Nu a venit laptele: cauzele intarzierii debutului lactatiei
Sunt mamici care la cateva zile de la nasterea bebelusului se intreba de ce nu au lapte. In conditii normale, colostrul este deja prezent in termen de 40 de ore de la nastere. Colostru contine toti nutrientii si toate fluidele de care bebelusul are nevoie in primele zile de viata, precum si numeroase substante care il protejeaza impotriva infectiilor. Laptele matern apare in general, in decurs de doua pana la trei zile dupa nastere.
In ce conditii lactația intârzie să apară dupa nașterea bebelușului și ce este de facut? Iată sfatul nostru.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cauzele intarzierii lactatiei
Ce trebuie sa faceti in cazul in care laptele matern nu vine sau apare dar tarziu?
Care este cheia succesului alaptarii?
Pozitii de alaptare: Ghid Complet
Probleme in alaptare
Ajutor, nu a venit laptele...
Pe sectiunea de intrebari de panica de la Desprecopii apar din cand in cand intrebari de genul - Ajutor, nu am lapte, ce e de facut?
Sunt mamici care la cateva zile de la nasterea bebelusului se intreba de ce nu au lapte. In conditii normale, colostrul este deja prezent in termen de 40 de ore de la nastere. Colostru contine toti nutrientii si toate fluidele de care bebelusul are nevoie in primele zile de viata, precum si numeroase substante care il protejeaza impotriva infectiilor. Laptele matern apare in general, in decurs de doua pana la trei zile dupa nastere.
In unele cazuri, laptele matern poate sa apara chiar si dupa 5 zile de la nastere. "Intarzierea debutului lactatiei" este termenul aplicat unei stari in care laptele matern apare lent. O intarziere in producerea laptelui matern nu inseamna ca nu va mai aparea deloc. Unele proceduri de nastere medicala si medicamente pot fi posibile motive pentru aceasta intarziere.
In ce conditii lactatia intarzie sa apara - dupa nasterea bebelusului si ce este de facut? Iata sfatul nostru.
Cauzele intarzierii lactatiei
Diverse cauze pot fi la baza intarzierii lactatiei:
Nasterea stresanta: cezariana si travaliul prelungit pot creste hormonii de stres care afecteaza in mod direct productia de lapte matern.
Fluide intravenoase: administrarea fluidelor intravenoase in timpul sarcinii ar putea intarzia debutul lactatiei.
Pierderea de sange: glanda pituitara poate suferi in cazul unei pierderi excesive de sange in timpul nasterii. Aceasta glanda, localizata in creier, este responsabila cu declansarea lactatiei. O pierdere de sange de peste 500 ml este un motiv de ingrijorare.
Placenta: ramasitele placentei pot declansa eliberarea progesteronului, ceea ce impiedica debutul lactatiei.
Medicamente analgezice: medicamentele de reducere a durerii, daca sunt administrate in timpul travaliului, pot intarzia debutul lactatiei.
Nasterea prematura: tesutul glandular din pieptul mamei nu are suficient timp pentru a se dezvolta in cazul nasterii premature, lucru care ar putea intarzia lactatia.
Alaptarea intarziata: este crucial sa puneti bebelusul la piept la cel mult 2 ore dupa nastere. Daca acest lucru nu este posibil, folositi o pompa de san sau mainile pentru a scoate laptele, ca apoi sa il dati nou-nascutului cu lingurita sau o canita mica.
Diabetul: unul dintre cei mai importanti hormoni pentru productia de lapte matern este insulina. Diabetul provoaca fluctuatii ale nivelurilor de insulina care pot intarzia debutul lactatiei.
Varsta: nasterea la o varsta inaintata ar putea fi un motiv pentru debutul intarziat al lactatiei.
Anxietatea: stresul, teama si nesiguranta care rezulta din debutul intarziat al alaptarii pot complica in continuare problemele.
Ce trebuie sa faceti in cazul in care laptele matern nu vine sau apare dar tarziu?
In cazul in care laptele matern nu este prezent dupa nastere, nu trebuie sa va suparati sau sa fiti dezamagite. Facand acest lucru, doar veti creste hormonii de stres complicand in continuare aceasta conditie.
Stimulati productia de lapte folosind o pompa sau mana si, prin urmare, v-ati facut treaba.
Alaptarea apare in mod natural, iar la inceput este normal sa aveti doar cateva picaturi. Apelati cu incredere la un consultatnt in lactatie pentru orice nelamurire..
Ad-Extra3:
Care este cheia succesului alaptarii?
Cheia succesului in ceea ce priveste alaptatul corect tine de modul in care bebelusul reuseste sa se prinda de san. Acesta trebuie sa prinda cu gura o suprafata cat mai mare, astfel incat mameonul sa fie pozitionat cat mai adanc in gurita lui, iar limba si gingiile sa preseze pe areola pentru a stimula venirea laptelui. Este foarte imprtant ca bebelusul sa prinda cu gurita si o parte din areola, nu doar mamelonul. Daca suge doar din mamelon, cantitatea de lapte va fi foarte mica si, in plus, se vor produce rani in jurul acestuia.
Daca bebelusul nu pare sa reuseasca sa invete imediat tehnica suptului, nu dispera. Incearca de mai multe ori, pentru ca in cele din urma, impreuna, veti reusi! Daca vezi ca suge in gol, ca nu inghite sau ca da din cap si se enerveaza, baga-i usor degetul in gura, pentru a opri suptul si a-l desprinde de san, apoi reia intreaga procedura pentru a-l prinde corect la san. Nu te descuraja! Apeleaza la ajutor de specialitate daca simti nevoia, dar, mai ales, incearca sa iti pastrezi calmul si sa nu uiti ca, dincolo de hrana propriu-zisa, alaptatul ar trebui sa fie unul dintre cele mai intime si mai tandre momente pe care le imparti cu bebelusul tau.
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Primele zile de alaptare ale bebelusului sunt esentiale pentru succesul misiunii de alaptare. Este perioada in care se creeaza o legatura speciala in ceea ce priveste alaptarea. Pentru toate proaspetele mamici care incep misiunea Alaptarea - iata cum decurg primele zile cu amanunte esentiale.
Pozitii de alaptare: Ghid Complet
Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele mai bune.
Desigur, ca tanara mamica, veti fi asaltata cu sfaturi despre cea mai buna pozitie de alaptare (asta pentru ca orice mamica care a alaptat se considera specialist in alaptare :) - dar, desigur, urmeaza ca si tu mamico si bebelusul tau sa descoperiti toate secretele alaptarii. Succes!
Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
➡️ Aplicația de alăptare a bebelușului - o găsești aici:
🔸 În Google Play aici: | 🔸 În Apple Store aici: |
➡️ Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca.
→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII