5 sfaturi pentru alegerea unui scaun de masina pentru copii
In fiecare an, aproximativ 200 de copii ajung la urgenta, in urma unui accident de masina. Pentru a va transporta copilul in siguranta, aveti nevoie de un scaun de masina adecvat.
La ce anume insa trebuie sa acordati atentie la achizitionarea acestuia? Iata o lista de verificare la indemana oricui, cum se alege inteligent un scaun de masina pentru copii si ce reguli sunt in strainatate.
- veti citi:
Scaunul de copii pentru masina este cel care va protejeaza copilul in timpul unui accident de masina
Copiii sub 12 ani nu au voie pe scaunul din fata
5 sfaturi pentru alegerea unui scaun de masina pentru copii
Cum sunt regulile in strainatate?
Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?
Cum alegem si cum instalam un scaun de masina pentru bebelusi
Scaunul de copii pentru masina este cel care va protejeaza copilul in timpul unui accident de masina asa ca este esential
Un scaun de masina poate preveni o multime de raniri intr-o coliziune. Desi nu trebuie sa va ganditi la asta, in cele din urma, scaunul de copii pentru masina este cel care va protejeaza copilul in timpul unui accident de masina. Conform noilor reglementari in legislatie scaun auto copii, soferul poate fi sanctionat pe loc cu o amenda ce poate depasi valoarea scaunului de masina pentru copil!
Astfel, el risca o penalizare de 3 puncte si in plus 4 sau 5 puncte de amenda, adica 360 sau 450 lei (un punct de amenda valorand 90 de lei).
Noile reguli din Codul Rutier impun asadar folosirea scaunelor auto speciale omologate pentru copiii sub 3 ani si centura de siguranta pentru cei intre 3 si 12 ani, desi in celelalte tari europene regula este de a folosi obligatoriu scaune de masina pentru toti copiii sub 12 ani, intre 12 si 16 ani centura de siguranta plus inaltator auto, iar copii mai mari de 16 ani pot calatori doar cu centura de siguranta pusa.
Copiii sub 12 ani nu au voie pe scaunul din fata!
De asemenea noile reglementari in legislatie pentru scaunul auto de copii spun ca este interzisa transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din fata. Pana ne vom ralia in totalitate la normele europene este bine sa fim constienti ca aceste reguli au in principal rolul sa ne responsabilizeze. De multe ori parintii nu acorda atat de mare importanta sigurantei, considerand in mod nejustificat (as spune inconstient), ca nu are ce sa se intample, mai ales daca circula doar pe distante scurte, in oras sau cu viteza mica.
Deci, daca ati facut alegerea pentru scaunul auto, la ce este bine sa acordam atentie?
1. Incercati sa montati scaunul auto doar pe bancheta din spate. Daca aceasta nu este o optiune, scaunul pentru masina poate fi asezat si pe scaunul din fata - cu conditia sa nu existe airbag acolo (sau sa fie oprit). Daca nici asta nu este o optiune, cel mai bine este ca scaunul sa fie orientat spre spatele masinii.
2. Transportati copilul in varsta de pana la 15 luni, de preferinta, contrar directiei de mers, astfel incat in cazul nefericit al unei coliziuni frontale, corpul sa fie sustinut complet de scaunul orientat spre spate, iar capul sa sufere un soc mai mic. Daca copilul dvs. este putin mai in varsta, acesta poate fi transportat pe directia de mers.
3. Poate ca nu este cel mai important sfat, insa este bine sa aveti in vedere tapiteria scaunului. Copilul, fara indoiala, se va juca pe scaun cu tot felul de lucruri sau va manca, si este preferabil sa puteti pune husa scaunului in masina de spalat.
4. Asigurati-va ca nu exista prea mult spatiu intre corpul copilului si centura: pastrati distanta de cel mult doua degete. Iarna, zilele devin din ce in ce mai reci. Asigurati-va ca scoateti geaca copilului in timpul calatoriei cu masina. Cu o haina de iarna groasa nu puteti regla corect centura scaunului auto, si nici nu o puteti strange suficient.
5. Foarte important: capul copilului nu trebuie sa fie deasupra inaltimii scaunului. De indata ce copilul a crescut si nu se mai afla in cadrul scaunului de masina pentru a fi protejat, este timpul pentru un nou scaun.
Scaune de masina pentru copii - aici
Ad-Extra3:
Cum sunt regulile in strainatate?
In conformitate cu directiva europeana, copiii care sunt mai mici de 1,50 metri, trebuie transportati intr-un scaun auto aprobat de UE - Romania a optat pentru regula de varsta. Dar ce se intampla in restul Europei? Vom lista regulile celor mai comune destinatii de vacanta pentru dvs.
Belgia - La fel ca in Olanda, copiii sub 1,35 metri trebuie sa stea pe scaunul special. Daca nu exista spatiu pentru trei scaune auto pe bancheta din spate, cel de-al treilea copil (mai mare de 3 ani) poate fi asigurat numai cu centura. Copiii cu varsta sub 3 ani trebuie sa fie asezati in scaunelul lor.
Germania - Daca copilul este mai mic de 12 ani sau mai mic de 1,50 metri, acesta trebuie sa fie asigurat intr-un scaun auto aprobat de UE.
Franta - Regula este axata pe varsta: daca copiii sunt mai mici de 10 ani, ei trebuie sa fie asezati intr-un scaun special de masina.
Italia - Copiii mai mici de 1,50 metri trebuie sa stea intr-un scaun special de masina.
Spania - Copiii de pana in 1,35 metri trebuie sa stea pe scaunul special de masina.
Scaune de masina disponibile in magazinul eMAG
Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?
Cand vine vremea calatoriilor cu masina, este foarte important sa ne asiguram ca bebelusul este in siguranta. Este clar (chiar si in Romania) ca orice bebelus trebuie sa posede un scaun de bebelus. Dar care este locul cel mai sigur pentru a plasa scaunul bebelusului? Citeste mai departe sfaturile de siguranta ale specialistilor.
Accesorii pentru scaune de masina disponibile in magazinul eMAG
Cum alegem si cum instalam un scaun de masina pentru bebelusi
Plimbarea bebelusului cu masina este o noua rutina ce urmeaza dupa nastere.
De aceea trebuie sa va pregatiti din timp pentru acest moment, prin achizitionarea unui scaun potrivit pentru masina. De altfel, in unele tari, la iesirea din spital, parintii sunt obligati sa prezinte dovada ca au in masina un scaun pentru bebelusi. Iata sfaturi despre cum alegem un scau de masina pentru bebelus:
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
redactor: redactor Adrian Z. - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII