Puseul de creștere al bebelușului: simptome, cand apare si facem - infografic
Ai observat că bebelușul tău plânge de foame mai des și pare că nu se mai sature? Nu te îngrijora! Este mai smiorcăit? Nu te îngrijora. Este posibil ca puiul tău să treacă pur și simplu printr-un puseu de creștere, adică o etapă în care crește cu o viteză mai mare decât în alte etape. Relaxază-te!
Nu îi este înfiorător de foame, deși se comportă ca și cum i-ar fi. Reacțiile sale se explică prin faptul că tocmai trece printr-o etapă de creștere galopantă, prima din cele cinci pe care le traversează un bebeluș în primul său an de viață.
Iată totul despre puseul de creștere, care sunt semnele și cum răspundem nevoilor bebelușului:
- veti citi:
Cand bebelusul pare imposibil de saturat
Bebelusul trece printr-o etapa de crestere galopanta
Puseul de crestere din prima luna de viata a bebelusului
Cum ne dam seama ca bebelusul trece printr-o astfel de etapa?Cum facem fata perioadelor de puseu de crestere (crestere galopanta)?
Despre alaptare si etapele alaptarii versus nevoile bebelusului
5 lucruri despre puseele de crestere ale bebelusului pe care orice mamica trebuie sa le stie
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi? de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului
Cand bebelusul pare imposibil de saturat
Ti se intampla ca bebelusul tau sa planga de foame mai des si sa iti dea impresia ca nu se mai satura? Nu te ingrijora! Este posibil ca puiul tau sa treaca pur si simplu printr-un puseu de crestere, adica o etapa in care creste cu o viteza mai mare decat in alte etape. Relaxeaza-te! Nu ii este ingrozitor de foame, desi se comporta ca si cum i-ar fi. Reactiile sale se explica prin aceea ca tocmai trece printr-o etapa de crestere galopanta, prima din cele cinci pe care le traverseaza un bebelus in primul sau an de viata.
Evident, datorita plansului bebelusului, este un fenomen care ti se pare putin ingrijorator, insa nu este deloc iesit din comun. Mai ales daca se intampla ca bebelusului tau sa i se faca foame din ce in ce mai des tocmai in momentul in care credeai ca ai reusit sa il aduci la un orar de alaptat cat de cat regulat. Si cel mai frustrant este faptul ca, desi tocmai ai terminat sa-l alaptezi, iti da impresia ca nu este satul si ca ar fi in stare sa manance dublu. Cititi:De cate mese are nevoie un nou nascut ?
Cele 9 puseuri de crestere ale bebelusului - infografic
Bebelusul trece printr-o etapa de crestere galopanta
Relaxeaza-te! Nu ii este ingrozitor de foame, desi se comporta ca si cum i-ar fi. Reactiile sale se explica prin aceea ca tocmai trece printr-o etapa de crestere galopanta, prima din cele cinci pe care le traverseaza un bebelus in primul sau an de viata. Asadar, nu sunt motive reale de ingrijorare, dat fiind ca principala misiune a nou-nascutilor este sa creasca mari si frumosi. Se stie ca bebelusii isi tripleaza, in general, greutatea in primul an de viata.
Desi este un fenomen surprinzator, aceasta crestere considerabila in greutate nu are loc in mod constant, ci se face in salturi. Asadar, daca ti se pare ca bebelusul tau a crescut peste noapte, trebuie sa stii ca nu este doar o iluzie sau o dorinta materna refulata.
Citeste detalii aici Saptamanile minune ale bebelusului: cele 10 saptamani intense din dezvoltarea primelor 20 de luni
Ad-Extra3:
Puseul de crestere din prima luna de viata a bebelusului
Teoretic, perioadele de puseu de crestere - sau crestere galopanta, isi pot face simtite efectele oricand pe parcursul primului an de viata. Totusi, prima astfel de perioada este traversata in primele trei saptamani de viata. Urmatoarea etapa de crestere galopanta are loc intre saptamana a sasea si saptamana a opta. Celelalte perioade sunt traversate, in principiu, in lunile a treia, a sasea si a noua. Partea buna este ca ele dureaza doar cateva zile, astfel incat viata isi reia cursul normal relativ repede, nou-nascutul revenind la obiceiurile alimentare normale.
Cum ne dam seama ca bebelusul trece printr-o astfel de etapa?
Vrea sa manance non-stop. Daca un program obisnuit presupune alaptarea la aproximativ trei ore, in timpul perioadelor de crestere rapida, copilul simte nevoia sa manance la doua ore sau chiar la fiecare ora. Nu este nimic in neregula. Alaptarea la intervale mai scurte stimuleaza lactatia si de aceea nu trebuie sa iti fie teama ca nu vei face fata poftei sugarului. Copiii mai mari care inca mai sunt alaptati isi manifesta si ei la un moment dat dorinta de a beneficia de laptele matern mai des, fapt care ii stimuleaza ulterior sa manance cu pofta si alte feluri de mancare.
Se trezeste mai des noaptea. Chiar daca are un somn linistit si doarme cate 5, 6 ore fara intrerupere, in perioadele de crestere accentuata, se va trezi pentru a lua o gustare la miezul noptii, gest care va fi repetat din doua in doua ore, cu aproximatie. Bebelusii mai mari se trezesc mai repede si din somnul pe care il au in timpul zilei.
Se comporta neobisnuit. Este foarte agitat in timpul alaptarii, apuca sanul apoi il lasa pentru a-l apuca din nou, pentru ca vrea mai mult lapte si uneori lactatia nu tine pasul cu poftele sale.
La asta se adauga noptile nedormite, care ii inrautatesc starea de agitatie, afectandu-te si pe tine in mod negativ. Citeste mai multe detalii aici Semne ca bebelusul are un puseu de crestere
► Din experienta mai multor mamici de la Desprecopii - iata un grafic care prezinta cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului.
Cum facem fata perioadelor de puseu de crestere (crestere galopanta)?
Daca deja te-ai confruntat cu faptul ca nu reusesti sa te odihnesti sau sa faci si altceva in afara de a-ti hrani bebelusul, atunci cu siguranta aceste perioade, in care sugarul are tendinta sa transforme alaptatul intr-un fel de bufet all-you-can-eat 24/7, ti se vor parea si mai obositoare. Asigura-te ca bei multa apa, pentru a fi hidratata, cere ajutorul partenerului sau al prietenilor in ceea ce priveste treburile casnice si pregateste-te psihic sa faci fata provocarii din cele cateva zile cat dureaza fenomenul. Un DVD poate fi de ajutor, pentru a face timpul sa treaca mai usor. Citeste : 9 Mituri despre alaptare / ... dosarul complet al alaptarii aici
Indiferent de ceea ce faci, important este sa nu renunti la alaptat in aceste momente. Cand bebelusul pare mai flamand si mai agitat ca de obicei, tendinta mamei este sa creada ca nu-i ajunge laptele si de aceea exista impulsul de a renunta la alaptat in favoarea introducerii laptelui praf. De fapt, aceasta pofta de mancare exagerata este temporara si are, printre altele, rolul de a stimula lactatia, astfel incat sa poti tine pasul cu cerintele bebelusului.
In mod normal nu exista motive de ingrijorare, dar pentru a te asigura ca totul se petrece in parametri normali, fii atenta la doua aspecte: scutecele si greutatea. Daca scutecul trebuie schimbat de 5 - 6 ori pe zi si, in acelasi timp, bebelusului nu-i mai vine foarte bine camasuta care cu doua zile in urma ii era perfecta, atunci totul este in regula. A mai crescut un pic. In curand foamea i se va potoli si totul va reveni la normal... pana la urmatoarea perioada de crestere galopanta. :)
5 lucruri despre puseele de crestere ale bebelusului pe care orice mamica trebuie sa le stie
Oare bebelusul meu are un puseu de crestere ? Aceasta este o intrebare pe care si-o pune orice mămica cand observă ca bebelusul său este mai infometat ca de obicei si mai prost dispus...Iată care sunt caracteristicile unui puseu de crestere, cat durează, cand se intamplă, de ce anume extra are nevoie bebelusul in aceasta perioasa si ce trebuie să stie mami.
5 lucruri despre puseele de crestere ale bebelusului pe care orice mămica (dar si tătic) trebuie să le stie, pentru a-și ajuta bebelușul in această perioadă de creștere rapidă.
Despre alaptare si etapele alaptarii versus nevoile bebelusului:
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Cum sa-ti arati dragostea?
Imbratisaza-l, atinge-l, dezmiarda-l, zambeste-i, asculta-l si joaca-te cu copilul tau ori de cate ori poti. Este foarte important sa raspunzi imediat atunci cand el plange, mai ales in primul an de viata deoarece, afirma expertii, este imposibil ca la aceasta varsta copilul sa devina rasfatat. Cititi: 10 greseli pe care le fac tinerii parinti si cum le puteti evita.
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Primulele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.
Acorda-i atentia ta si iata sfaturile speciale, luna de luna de la Desprecopii.com :
Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului
Nasterea unui nou copil este insotita de multe intrebari ale parintilor, rudelor si prietenilor. "Este copilul bine?" "Are copilul toate degetelele?" Urmatoarele cele mai des intalnite intrebari sunt despre marimea copilului. "Care sunt greutatea si lungimea copilului?" In multe tari aceste date sunt trecute in "cartea copilului".
Aceste date vor deveni un bun indicator al sanatatii copilului, in mod special in primii trei ani. Iata graficele de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului.
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ...
O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Cum cresc abilitatile motorice ale bebelusului
Deci sa trecem in revista ceea ce se intampla de la primele zile de dupa nastere pana la momentul extraordinar cand iti poti vedea bebelusul (Bebelusa) mergand: citeste toate detaliile de ladezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII