5 moduri in care ne putem ajuta copilul adolescent sa faca alegeri mai bune
Odata cu adolescența copilului nostru, noi părintii trebuie să ne punem centura de sigurantă pentru ca acum calatoria e putin zdruncinantă. Dar, suntem sau nu suntem părinti moderni? Ce facem? E bine, există o diferență uriașă între a-ți lua copilul de guler și a-l închide într-o cameră, în comparație cu asumarea responsabilității si o atitudine de parenting pozitiv.
Iată cinci pași pentru a-l ajuta pe copil să facă alegeri mai bune în viață - si pe noi mai relaxati in aceata perioada.
- veti citi:
când copilul adolescent incepe sa facă alegeri greșite
Cinci pași pentru a-l ajuta pe copil să facă alegeri mai bune în viață - si pe noi mai relaxati in aceata perioada.
Cand metodele de parenting influenteaza problemele de comportament ale adolescentului
Comunicarea cu un copil adolescent
6 lucruri important de stiut - pentru parintii de adolescenti
Ce facem când copilul adolescent incepe sa facă alegeri greșite?
Cand copilul devine adolescent, noi parintii trebuie sa ne punem centura de siguranta pentru ca acum calatoria e putin zdruncinanta. Dar, suntem sau nu suntem parinti moderni? Ce facem? Nu e usor desigur sa vezi ca adolescentul tau face alegeri gresite...
Ei bine, există o diferență uriașă între a-ți lua copilul de guler și a-l închide într-o cameră (metode care nu functioneaza, apropo), în comparație cu asumarea responsabilității si o atitudine de parenting pozitv.
Iată cinci pași pentru a-l ajuta pe copil să facă alegeri mai bune în viață - si pe noi mai relaxati in aceata perioada.
1. Da, este OK sa admiti ca esti panicat si dezamagit ... de aici porneste lectia ta ca parinte
În primul rând, recunoaște-ți propriile sentimente de panică, disperare, neputință, frustrare și dezamăgire. Tot ce trebuie să faci în acest stadiu este pur și simplu să recunoşti aceste emoții pe care le ai. Nu reacționa judecând-te pe tine sau pe copilul tău. Învinovăţirea, strigătul, distanțarea și controlul - sau orice moduri de gestionare a anxietății – nu îţi vor produce decât mai multă durere de gestionat, ceea ce dăunează relaţiei tale cu adolescentul.
De asemenea, va face copilul să se lupte cu tine în loc să lupte cu alegerile pe care trebuie să le facă. Nu-i oferi ocazia de a evita responsabilitatea pentru acele decizii-cheie. Nu vrei ca el să se lupte pentru autonomia lui făcând exact opusul a ceea ce ai vrea să facă. În schimb, recunoaște-ți propriile tale temeri și sentimente, și tratează-le fără să îi ceri copilului să le gestioneze pentru tine. Plimbă-te, ascultă muzică, fă yoga, discută cu familia sau prietenii, implică-te mai mult în propria ta carieră sau hobby-uri - fă tot ce este nevoie pentru a evita concentrarea asupra copilului tău. Rămâi în cutia ta calma - nu lăsa anxietatea (sau nervii) să te provoace să sari în capul copilului tau.
2. Evalueaza situatia: cand a inceput si care sunt problemele care o pot genera?
Observă, gândeşte-te și modifică contribuția ta la orice tipar negativ din relație. Când eşti mai liniștit, vei putea să te gândeşti mai bine la cel mai bun mod de a ghida și de a conduce - și nu de a controla adolescentul. Conducerea şi ghidajul te solicită să îţi schimbi comportamentul de părinte în loc să încerci să-l faci pe adolescent să-și schimbe comportamentul său. Fă un pas în spate şi observă ce s-ar putea întâmpla.
Pune-ţi următoarele întrebări:
• Când au început aceste comportamente?
• Au existat declanșatoare?
• Există vreo modalitate prin care tu sau partenerul contribuiţi la această problemă?
• Ai simțit prea mult responsabilitatea pentru alegerile pe care le face copilul tău ?
• Crezi că este treaba ta să îl faci pe copil să facă toate alegerile corecte?
• Dacă da, ai funcționat prea mult pentru copilul tău, contribuind la căile sale iresponsabile?
• Ai furnizat prea multe reguli sau prea puține?
• Sotul/soţia ta a fost prea dur/ă pentru copilul tău în timp ce tu ai fost prea moale? Poate că amândoi ați făcut mult zgomot, dar nimeni nu şi-a dus la îndeplinire vorbele.
• Din anumite motive, copilul tău reacţionează la tine, în loc să funcţioneze pentru sine?
Ar putea fi momentul să re opreşzi din a-ţi efectua partea în acest dans în doi pași. Când îţi observi cu atenție propriile tipare și tendințe, poţi decide dacă există anumiţi paşi care se pot schimba în dansul tău.
Ad-Extra3:
3. Nu lua controlul – acţionează si spune-i ca orice lucru are niste consecinte
Acționează mai degrabă decât să iei controlul. Din nou, nu ai control asupra alegerilor copilului tău, dar poţi influența deciziile lui. Dacă adolescentul tău insistă să iasă și să se întoarcă la ora trei dimineața, nu poţi să-l închizi în camera lui în fiecare noapte, doar pentru că aşa doreşti. Nu îl poți controla fără a face rău relației voastre. Dar poţi să-i spui acest lucru: "Dacă te întorci după ora stabilită, va fi o consecință. Nu vei putea să foloseşti mașina sau să ieși din nou împreună cu prietenii tăi în acest weekend."Cu alte cuvinte, el poate face o alegere nefericită, dar va răspunde pentru alegerea lui fiindcă îl vei face să simtă consecințele dureroase ale alegerii respective . Nu-i face uşuoară continuarea comportamentul rău. Dacă încalcă regulile, confruntă-l şi adu-i la cunoştinţă faptul că regulile rămân neschimbate. Menține limitele puternice și clare într-o manieră iubitoare şi conectivă. Fii adultul de care are nevoie.
Atentie la linia rosie
Vreau să clarific faptul că, dacă copilul tău face ceva nesigur, distructiv, abuziv sau riscant, cum ar fi tăierea lui, hărțuirea altora sau consumul de droguri, el a trecut o linie. Trebuie să acţionezi imediat, intervenind puternic. Pentru că îţi pasă de copilul tău și îl iubeşti, nu vei sta pasiv. Dacă ai dovezi că ia droguri, de exemplu, trebuie să faci tot ce este necesar pentru a interveni. Dacă este necesară sunarea altor părinți, a şcolii, a autorităţilor sau a unei echipe de intervenţii, sau înscrierea sa la un curs de consiliere şi dezintoxicare vei face asta. Dacă ceea ce se întâmplă este destul de grav, atunci, pentru a-l menţine în siguranţă, va trebui să rişti să îţi ştirbeşti relaţia cu copilul.
4. Rezistă, unii copii au o adolescență dificilă
Unii copii vor avea o călătorie dificilă. Dar indiferente de ceea ce se întâmplă, va trebui să încerci să faci tot ce poţi. Poţi să îţi menții regulile în vigoare, chiar dacă adolescentul tău le distruge în mod constant. Întotdeauna să-i reaminteşti că regulile sunt pentru bunăstarea lui. În cele din urmă se poate maturiza, dar există șansă ca în drumul său spre maturizare să arunce multe la gunoi. Ceea ce contează, în cele din urmă, nu este dacă îţi poți controla la perfecţie adolescentul, ci dacă poți să rezişti acolo în vremurile grele și să te întorci pentru mai multe a doua zi. Acceptă realitatea că există o șansă bună ca al tău copil să renunțe la multe oportunități, în ciuda tuturor influențelor tale bune. În cele din urmă, va trebui să jeleşti pierderile și dezamăgirile propriilor speranțe și visuri. Dar rămâi împreună cu copilul tău și continuă să mergeți înainte împreună.
Asa cum scrie intr-un minunat articol de la Desprecopii Fii părintele copilului pe care îl ai, nu al celui pe care îţi doreşti să-l fi avut.
5. Bucură-te de momentele bune
Bucură-te de acele momente bune cu copilul tău. Fii tu adultul, menţine-ţi regulile, fii ferm și clar cu privire la propria limită și bucură-te de adolescentul tău. Focusează-te pe ceea ce este pozitiv între voi și nu-ți defini relația părinte-copil în jurul problemelor pe care le întâmpini. Împărtășiți-vă interesele, discutați despre politică sau subiecte din afara relației voastre și cunoaște-ți cu adevărat adolescentul. Uită-te prin lentile care nu sunt întunecate de neîncredere și negativitate. Priveşte-ţi copilul pentru tot ceea ce reprezintă, nu doar prin prima alegerilor sale rele.
Deci, mai întâi, recunoaște-ţi emoțiile astfel încât să nu reacționezi prin judecarea propriei persoane sau prin judecarea copilului. Apoi, fă un pas în spate şi încearcă să înţelegi ce s-ar putea întâmpla - și dacă există vreo parte pe care o poţi juca pentru a putea schimba ceva. Apoi, începe să acţionezi în loc să încerci să controlezi: începe închiderea gardului. Odată ce ai făcut toate acestea, aminteşte-ţi că există o întreagă parte a personalității copilului tău la care te poţi referi și bucura. Asigură-te că faci acest lucru. Și dacă toate acestea nu reușesc - pentru că se poate - recunoaşte și jeleşte-ţi dezamăgirile cu privire la oportunitățile pierdute pentru copilul tău. Înțelege că unii copii rămân în afara controlului, indiferent de consecinţe. S-ar putea să trebuiască maturitatea pentru ca ei să facă schimbările necesare. Nu renunţa la copilul tău: are nevoie de tine sa fii o prezenţă puternică în viaţa lui, chiar dacă el face alegeri proaste acum.
Cand metodele de parenting influenteaza problemele de comportament ale adolescentului
Metodele de parenting influenteaza problemele de comportament ale adolescentului.
Cum isi doreste adolescentul sa fie tratat si cum cred parintii ca trebuie educat adolescentul? Si ce se intampla cand aceste doua viziuni difera radical? Un nou studiu efectuat de un profesor de psihologie de la Universitatea Riverside, California, gaseste discrepantele dintre viziunile parintilor si a adolescentilor la baza problemele de comportament ale adolescentilor citeste in continuare aici.
Cand devii parintele unui adolescent ... realizezi brusc ca ceva s-a schimbat in comunicarea cu el...
Cand devii parintele unui adolescent ... realizezi brusc ca ceva s-a schimbat in comunicarea cu el. Dar si tu ai fost adolescent odata... si stii ca trebuie sa existe niste reguli, altfel adolescentul o ia razna ...Sunt cativa pasi pe care ii puteti face pentru a sti tot timpul cu ce se ocupa copilul dumneavoastra. Desigur s-ar putea sa nu-i convina, dar trebuie sa ii explicati ca nu este democratie si nici nu ar fi normal sa fie democratie, dupa cum spun si expertii in cresterea copilului. Citeste detalii interesante la 11 reguli ale unui parinte de adolescent.
6 lucruri important de stiut - pentru parintii de adolescenti
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII