Hartuirea online: este copilul tau o victima sau chiar agresorul?
În zilele noastre, este des întâlnit ca un copil să fie implicat în hărțuirea online (cyberbullying). Un copil poate fi victima hărțuirii online, dar poate fi și el însuși hărțuitorul. Pe scurt, există trei variante posibile: copilul tău ar putea fi o victimă a agresiunii cibernetice, s-ar putea comporta ca un agresor online sau ar putea fi martorul unei activități neetice de hărțuire online.
Este foarte posibil însă ca noi, părinții, profesorii și colegii să nu fim conștienți de toate capacitățile "creaturilor" tehnologice digitale dezvoltate - cum ar fi telefoanele inteligente, tabletele și alte forme de tehnologie, precum și aplicațiile de socializare pe care le folosesc. Dispozitivele sau gadgeturile mai moderne și platformele media digitale conectate la internet pe care copiii și adolescenții le utilizează oferă totodată mai multe oportunități pentru expunerea la potențiale agresiuni și hărțuire online.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Semne ca al tau copil este agresat online sau este chiar agresorul
Hartuirea cibernetica este o problema sociala la nivel mondial
Impactul agresiunii cibernetice asupra victimelor
De ce copiii nu raporteaza agresiunea cibernetica?
Un copil poate fi martor al agresiunii online
Cum prevenim agresiunea cibernetica: Sfaturi pentru parinti
Semne ca al tau copil este agresat online sau este chiar agresorul
Orice parinte poate ajunge in situatia in care care copilul sau este hartuit online (cyberbullying). Se poate insa preveni acest lucru? E bine sa o luam gradual. Exista o multime de semne de avertizare pentru parinti ca al lor copil utilizeaza messenger, Facebook, Instagraam, Snapchat, Tik Tok si este implicat in hartuirea cibernetica si a agresat alti tineri online - deci fie el este hartuit, fie el este hartuitorul.
Iata care sunt semnele la care sa acordati o mai mare atentie:
Cresterea sau scaderea brusca a utilizarii telefonului mobil
Copiii si adolescentii pot primi raspunsuri emotionale online, cum ar fi rasete, furie, stres sau depresie si se vor simti tristi/suparati.
Copilul va incerca sa ascunda ecranul smartphone-ului atunci cand parintii sunt in preajma sau in apropierea acestuia si vor evita discutiile despre activitatile pe care le fac pe gadgeturile lor.
Vechile conturi de social media ale diferitelor aplicatii sociale precum Facebook, Tinder, Yahoo, Whatsapp, Snapchat si altele sunt inchise si au creat un cont nou de mesagerie instant.
Copilul victima nu mai este interesat de activitatile sociale pe care le practica in trecut.
Copilul are schimbari bruste de temperament, pare retras sau deprimat si nu doreste sa se distreze cu colegii in activitati extracurriculare. Mai mult, notele incep sa fie tot mai mici...
Hartuirea online este o problema sociala la nivel mondial
Potrivit un studiu efectuat in Marea Britanie, in ultimii cativa ani, hartuirea online - cyberbullying, a devenit o problema sociala la nivel mondial care a lovit lumea si a imprastiat impacturi devastatoare asupra vietii copiilor si adolescentilor. Agresiunea cibernetica a afectat serios sanatatea, psihicul si a subminat bunastarea copiilor. Sa exploram putin cum se intampla acest lucru si care sunt potentialele victime:
17% dintre tinerii utilizatori ai spatiului cibernetic au experimentat hartuirea online
Aproape 39% dintre utilizatorii tineri cu varsta cuprinsa intre 12 si 25 de ani, s-au confruntat cu comentarii urate la profilul lor de social media
34% dintre utilizatori s-au confruntat cu comentarii abuzive asupra fotografiilor distribuite online.
68% dintre copii au primit mesaje text vulgare
23% dintre copii au fost agresati prin intermediul unui joc online
23% dintre tineri au impartasit informatii private cu privire la mediile sociale
41% au sustinut ca au citit zvonuri despre ei online
Impactul agresiunii online asupra victimelor
Aproape 41% dintre tinerele victime au dezvoltat anxietate sociala
37% au dezvoltat depresie
26% dintre victimele adolescente au ganduri suicidare
26% dintre victime si-au sters profilul social media
25% au inceput sa se raneasca
24% au incetat sa utilizeze aplicatiile de mesagerie sociala
14% au avut tulburari de alimentatie
Ad-Extra3:
De ce copiii nu raporteaza agresiunea online?
27% dintre copiii vor fi luati in ras ca au "parat"
31% cred ca se pot descurca ei insisi
23% sunt speriati de faptul ca lucrurile s-ar putea inrautati
25% spun ca nu vor fi luati in serios de parinti
21% spun ca le este jena
16% spun ca profesorilor nu le pasa
Un copil poate fi martor al agresiunii online
Hartuirea si agresiunea este peste tot in scoli si colegii, iar copiii si adolescentii sunt intotdeauna o prima si principala tinta a batausilor, insa acum se raspandesc si in spatiul cibernetic. O persoana sub varsta de 18 ani este considerat copil si exista numeroase drepturi si legi care au fost introduse in intreaga lume. Insa, pe langa faptul ca un copil poate deveni victima agresiunii online, un copil poate fi si martor al acestui tip de agresiune.
Dar ce pot face copiii si adolescentii atunci cand sunt martori ai agresiunii cibernetice? Parintii sunt cei care ar trebui sa aiba grija de copii si adolescenti, mai ales cand acestia isi folosesc telefoanele mobile si internetul.
Cum prevenim agresiunea online: Sfaturi pentru parinti
Sa spunem ca, printr-o intamplare, cineva a aflat ca al vostru copil poate fi implicat in agresiunea online, atunci trebuie sa luati masuri sau sa investighezi comportamentul copilului online. Cu toate acestea, daca copiii si adolescentii sunt victimele agresiunii online sau au fost martori ai agresiunii online, parintii ar trebui sa adopte si sa puna in practica urmatoarele sfaturi:
Observarea - parintii ar trebui sa investigheze schimbarile de comportament ale copiilor si sa caute motivul acestor modificari.
Discutati - vorbiti cu copilul despre agresiunea cibernetica si incercati sa ii aflati parerea.
Documentarea - explicati copilului ce este un agresor cibernetic, cum se poarta, si spuneti-i sa nu stearga niciodata mesajele primite, ba chiar sa faca capturi de ecran ale acestora.
Raportati - invatati copilul sa raporteze agresiunea cibernetica platformei sociale dedicate.
Sprijin - incurajati copilul sa nu incerce niciodata sa umileasca pe cineva, fie ca este online sau nu. Mai mult, nu sustineti o activitate online distribuita, sa zicem, doar pentru a rani pe cineva..
Hartuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie sa o ignoram
Hărtuirea online copilului este o realitate de care părintii trebuie sa afle inainte de a fi tarziu. Comentarii rautacioase adaugate la poze, glume proaste sau chiar injurii - fiecare din aceste mizerii pot strica increderea unui copil. Bullying-ul online al copiilor se intamplă tacut insă cu multe efecte negative ...
Micile rautati intre copii, finalizate adesea cu conflicte ce nu pot fi depasite decat cu interventia parintilor, a educatorilor sau a unui adult in genere au existat dintotdeauna. Asa cum dintotdeauna au existat copii mai rautaciosi, copii mai timizi, copii cu complexe de superioritate sau de inferioritate, a caror comunicare cu cei din jur necesita adesea interventia unui adult. Citeste mai departe AICI
Despre siguranta copiilor pe internet, merita citit si:
Siguranta copiilor pe Internet
Cum va protejati copiii de pericolele internetului?
Beneficii si limite in relatia copilului cu internetul si tehnologia
Copiii si incarcaturile emotionale ale retelelor sociale
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII