5 activitati in aer liber pentru copii pentru vreme frumoasa
Este recunoscut faptul ca generatia actuala de copii petrece mult prea mult timp in interior. Motivele pentru care copiii nu isi petrec atat de mult timp in aer liber sunt numeroase, insa cele mai comune sunt reprezentate de cresterea semnificativa a timpului petrecut in interactiunea cu dispozitivele electronice, accentul tot mai mare pus pe activitatile extrascolare, preocuparile legate de expunerea la soare - si, pentru multe familii, lipsa locurilor de joaca in aer liber.
• Iata 5 activitati interactive pentru joaca in aer liber - ideale pentru vara.
Copiii sunt atrasi in mod natural de joaca in aer liber
Copiii sunt atrasi in mod natural de joaca in aer liber si exista numeroase beneficii ale jocului afara: le permite sa-si exploreze mediul, sa-si dezvolte forta si coordonarea musculara si sa castige incredere in sine. Joaca activa in aer liber creste, de asemenea, flexibilitatea, abilitatile motorii fine si brute, si este legata de dezvoltarea unei game largi de aptitudini fizice.
Copiii au o mare nevoie de exercitii fizice, de activitate si de o sansa sa-si foloseasca muschii pentru a alerga, a se legana, a sari, a merge cu un skateboard, cu bicicleta si a iesi la aer, in lumina soarelui. Copiilor le place sa-si foloseasca intregul corp atunci cand se joaca in aer liber (asa ca aveti grija sa fie imbracati in mod adecvat vremii) si sa gaseasca activitati fizice interesante si provocatoare.
Cand copiii sunt impinsi intr-un leagan sau cand se leagana singuri, acestia isi angajeaza toti muschii sa-si mentina echilibrul si sa-si coordoneze corpul cu ritmul de miscare inainte si inapoi.
Jucariile care necesita echilibru si coordonare, cum ar fi rolele, skateboard-ul si bicicleta, ii invata pe copii noi abilitati, incurajeaza dezvoltarea increderii in sine si le satisfac interesul in explorare.
Si pentru a va veni in ajutor, v-am pregatit 5 idei de activitati in aer liber, pe care copiii le vor adora:
1. Vanatoarea de insecte
Incepeti prin a decide dinainte ce insecte sperati sa gasiti. Evident, insectele care stiti sigur ca exista in zona respectiva vor fi cel mai usor de "vanat". Faceti o vizita apoi la biblioteca sau librarie si cautati o carte cu denumiri stiintifice ale insectelor.
Luati un caiet/agenda pentru a nota numele insectelor pe care le veti gasi; in dreptul fiecarui nume, copiii isi pot incerca talentul artistic desenand insecta respectiva. Cereti-le sa va descrie insectele cum stiu ei mai bine si notati totul pe hartie (la alegere, insectele pot fi fotografiate, dupa care copiii pot da viata unui album interesant). Multe insecte sunt capabile sa se camufleze in scopul de a se face cat mai putin vizibile pentru animalele de prada. Aici veti observa cat de atenti si cat de bine observa copiii aceste insecte.
Dupa ce ati prins insecta si ati fotografiat-o, nu uitati sa o eliberati!
Ad-Extra3:
2. Ascunselea cu mingea
Copiii se aseaza in sir indian, iar in fata primului copil este o minge. Acesta zice un numar (din cati copii sunt) iar copilul din sir cu numarul respectiv va lovi mingea cu piciorul, cu scopul ca aceasta sa ajunga cat mai departe. Primul din sir fuge dupa minge, intre timp ceilalti copii se ascund. Mingea sta intr-un loc fix, cand cel care cauta gaseste un copil, atinge mingea si spune numele acestuia, daca cel care numara nu este atent, un copil poate iesi din ascunzatoare sa loveasca mingea - in acest caz copiii deja gasiti se pot ascunde din nou pana cel care numara prinde mingea si o aduce la locul fix. Jocul se termina cand sunt gasiti toti copiii care s-au ascuns.
3. Intrecere cu spatele
Aliniati copiii de-a lungul liniei de start cu spatele spre linia de sosire, care poate fi la o distanta de 10-15 metri. Apoi, spuneti-le sa se aseze in genunchi si maini. Cursa se va desfasura in aceasta pozitie, mergand cu spatele catre linia de final; cei care nu incearca sa se uite in spate si ajung la linia de sosire, vor fi numiti castigatori. Majoritatea copiilor nu pot rezista tentatiei de a vedea cat de aproape se afla de final, si astfel pierd.
4. Sotron chinezesc
Fiecare jucator sau echipa (a cate 2) are 10 betisoare a cate 30 cm lungime. Acestea sunt asezate pe jos ca o scara, la o distanta de aproximativ 10 cm unul de altul (o scara pentru fiecare jucator sau echipa). Un jucator din fiecare echipa incepe sa faca salturi (pe un picior) peste bete fara a atinge vreunul dintre ele. In cazul in care un bat este atins, jucatorul este descalificat. In cazul in care jucatorul a sarit peste toate betele, el se va intoarce, va lua ultimul betisor si continuand pe acelasi picior va sari inapoi peste cele 9 ramase. Jocul continua pana cand toate betele sunt luate. Un jucator este descalificat daca pune ambele picioare pe sol, in orice moment in timpul saltului, sau daca atinge un betisor cu piciorul.
5. Puiul de leu
Selectati un copil sa fie leul. Asezati "leul" cu spatele la ceilalti jucatori (la o distanta de cel putin 3 metri). Dati leului un animalut de plus, care ii va deveni pui (sau de ce nu, puteti costuma unul din copii intr-un leu mic – astfel jocul va deveni mai distractiv).
Ceilalti jucatori trebuie sa se furiseze pe ascuns in spatele leului si sa fure puiul fara sa fie prins. Daca leul aude jucatorul din spate apropiindu-se, poate marai furios si apoi se poate intoarce cu fata spre el. In cazul in care leul a prins un jucator, acestia vor face schimb de roluri. Daca leul nu prinde niciun jucator, va ramane la locul sau si jocul va incepe din nou...
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?
Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.
Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste in continuare aici >
Despre cum poti petrece timp de calitate cu copilul - iata sugestii:
Copiii isi petrec mai putin timp liber afara decat puscariasii: semnal de alarma si ce e de facut
Cum utilizeaza familia ta ecranele: despre beneficii dar si limite
Vara asta spunem DA sportului
Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani
Jocurile interactive un mod placut de a va cunoaste mai bine copiii
Peste 200 planse de colorat pentru copii
21 de jocuri in interior pentru copii
31 labirinturi pentru copii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII