul copiilor ci și arhitectura creierului lor.
Ad-Extra3:
Stereotipurile "copilului unic" sunt greșite
Există dovezi ample care sugerează că stereotipurile "copilului unic" sunt greșite. Toni Falbo, profesor de psihologie educațională la Universitatea din Texas, Austin, a intreprins un meta-studiu privind copiii unici, inteligența și personalitatea lor. El a descoperit că acei copii unici la părinţi, împreună cu primii născuți și cei care au doar un singur frate, înregistrează scoruri mai mari de IQ și realizează mai mult în viaţă, dar nu sunt foarte diferiţi în ceea ce priveşte personalitatea (contextul contează: un singur copil într-o gospodărie nefericită poate fi dezagreabil; la fel ar putea fi şi un copil cu cinci frați într-o familie săracă).
Autorii sudiului sunt de parere ca creativitatea - definită ca având idei originale care au valoare - este puternic influențată de tot, de la structura familiei și opiniile părintești, la interacțiuni și așteptări (un studiu mai vechi a arătat că copiii erau mai predispuși să exceleze dacă aveau o mamă ale cărei abilități corespundeau așteptărilor ei).
Părinții cu un singur copil pot interacționa mai mult cu copilul lor și pot căuta mai multe oportunități de a extinde creativitatea copilului. Un părinte ar putea avea, de asemenea, așteptări mai mari pentru un singur copil sau ar putea oferi copilului mai multă independență, iar unele studii au arătat că independența favorizează creativitatea.
Copilul singur la parinti - in spatele teoriilor fara fond
Deseori auzim, ca un stereotip de altfel - ca un copil singur la parinti e obraznic, rasfatat sau egoist - exact sau numai ca urmare a faptul ca e singur la parinti. Vestea cea buna, sustinuta de studii de psihologie, este ca acestea nu sunt decat niste mituri.
Studiile au demonstrat, de-a lungul cercetarilor, ca un copil singur la parinti are, in mare parte, acelasi comportament social ca primul nascut dintr-o familie cu mai multi copii. Iata sfatul si parerile psihologilor de la Desprecopii.com...
Tot despre copilul unic la parinti merită citit și:
Confesiunile unei mame de baiat
Confesiunile unei mame: Daca ai un singur copil ...
Copilul unic la parinti: despre cordon, crestere si educatie
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII