Colostru sau aurul lichid. 5 lucruri uimitoare despre prima masă a bebelușului și de ce i se mai poate spune și primul vaccin al bebelușului
Colostrul, prima masă a bebelușului, este numit și "aur lichid". Si asta datorită faptului că este atât de bogat în tot ceea ce are nevoie un nou-născut.
Daca ne gandim putin, trupurile femeilor sunt absolut incredibile. Ele pot face copii, ii cresc, le dau nastere si chiar continua sa-i hraneasca in afara uterului. Nu se intamplă intotdeauna ca la carte (si nici nu este usor adesea!), dar tot ceea ce poate face este uimitor. Colostrul sau "aurul lichid" este primul aliment pe care îl primește un nou-născut și este considerat una dintre cele mai importante substanțe pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Acest lichid valoros este produs de glandele mamare ale mamei în primele câteva zile după naștere și are o serie de beneficii uimitoare.
Citeste in continuare despre colostru, prima masa a bebelusului si afla de ce este atat de uimitor si de ce i se mai poate spune si primul vaccin al bebelusului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Corpul unei femei produce colostru chiar inainte ca bebelusul sa se nasca
2. Unii descriu colostrul ca fiind "primul vaccin" al bebelusului
3. Colostrul este laxativ si ajuta la eliminarea primul scaun al bebelusului
4. Colostrul are un echilibru nutritional perfect si este usor de digerat
5. Colostrul asigura o acoperire protectoare a captuselii intestinului, aparandu-l de substantelor straine
Chimia laptelui matern: de ce este considerat un aliment viu
Pozitii de alaptare: Ghid Complet
Colostru este aurul lichid pe care natura il ofera bebelusului
Colostru se mai numeste "aurul lichid" - partial datorita culorii sale portocaliu spre galben (auriu), dar si datorita faptului ca este atat de bogat in tot ceea ce are nevoie un nou-nascut. In timp ce multe persoane stiu cateva lucruri de baza despre colostru, exista de fapt o multime de lucruri uimitoare si fascinante, care ar putea sa te surprinda.
Sa incepem cu misiunea alaptarii pentru care natura pregateste fiecare mamica de bebelus cu ce este mai bun - laptele matern. Chiar inainte ca sanii sa abunde in lapte (lucru care se intampla de obicei la doua-cinci zile dupa nastere), corpul unei proaspete mamici produce colostru.
1. Corpul unei femei produce colostru chiar inainte ca bebelusul sa se nasca
De obicei, nu te gandesti la alaptare ca parte a experientei tale de sarcina, dar sanii lucreaza destul de mult in aceasta perioada. Corpul tau incepe sa produca colostru incepand cu al doilea trimestru de sarcina. Unele gravidute raporteaza chiar si scurgeri! (Nu va faceti griji: este normal si nu, NU pierdeti din colostru daca va curge din sani in timpul sarcinii)
2. Unii descriu colostrul ca fiind "primul vaccin" al bebelusului
La Leche League noteaza ca, colostrul contine "cantitati mari de celule vii, care vor apara copilul impotriva multor agenti nocivi, iar concentratia factorilor imunitari este mult mai mare in colostru decat in laptele matur". Colostrul este bogat in leucocite, celule albe din sange care ataca virusii si bacteriile. De asemenea, contine un anticorp numit imunoglobulina secretiva A (IgA), care protejeaza in mod specific copilul de microbii care ataca membranele mucoase ale gatului, plamanilor si sistemului digestiv.
Ad-Extra3:
3. Colostrul este laxativ si ajuta la eliminarea primul scaun al bebelusului
Potrivit Academy of Breastfeeding Medicine, "Colostrul actioneaza ca un laxativ natural care ajuta la eliminarea bilirubinei din meconium". Acesta este un mod fantezist de a spune ca, colostrul ajuta nou-nascutul sa faca primul sau scaun (acel scaun negru, numit meconium), care curata corpul de excesul de bilirubina. Eliminarea bilirubinei este importanta deoarece contribuie la prevenirea icterului, dupa cum arata La Leche League.
4. Colostrul are un echilibru nutritional perfect si este usor de digerat
Academia Americana de Pediatrie explica faptul ca, colostrul este tot ce are nevoie un nou-nascut in primele zile de viata, in ceea ce priveste nutritia si consumul de lichide. Colostrul este bogat in proteine, sarac in zahar, si cu putin mai slab in grasime decat laptele matur. La Leche League descrie colostrul ca "extrem de usor de digerat".
5. Colostrul asigura o acoperire protectoare a captuselii intestinului, aparandu-l de substantelor straine
Stiati ca tractul intestinal al bebelusului este poros la nastere si, prin urmare, mai vulnerabil? Ei bine, colostrul e tot ce are nevoie. La Leche League explica astfel: "Colostrul sigileaza gaurile tractului gastrointestinal cu o bariera care in mare parte impiedica penetrarea substantelor straine si, eventual, sensibilizarea unui bebelus la alimentele pe care mama le-a consumat". Fascinant, nu?
Este important sa ne amintim ca alaptarea nu este "totul sau nimic". Beneficiile colostrului sunt multe, dar tineti cont de faptul ca bebelusul va beneficia de el doar daca il alaptati.
Chimia laptelui matern: de ce este considerat un aliment viu
Știi de ce laptele matern este considerat a fi un „aliment viu”? Pentru că are o compoziție variabilă în funcție de mamă, perioada care a trecut după naștere sau perioada de zi în care are loc alăptarea. Mai multe ne spune Dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie, medic specialist Pediatrie, Coordonatorul Centrului de Neonatologie Arcadia, Iasi.
Pozitii de alaptare: Ghid Complet
Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele mai bune.
Desigur, ca tanara mamica, veti fi asaltata cu sfaturi despre cea mai buna pozitie de alaptare (asta pentru ca orice mamica care a alaptat se considera specialist in alaptare :) - dar, desigur, urmeaza ca si tu mamico si bebelusul tau sa descoperiti toate secretele alaptarii. Succes!
Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.
Probleme in alaptare
Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Cele mai mari provocari ale alaptarii
Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?
Mastita si blocarea ductelor sanului
De ce bebelusul refuza sanul?
15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului.
In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Forumul de ALAPTARE si grupul de suport Alaptarea cu Dragoste pe Facebook
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 20234
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII