Parenting cu respect și dragoste pentru copii - metoda Gerber
Parenting cu respect și dragoste pentru copii prin metoda Gerber. Principiile educatiei RIE au la baza un set de reguli pe care le discutăm in continuare.
- veti citi:
Parenting cu respect și dragoste pentru copii - metoda Gerber
Amintiți-vă că disciplina nu este un set de legi riguros aplicate
Rutina și consecventă în educația copilului
Copilul are nevoie de limite
Copiii au nevoie de siguranță iar părinții trebuie să le-o ofere
Reguli și testarea limitelor
Cheia unei bune educatii: între limite și incredere
Parenting cu respect și dragoste pentru copii - metoda Gerber
Disciplina este cuvânt are semnificații diferite, atât în dicționar, cât și în mintea oamenilor. Părinții se gândesc adesea la aceasta ca pedeapsă corporală sau altfel, sau ca un sistem de pedepse și recompense. Insa disciplina si regulile sale poate fi vazuta ca un contract social, în care membrii familiei (sau ai comunității) sunt de acord să accepte și să se supună unui anumit set de reguli.
Avem nevoie de disciplină la fel cum avem nevoie de semne de circulație și vrem ca atunci cand asteptam la semafor, acele reguli sa fie respectate si de ceilalti. A trăi într-un sistem de reguli general acceptate face viața mai ușoară pentru noi toți. Deși regulile variază între culturi și între familii, cred că majoritatea oamenilor ar fi de acord că un sistem de reguli reciproc acceptabil este necesar pentru coexistență. Acest sistem poate fi determinat în cadrul fiecărei familii prin clarificarea nevoilor membrilor săi și apoi prin elaborarea unui set de reguli sau orientări care să le permită cât mai mult posibil acestor nevoi. După ce a decis asupra regulilor, un părinte trebuie să le introducă copilului și să le întărească. Întrebarea este cum?
Magda Gerber, fondatoare a Organizatiei RIE (Resources for Infant Educarers) din Statele Unite ale Americii este cea care a introdus in SUA conceptul (revolutionar la acel moment, poate revolutionar si acum) de respect pentru copil ca si fiinta umana completa, venita pe lume cu un „plan” bine prestabilit de a descoperi lumea si pe noi.
Principiile educatiei RIE au la baza un set de reguli:
1) Stabiliți câteva reguli simple, rezonabile și asigurați-vă că sunt adecvate vârstei copilului
2) Asteptati-va ca aceste reguli sa fie respectate.
3) Fii consecvent, dar nu rigid.
4) Ofera copilului posibiltiatea sa face alegeri.
5) Amintiți-vă că și copiii (în special copiii) trebuie să poată invata cum sa evite luptele de putere.
Amintiți-vă că disciplina nu este un set de legi riguros aplicate
Mai întâi de toate, amintiți-vă că disciplina nu este un set de legi riguros aplicate, ci un proces în care copilul învață să devină o ființă socială. Învățarea socială, ca orice altă formă de învățare, depinde de capacitățile copilului. Nu vă așteptați ca un copil sa faca lucruri care sunt împotriva naturii actuale a stadiului lor de dezvoltare. Nu te astepta ca un nou-născut să nu plângă, un copil foarte mic sa nu puna lucrurile în gură sau un copil sa accepte cand i se spune nu.
De asemenea, momentul ales este un factor important. Nu astepta cooperare de un copil somnoros sau înfometat. Cunoașterea momentului de a oferi libertate copiilor și când să introduci limite este cel mai important și este coloana vertebrală a parentingulului RIE.
Cea de-a doua orientare se referă și la așteptări. Răspunsul unui copil la cererile părintești depinde foarte mult de așteptările părinților. Modul în care se exprimă o cerere declanșează copilul să facă ceva sau să nu o facă. Dacă părintele nu crede cu adevărat în validitatea unei anumite reguli sau dacă se teme că copilul nu va respecta, șansele copilului de a ascutla acea regula devin si mai mici.
Rutina și consecventă în educația copilului
A treia orientare solicită consecventa. Predictibilitatea este formarea obiceiurilor, iar formularea obiceiurilor se face cu reguli. De pilda, nu e nevoie sa explicam de fiecare data copilului de ce este important sa se spele pe dinti. Dar, este mult mai convenabil pentru noi dacă acțiuni ca acestea devin o obisnuinta. Deoarece copiii foarte mici nu înțeleg motivele din spatele regulilor pe care urmează să le urmeze, este mai bine ca aceste reguli să devină pur și simplu o rutina. De exemplu, este mult mai ușor să obțineți un copil să se culce atunci când aceeași programare și rutină precede timpul de culcare al fiecărei nopți. Aceasta ar trebui să continue până când copilul însuși indică nevoia unui anumit fel de schimbare. În plus, știm cu toții cât de greu este să schimbăm obiceiurile odată ce le avem.
Numai pentru acest motiv ar trebui să încercăm să stabilim obiceiuri bune încă de la început. De aceea, îi spun părinților să înceapă să stabilească modele și rutine chiar de la nașterea copilului. Prin regularitatea rutinelor, copiii în cele din urmă învață să anticipeze ceea ce se așteaptă de la ei. Acesta este începutul disciplinei. Citeste despre consecventa aici Rolul consecventei in disciplina copilului: 4 moduri de a o folosi eficient
Ad-Extra3:
Copilul are nevoie de limite
A patra orientare se referă la alegerea în limite. Granițele care sunt consolidate previzibil și în mod consecvent asigură securitate. Pentru a dezvolta într-adevăr disciplina interioară, copiii trebuie să aibă libertatea de a face alegeri. Cunoașterea momentului de a oferi libertate copiilor și când să introducă limite este cel mai important și este coloana vertebrală a R.E.E. abordare.
Trebuie să ne amintim că limitele funcționează ca semnale de trafic, menținând lucrurile în flux fără probleme între membrii familiei. În acest cadru sunt acele lucruri pe care copilul este de așteptat să le facă (zone care nu sunt negociabile), ceea ce este permis să facă (zone negociabile), ceea ce este tolerat ("Nu prea îmi place asta, dar înțeleg de ce ai nevoie să o facă "), și ceea ce este interzis. Cititi despre limitele pe care le dam copilului aici Copiii au nevoie de limite: iata de ce sunt bune limitele si ce invata copiii de la ele
Copiii au nevoie de siguranță iar părinții trebuie să le-o ofere
Acestea sunt parametrii disciplinei. Copiii au o capacitate înnăscută de a face alegeri sănătoase cu privire la modul în care doresc să se miște și să învețe. Insa trebuie sa le oferim siguranta adecvata varstei lor pentru a putea misca si explora liber lumea din jurul lor. Utilizarea obiectelor și a materialelor de joc nu ar trebui să fie restricționată, reglementată sau prea mult interzisă. Bebelușii trebuie să aibă libertatea de alegere în domeniul dezvoltării și a jocului.
Reguli și testarea limitelor
Dacă un copil petrece ore întregi jucând neîntrerupt, va fi mult mai dispus să coopereze cu cerințele părintelui său. Dar trebuie să înțelegem că copiii trebuie să poate fi iertati atunci când nu au respectat o regulă. Copiii luptă un interior - "Dacă părintele nu crede cu adevărat în validitatea unei anumite reguli sau se teme că copilul nu va asculta, șansele copilului nu vor fi". - lupta.
O parte dintre fiecare copil vrea ca parintele sa fie multumit si totusi vrea sa isi testeze limitele puterii lor. Într-un fel, fiecare dintre noi, poarta cu el acel comportament din jurul acelei varste de doi ani, care strigă "nu"... Niciunuia dintre noi nu ne place să ni se spună ce să facem, chiar și atunci când suntem maturi... cu atat mai dificil este pentru un copil...
Cheia unei bune educatii: între limite și incredere
Ce inseamna de fapt sa educi bine un copil? Sa educi bine un copil inseamna sa faci ce trebuie pentru ca acesta sa se comporte bine in lipsa ta. Dar sa nu uitam ca exemplul pe care il primeste un copil de la parinti este esential si face parte din procesul de educatie. Misiunea educativa a parintilor este fundamentala in cresterea unui copil echilibrat si cu respect de sine citeste in continuare aici.
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019 - referinte https://www.magdagerber.org
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII