7 motive pentru care bebelușii au NEVOIE să petreacă timp pe burtică

7 motive pentru care bebelusii au NEVOIE sa petreaca timp pe burtica

7 motive pentru care bebelușii au NEVOIE să petreacă timp pe burtică

Statul pe burtica al bebelușului are beneficii majore pentru dezvoltarea sa motorie.

Iată care sunt 7 avantajele acestei activități și cât timp trebuie să petreacă bebelușul pe burtică, plus, cel mai important, cum să faci să fie distractiv pentru el. ✔

in acest articol veti citi mai multe despre:
Când bebe stă pe burtică, incepe de fapt dezvoltarea sa motorie
Ce este timpul petrecut pe burtica?
Beneficii ale timpului petrecut pe burtica
Cand punem bebelusul sa stea pe burtica?
Cat timp ar trebui sa stea bebelusul pe burtica?
Cum ajutam bebelusul sa stea pe burtica?
Sfaturi pentru timpul petrecut pe burtica
Dar daca bebelusul inca uraste statul pe burtica?
Dezvoltarea motorie a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Când bebe stă pe burtică, incepe de fapt dezvoltarea sa motorie

Desi este greu de observat la inceput, toate acele mici incercari de ridicare contribuie la dezvoltarea motorie a bebelusului in moduri majore, prevenind formarea unor pete pe spatele capului (un efect secundar al timpului petrecut pe spate) si pregatesc bebelusul pentru urmatoarele momente importante din viata sa, precum rostogolirea si mersul de-a busilea.

Ce este timpul petrecut pe burtica?

Cand vorbim despre statul pe burtica, ce anume vrem sa spunem? Timpul petrecut pe burtica este acel timp pe care copilul il petrece stand pe stomacel in timp ce este treaz si supravegheat. Asezarea copilului pe burtica il incurajeaza sa-si ridice capul, ceea ce il ajuta sa-si intareasca muschii capului, ai gatului si ai umerilor si sporeste abilitatile motorii.

bebelusul sta pe burtica

De ce au nevoie bebelusii sa petreaca timp pe burtica?

Stim, nu este usor sa determini un bebelus sa faca o activitate de care nu este deloc incantat. Dar ai incredere, timpul petrecut pe burtica merita. In afara de faptul ca va ofera o activitate placuta prin care sa va intariti legatura, exista cateva beneficii majore ale timpului petrecut pe burtica:

• Practica pentru alte etape importante, precum rostogolirea, ridicatul in fundulet, mersul de-a busilea;
• Imbunatateste foarte mult abilitatile motorii;
• Angajeaza grupe de muschi mai putin folositi;
• Previne plagiocefalia (sindromul capului plat);
• Ajuta bebelusul sa stapaneasca controlul capului;
• Amelioreaza durerile cauzate de gaze;
• Expune bebelusul la un mediu diferit.

Ad-Extra3:

Cand punem bebelusul sa stea pe burtica?

Desi nu exista nici o regula, Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa isi puna bebelusii pe burtica cat mai devreme. De fapt, bebelusii nascuti la termen, fara probleme de sanatate, pot incepe statul pe burtica imediat ce ajung acasa, in prima zi dupa externarea din spital – DAR numai sub supraveghere constanta si doar atunci cand este treaz.

Nu fiti surprinsi daca cel mic uraste timpul petrecut pe burtica. „De obicei bebelusilor nu le place si devin morocanosi” spune medicul pediatru Michael McKenna, de la Spitalul pentru Copii Riley, Universitatea din Indiana. „Prima data, este posibil sa stea pe burtica doar un minut, ca apoi sa inceapa sa planga. Este vorba despre a-i obisnui sa stea in acea pozitie. Probabil ca va trebui sa incepeti cu sesiuni scurte si sa le mariti in timp.”

Cat timp ar trebui sa stea bebelusul pe burtica?

Cand vine vorba de statul pe burtica al nou-nascutilor, bifati 2-3 sesiuni pe zi, care sa dureze fiecare intre 3 si 5 minute, in mod ideal, dupa un pui de somn sau schimbarea scutecului si ca parte a timpului de joaca.

Pe masura ce bebelusul creste si incepe sa se bucure de „antrenamentul” pe burtica, poti creste treptat numarul si durata sesiunilor. Pana ajunge la varsta de 3-4 luni puteti atinge aproximativ 20-30 de minute pe zi de stat pe burta. Apoi, continuati acest exercitiu pana cand micutul se poate rostogoli de unul singur, o caracteristica pe care multi bebelusi o ating pe la 6, 7 luni.

Cum ajutam bebelusul sa stea pe burtica?

La fel ca majoritatea exercitiilor, statul pe burtica este destul de simplu. Iata cum sa procedezi:

• Aranjati un loc sigur si asezati bebelusul pe burtica. O patura sau o rogojina asezata pe o suprafata plana si solida functioneaza bine. Podeaua este un loc ideal, desi poate sta chiar si pe burtica mamei.
• Daca bebelusului nu ii place sa stea pe burtica, incearcati sa il angajati intr-o activitate. Vazandu-va chipul, poate fi suficient de incurajat sa incerce sa-si ridice capul, insa McKenna avertizeaza ca uneori planul esueaza. Un proaspat parinte privat de somn ar putea fi tentat sa adoarma odata ce se aseaza. Sau, daca reusiti sa ramaneti treaz, este posibil ca bebelusul sa nu primeasca stimulentul necesar de a-si ridica capul si s-ar putea sa adoarma.

Daca, de exemplu, bebelusul chiar nu este compatibil cu statul pe burta, luati in considerare asezarea micutului pe o parte, cu un prosop facut sul in spatele sau. Adu ambele brate ale copilului in fata si ambele picioare inainte, indoindu-i genunchii pentru confort. Asigurati-va ca rotiti copilul pe partea cealalta la fiecare 10-15 minute.

Sfaturi pentru timpul petrecut pe burtica

Intr-o lume perfecta, bebelusul se va impinge in sus si se va deplasa de unul singur in timpul statului pe burtica, dar este posibil si sa aiba nevoie de un alt fel de stimulare pentru a-l mentine angajat in activitate. Incercati sa tineti in mana un animal de plus frumos colorat sau sa faci zgomot cu o zornaitoare pentru a-l distrage de la sarcina pe care o are de facut. Sau asigurati-va ca aveti la indemana jucariile sale preferate.

Dar daca bebelusul inca uraste statul pe burtica?

Nu va stresati si nu renuntati, ne sfatuieste Woods. Luati o pauza de cateva zile sau o saptamana, si incearcati apoi din nou. Este posibil sa vedeti succesul dupa ce ati luat un respiro. De asemenea, pentru a face sarcina un pic mai suportabila pentru micut, luati in considerare scurtarea sesiunilor si distantarea momentelor de stat pe burta.

Dezvoltarea motorie a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ... Iata o frumoase poveste de dezvoltare motorie a bebelusului.

 

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC. 

 Alaptarea - Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
articol scris de dna medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII