Ce este un logoped și care este rolul său in problemele de vorbire ale copilului
Vi s-a recomandat să mergeți cu copilul la logoped? Haideți să vă explicăm cu ce anume se ocupă un logoped și care este rolul său.
Un logoped ajută la îmbunătățirea problemelor de vorbire, limbă și voce, folosind tehnici și metode speciale pentru acest scop. El are o pregătire specială, vizavi de acest domeniu. Mulți copii se confruntă cu o întârziere temporară în dezvoltarea limbajului și a vorbirii. Cei mai mulți vor recupera acest decalaj. Alții vor continua să aibă dificultăți în dezvoltarea comunicării.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este un logoped?
Ce face un logoped?
Cum se desfasoara o sesiune la un logoped?
Exercitii de terapie prin vorbire pentru acasa
Tulburarile de limbaj ale copiilor: ce trebuie să stie părinții
Ce este un logoped?
Un logoped ajuta la inbunatatirea problemelor de vorbire, limba si voce, folosind tehnici si metode speciale pentru acest scop. El are o pregatire speciala, vizavi de acest domeniu.
Mulți copii se confrunta cu o întârziere temporară în dezvoltarea limbajului si a vorbirii. Cei mai mulți vor recupera acest decalaj. Alții vor continua să aibă dificultăți în dezvoltarea comunicării.
Tulburările de comunicare includ tulburări de vorbire și tulburări de limbă. Un copil cu tulburări de vorbire poate avea dificultăți în producerea sunetului vocal, voce, rezonanță sau fluență (fluxul de vorbire).
Ce face un logoped?
Investigheaza problemele de vorbire a copiilor.
Evalueaza informatiile medicale si de fond.
Elaboreaza un plan de tratament personalizat
Invata copilul sa comunice, de exemplu, prin invatarea copilului dvs. cum sa faca zgomote, si cum sa spuna si sa inteleaga in mod corespunzator o povestire.
Invata copilul sa-si foloseasca si sa-si intareasca limba, maxilarul, si/sau muschii faciali in mod corespunzator
Consiliaza familia cum sa se ocupe de un copil care are dificultati de vorbire.
Monitorizeaza progresul si ajusteaza tratamentul, daca este necesar.
Mentine evidenta evaluarii initiale, si progresului copilului
Se consulta cu alti profesionisti din domeniul educatiei, medicinei, stomatologiei si altor specialisti din domeniul sanatatii
Efectueaza cercetare in domeniul problemelor de vorbire si de limba [dificultate de comunicare cu cuvinte]
Proiecteaza si dezvolta tehnici sau instrumente care pot fi utilizate in timpul tratamentului unei probleme de vorbire sau de limba
Cum se desfasoara o sesiune la un logoped?
Sesiunile se desfasoara de obicei o data pe saptamana, iar uneori de doua ori pe saptamana. O sesiune dureaza o jumatate de ora si are un continut foarte variat, astfel incat copilul sa ramana concentrat. Exista diferite metode. In cazul unei probleme de pronuntie, un logoped lucreaza cu imagini si povestiri, si cu reluarea si discutarea unei situatii. De exemplu, cum a fost ziua de nastere. Sau, testeaza sunetul in combinatie cu alte litere.
Pentru a se asigura ca un copil incepe sa vorbeasca, el foloseste jocuri precum Playmobil, pioni, zaruri sau jocuri de carti. Pentru cei mici, de exemplu, sunetul se produce cu ajutorul unui ciocanel. Terapeutul alege metoda care se potriveste cel mai bine copilului tau si problemei de vorbire sau limba, astfel incat sa-l poata trata cat mai bine.
Ad-Extra3:
Exercitii de terapie prin vorbire pentru acasa
La sfarsit, logpedul indica exercitii pentru acasa. Este important ca parintii sa fie implicati in tratament si ajutor, prin practica la domiciliu: de preferat cel putin 1 pana la 5 ori pe saptamana. Difera foarte mult de la copil la copil atunci cand rezultatul dorit este atins si tratamentul isi atinge scopul.
Tulburarile de limbaj ale copiilor: ce trebuie să stie părinții
Ce sunt tulburarile de limbaj? Afectiunile motorii de vorbire sunt tulburari de limbaj neurologice care afecteaza planificarea, programarea, controlul sau executarea vorbirii. Pentru a vorbi, fiecare persoana trebuie sa-si coordoneze o serie de muschi si grupuri musculare, inclusiv cele care controleaza corzile vocale, buzele, limba, maxilarul si sistemul respirator. Miscarile trebuie planificate si ordonate de catre creier si apoi efectuate cu exactitate pentru a crea limbajul citeste pe larg despre ce trebuie sa stie parintii despre tulburarile de limbaj ale copiilor.
Sfatul de la Desprecopii
Cititi subiecte de pe forumul Desprecopii - ele contin sfaturi si experiente ale parintilor care trec prin aceleasi probleme cu copilul lor: Succes!
baiatul meu nu vorbeste
Razvan nu vorbeste!
Fetita 1.6 ani nu vorbeste :((
arata cu degetul, dar nu vorbeste
nu vorbeste la 3 ani,ce sa fac cu el? - 2
Nu vorbeste sa imi fac griji?
Cand copilul nu vorbeste
Unii copii vorbesc mai devreme decat altii. Psihologii gasesc explicatia in faptul ca uneori, abilitatea unui copil de a intelege linmbajul este mult mai dezvoltata decit abilitatea sa de a se exprima.
Deci, este foarte posibil ca piticul dvs. sa se afle la un stadiu in ceea ce priveste exprimarea si la un altul mult mai avansat in ceea ce priveste intelegerea.
Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea vorbirii?
Exista o varietate de motive care pot avea drept consecinta aceasta problema, dar problemele fizice nu se numara decat rareori printre acestea. Malformatiile limbii sau a cerului gurii nu au decat ocazional ca urmare intarzierea vorbirii si dificultati de exprimare.
In unele cazuri, problema ar putea fi la nivel cerebral (zona creierului "responsabila" cu emiterea, captarea si procesarea sunetelor este subdezvoltata). In acest caz, copilul nu-si poate folosi corect limba si buzele pentru a comunica. De asemenea, dificultatile de vorbire ar putea indica o subdezvoltare generala a copilului.
Cum se stabileste insa gradul de comunicare al copilului si cum il stimulam sa comunice? Iata sfatul de la Desprecopii.
Despre dezvoltarea vorbirii copilului mai cititi si:
Vorbirea, un joc in 2: Introducere in Metoda Hanen
Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative
Disfazia la copil
Cum sa dezvolti vorbirea si limbajul copilului prin joc: 10 sfaturi importante
Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forum dedicat psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
autor: redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII