Efectele hărțuielii (bullying-ul) asupra creierului copilului

Efectele hartuielii (bullying-ul) asupra creierului copilului

Efectele hărțuielii (bullying-ul) asupra creierului copilului

Copiii si adolescentii care sunt victime ale hartuielii (bullying), umilire si agresiuni verbale,  sufera modificari ale structurii creierului si au probleme cu anxietatea si depresia.

Iată cum anume intervine hărtuiala în procesele creierului, și ce putem face când simțim că al nostru copil este ținta agresivitatii și umilirii la școală.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Hartuiala si bullying-ul au afecte asupra structurii creierului copilului
Efectele agresiunii constante sunt mai mult decat psihologice
36 din 682 de tineri au suferit o agresiune cronica
Ce faci cand copilul tau devine tinta agresivitatii colegilor?
Intimidarea si hartuirea intre copii: cum ne ajutam copilul sa se descurce

Hartuiala si bullying-ul au afecte asupra structurii creierului copilului

Un nou studiu a relevat faptul ca adolescentii si copiii care se confrunta cu hartuiala, umilire si agresiuni verbale,  au modificata structura creierului, precum si probleme cu anxietatea si depresia.

Mai mult, copiii care au fost batuti si agresati, au avut schimbari structurale in nucleul caudat si putamen, contribuind la dezvoltarea comportamentelor legate de anxietate si a procesarii emotionale.

Efectele hartuielii si agresiunii constante sunt mai mult decat psihologice

Cercetarile arata ca pot exista diferente structurale fizice in creierul adolescentilor care sunt in mod obisnuit victimizati, ceea ce ar putea spori sansele ca acestia sa sufere de boli mintale. Aceasta este concluzia unui studiu din revista Molecular Psychiatry, publicata de Springer Nature.

hartuiala copil

Cercetarea a fost condusa de Erin Burke Quinlan de la King's College din Londra, Marea Britanie, si este prima care arata ca victimizarea cronica de la egal la egal in timpul adolescentei influenteaza sanatatea mintala prin schimbari structurale ale creierului.

36 din 682 de tineri au suferit o agresiune cronica

La varstele de 14, 16 si 19, acesti participanti au trebuit, de asemenea, sa completeze chestionarele, specificand daca au fost hartuiti si in ce masura. In ansamblu, rezultatele au aratat ca 36 din 682 de tineri au suferit o agresiune cronica. Datele acestor participanti au fost comparate cu cele ale celorlalti care au suferit o agresiune mai putin cronica / severa. Au fost luate in considerare modificarile volumului creierului, precum si nivelurile de depresie, anxietate si hiperactivitate la varsta de 19 ani.

Ce faci cand copilul tau devine tinta agresivitatii colegilor?

Agresivitatea in scoala si chiar in gradinita este o problema cu care se confrunta adesea nu doar educatorii, ci si parintii, fie ca este vorba de copilul agresiv sau de copilul care devine tinta agresivitatii. Dincolo de conflictele pasagere care se nasc intre doi copii si care sunt de cele mai multe ori solutionate fara urmari pe termen lung, agresivitatea colectiva, exercitata sub forma unei intimidari constante a unui grup asupra unui singur copil, poate avea urmari mult mai grave pe termen lung, chiar daca nu se concretizeaza in forme extreme de violenta.

Este suficient ca un copil sa fie marginalizat si intimidat prin remarci ironice sau prin false amenintari, pentru ca aceasta forma de agresivitate sa isi puna amprenta asupra dezvoltarii lui emotionale ulterioare.

Iata cateva strategii prin care iti poti ajuta copilul sa nu devina victima intimidarii celorlalti sau  sa nu mai fie o victima, in cazul in care acest lucru deja se intampla.

Intimidarea si hartuirea intre copii: cum ne ajutam copilul sa se descurce

Copiii se nasc cu puterea de a gandi, de a face zgomot si a se misca :)) Inca din momentul in care incep sa respire, puterea le apartine. Ca adulti, ii putem ajuta sa invete cum sa isi foloseasca acea putere intr-un mod responsabil. Daca alegem sa-i lasam sa se descurce pe cont propriu, ne putem astepta de asemenea sa provoace cel putin cateva daune de-a lungul drumului.

Cum ne invatam copilul cum sa se fereasca de cei care il intimideaza si cum il educam sa nu intimideze alti copii... iata sfaturile de la Desprecopii:

autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII