Cand dam paine bebelusului - iata ce trebuie sa stii
Când putem da pâine bebelușului?
Puteti introduce painea in alimentatia bebelusului incepand de la varsta de 7 luni. O data ce a implinit 5 luni incepeti cu gustari de test (legume si fructe), care sunt menite sa introduca copilului noile arome, sa manance cu o lingurita si sa invete sa inghita alimente mai ferme. Gustarile de test pot fi orice, atata timp cat sunt sanatoase: legume sau fructe. Un copil are o preferinta naturala pentru dulce, deci este recomandat sa incepeti cu legume si abia apoi sa introduceti fructele.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Urmariti semnalele
Exersare si practica - faza de explorare a fiecarui aliment nou
Ce fel de paine este mai potrivita pentru inceput?
Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Iata o intrebare de la sectiunea de Intrebari de la Desprecopii: Cand pot da bebelusului paine?
Urmariti semnalele
Diversificarea alimentatiei bebelusului se incepe treptat. Incepeti intai cu alimente solide si apoi cu paine, nu mai devreme de 5 luni. Se recomanda sa incepeti sa oferiti alimente solide de la varsta de 5 luni a bebelusului. Este indicat sa acordati atentie semnalelor, cum ar fi un interesul copilului de a manca din farfurie sau de a lua mancarea si a o duce la gurita. Imitarea zgomotelor sau miscarii de mestecare este de asemenea, un semnal ca bebelusul poate fi gata de alimente solide.
► UTIL: Iata aici un infografic util care iti arata ce alimente poti da - treptat, in fiecare luna - bebelusului: Diversificarea bebelusului: introducerea alimentelor pe luni (infografic)
Daca nu sunteti siguri ca bebelusul este gata sau nu pentru inceperea diversificarii, puteti sa tineti o lingura mica in mana si sa observati reactia copilului, unii copii sunt captivati, in timp ce altii sunt complet dezinteresati. Daca bebelusul dvs. este deja obisnuit cu o lingurita, mesteca si inghite, atunci puteti sa ii oferiti painea ca urmator aliment.
Exersare si practică - faza de explorare a fiecărui aliment nou
In orice caz, amintiti-va ca aceasta este faza de explorare, obiectivul este introducerea aromelor si structurii, precum si exersarea mestecarii si inghititului, si nu consumarea painii in cantitate mare sau a unui sandwich intreg. In definitiv, copilul isi obtine principalele substantele nutritive din laptele matern sau formula. Introducerea solidelor cu mai multa structura si practica cu alimentele solide, precum si mestecarea, sunt importante pentru abilitatile motorii ale gurii si mai tarziu pentru dezvoltarea vorbirii.
Ce fel de pâine este mai potrivită pentru inceput?
De la 5 la 6 luni, un bebelus are nevoie intr-adevar de alimente solide, cum ar fi terci de cereale, fructe, legume si paine, in plus fata de lapte, si prin urmare, puteti servi bebelusului aceste alimente in mod regulat. Bebelusul are nevoie de paine pentru a obtine suficienti carbohidrati, proteine, fibre, iod, vitamine B si fier.
Incepeti cu paine intermediară usoara, intestinele unui copil trebuie inca sa se obisnuiasca cu fibrele. Painea intermediară contine aproximativ 4,5 grame de fibre la 100 de grame. Tăiati-o in bucati mici si oferiti-o pe o farfurie. Saliva o face mai moale si se dizolva lent, astfel incat copilul se obisnuieste cu structura.
Nu lăsati niciodată bebelusul singur când mănăncă - chiar si câteva secunde pot fi suficiente pentru a nu reactiona la momentul potrivit in caz de inec.
Iata o colectie sanatoasa de retete de piureuri pentru bebelusii intre 4 - 6 luni.
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 5 luni.
Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi GHIDUL DIVERSIFICARIII BEBELUSULUI aici.
Alergiile la bebelusi
Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?
Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.
Citeste si: Reactii la alergiile alimentare
Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
autor: redactor Desprecopii -Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII