Ce cred tații cu adevărat despre alăptarea bebelușului - păreri și situații
La seminarele de parenting despre alăptare pe care le organizează Desprecopii - am întâlnit foarte mulți tați care vin cu plăcere pentru a-și susține partenera în misiunea ei de alăptare a bebelușului lor. 👨👩👦👦❤️
Da, tot mai mulți tați din România încurajează alăptarea propriului copil. Bineînțeles că bărbații nu pot avea o înțelegere realistă a acestui proces; pur și simplu nu au dotările necesare pentru a hrăni un bebeluș - dar, devenind tați, bărbații încep să acumuleze informații esențiale în acest domeniu. Sunt prezenți la alăptare și pot vedea ce impact are acest proces atât pentru mama, cât și pentru copil. Tocmai de aceea, realizează că trebuie să aibă grijă de ambii. Ei trebuie să se asigure că mama mănâncă bine, că se ridică noaptea pentru a se duce la copil și că îl pune înapoi la somn după ce l-a hrănit și nu numai. Nu sunt ignoranți în acest sens; ei sunt chiar acolo, însă în imposibilitatea de a savârși fizic acest act atât de important. 👨👩👦👦🍼❤️
in acest articol veti citi mai multe despre:
Experientele tatilor le ofera o perspectiva diferita
Alaptarea nu a fost usoara in cazul nostru
Dupa doua saptamani am considerat ca este de ajuns
Am luat aceasta decizie in ciuda sfaturilor. De ce?
Doar pentru ca barbatii nu pot alapta nu inseamna ca intelegerea lor ca parinti nu este relevanta
Barbatii trebuie sa sprijine femeile cand acestea alapteaza
Daca o mama nu alapteaza, asta nu o face o mama rea
In cel fel inteleg bărbatii alăptarea bebelușului lor?
Pentru ca nu pot alapta, nu sunt răvăsiti de hormonii de sarcină, nu inteleg ce inseamnă sani angorjati, sfarcuri dureroase, pompare sau mastită .., chiar si cei mai bine intentionati si educati tatici - nu pot intelege pe deplin alaptarea. Insă pentru ca in primele luni ale meseriei de tata, multi tatici asistă neputinciosi la fenomenul alaptarii ...se familiarizeaza incet incet cu acest concept ...chiar daca din rolul de spectator usor detasat...
Experientele de tata le oferă o perspectivă diferită
Problema este ca devenind tatici, barbatii incep sa acumuleze infornatii esentiale in acest domeniu. Sunt prezenti la alaptare si pot vedea ce impact are acest proces atat pentru mama, cat si pentru copil. Barbatii trebuie sa aiba grija de ambii. Ei trebuie sa se asigure ca mama mananca bine, ca se ridica noaptea pentru a se duce la copil si ca il pune inapoi la somn dupa ce l-a hranit si nu numai. Nu sunt ignoranti in acest sens; ei sunt chiar acolo, insa in imposibilitatea de a savarsi fizic acest act. Nu este vorba despre faptul ca nu sunt inclusi, deoarece tatii sunt deja inclusi si, mai important, experientele lor le ofera o perspectiva diferita.
La seminarele de parenting despre alaptare pe care le organizeaza Desprecopii - am intalnit foarte multi tatici care vin cu placere pentru a-si sustine partenera in misiunea ei de alaptare a bebelusului lor.
Iata parerea catorva tatici despre alaptare...
Ca sa fiu clar, resping faptul ca alăptarea este usoară. Nu a fost pentru noi.
A inceput minunat. Fiica noastra s-a adaptat la alaptat ca o rata in apa; in timp insa, nu a mai fost asa. Partenera mea a facut rani pe sfarcuri. Unul s-a infectat, ceea ce a insemnat ca nu putea sa mai alapteze. Nu mai producea suficient lapte pentru fiica noastra. Acest lucru a condus la alaptarea din ora in ora si la extra stres. Fiica noastra a incetat sa ia in greutate. Ambele au dezvoltat infectii, care, in ciuda tratamentului, au reaparut luand una de la cealalta.
Acest lucru s-a transformat intr-un cosmar. Partenera mea a incetat sa se mai alimenteze corect, deoarece intre epuizare si hranirile la fiecare ora, ea nu reusea sa mai faca fata. Fiica noastra plangea mereu, pentru ca ii era foame. Toata lumea ne-a spus acelasi lucru. Continuati sa alaptati. Continua sa o faci. Laptele matern este cel mai bun.
Lucru pe care il stiam, evident. Bineinteles ca am si facut asta. Dar a spune la doi oameni lipsiti de somn, frustrati si epuizati ca trebuie sa continue in acel cosmar, nu este tocmai bine. Refuzul de a vorbi despre alternative nu a facut decat sa inrautateasca situatia. Eu si partenera meu am dezbatut situatia fara sfarsit. Ar trebui sa schimbam ceva? Ar trebui sa continuam? Nimeni nu ne-a dat nici un sfat care sa ajute.
Ad-Extra3:
Dupa doua saptămani am considerat că este de ajuns
Mi-a ajuns cat mi-am vazut partenera plangand din cauza ca trebuia sa isi ia copilul de la san pentru ca nu mai rezista durerii. Mi-au ajuns noptile in care am dormit numai o singura ora. Mi-a ajuns sa-mi linistesc fiica flamanda pentru a adormi. Si, mai presus de toate, mi-a ajuns sa mi se spuna sa continui in acest fel.
A fost in detrimentul sanatatii partenerei mele, a copilului meu si a familiei noastre sa continuam acest lucru. Asa ca am cumparat biberoane, lapte praf si am hranit-o pe fiica mea. A fost decizia corecta pentru noi.
Odata cu trecerea zilelor, lucrurile au fost mai usoare. Fiica noastra a dormit mai mult si a fost mai satisfacuta dupa hraniri. Greutatea ei s-a imbunatatit. Am dormit si am mancat mult mai normal. Dar am primit cuvinte dezaprobatoare de la persoana responsabila cu sanatatea. Nu atat de mult ca recunoasterea situatiei imbunatatite.
Am luat această decizie in ciuda sfaturilor. De ce?
Pentru ca am putut vedea lucrurile intr-un fel in care partenera mea nu putea. Fiindca nu a trebuit sa alaptez, nu am fost sub presiune sub care se afla sotia mea. Am putut vedea ce se intampla cu ea.
Partenera mea ar fi alaptat probabil pana cand sfarcurile i-ar fi cazut. Sfatul neintrerupt de a alapta i-a lasat sentimentul ca e cea mai groaznica mama din lume.
Eu, tatal, am fost cel care am oprit procesul, caci era in detrimentul familiei mele sa continuam in acest mod.
Doar pentru ca bărbatii nu pot alăpta nu inseamnă că intelegerea lor ca părinti este irelevantă
As fi putut foarte usor sa-mi pasez raspunderea in acest sens si sa-mi las partenera sa ia decizii cu privire la modul in care trebuie sa procedeze. Dupa cum am spus mai devreme, ea a simtit ca trebuie sa continue si nu a putut lua o decizie care sa includa bunastarea ei. Nu pentru ca era incapabila, ci pentru ca ar fi facut orice pentru copilul ei. Ea nu ar fi facut ceva care sa nu fie in interesul copilului nostru. Este responsabilitatea mea sa am grija de ea si asta am facut.
Bărbatii trebuie sa sprijine femeile cand acestea alăpteaza
Bunastarea lor si cea a copilului este intotdeauna prima preocupare. Nu facem partile grele, dar avem la fel de mult de pierdut daca lucrurile merg rau. Este important ca experientele noastre sa fie luate in considerare atunci cand vorbim despre alaptare. Acest lucru nu inseamna subminarea rolului femeii, ci ajutarea lor sa vada intreaga imagine. Nu putem face acest lucru daca opiniile noastre sunt ignorate din cauza genului nostru.
Daca o mamă nu alaptează, asta nu o face o mama rea
Alaptarea va ramane o problema controversata, existand optiunea alaptarii si cea a hranirii copilului cu lapte formula. Vom alapta din nou, dar nu vom avea probleme in a schimba metoda daca apar probleme. La fel ar trebui sa fie si la ceilalti. Alaptarea este cea mai buna varianta, dar fiecare familie este diferita. Ceea ce functioneaza pentru unul nu va functiona neaparat pentru altul si de aceea este important sa fim constienti de alternative si sa cautam sfaturi. Daca o mama nu alapteaza, asta nu o face o mama rea. Presiunea pe care partenera mea a simtit-o, a facut-o sa se simta deprimata si izolata. Daca ne amintim cu totii sa nu aruncam in jur cu judecati, atunci cu totii vom face mult mai mult bine.
► Citeste si Alaptare sau hranirea bebelusului cu lapte formula? De ce nu e OK sa judeci alegerea mamei
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII