11 moduri dovedite de a-ti face copilul mai inteligent inca din bebelusie
Fiecare lucru care se intampla bebelusului, incepand din prima zi de viata este incredibil de important pentru dezvoltarea creierului sau si deci a gradului de inteligenta pe care il va avea. Luandu-ti timp sa faci cateva lucruri simple cu bebe - in fiecare zi - iti poti ajuta copilul sa devina mai inteligent inca din prima zi de viata, oferindu-i avantaje pe viata care il vor face sa fie inaintea colegilor sai.
Iata 11 moduri dovedite de a-ti face copilul mai inteligent inca de la varsta bebelusiei.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Copiii destepti incep in uter
2. Copiii care sunt alaptati tind sa aiba IQ-uri mai mari
3. Asigura-te ca bebelusul tau doarme bine in fiecare noapte
4. Fa mult contact vizual in timp ce vorbesticu copilului tau
5. Canta-i copilului
6. Fiecare sarcina zilnica este o oportunitate de invatare
7. Mergeti in plimbari in natura
8. Destinde-te si joaca-te
9. Permite-i copilului sa atinga totul
10. Carti & Numere
11. Invata-ti copilul limbajul semnelor
Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Dezvoltarea intelectuala a bebelusului
Cresterea rapida a creierului copilului intre 12 si 24 de luni
Intre varsta de 12 si 24 de luni, copilul trece printr-o faza de dezvoltare accentuata a creierului - mai mare decat oricand in copilarie. Pana la varsta de 2 ani, cresterea creierului copilului ajunge la 75%.
De fapt, fiecare lucru care se intampla bebelusului, incepand din prima zi de viata este incredibil de important pentru dezvotlarea creierului sau si deci a gradului de inteligenta pe care il va avea. Luandu-ti timp sa faci cateva lucruri simple iti poti ajuta copilul sa devina mai inteligent inca din prima zi de viata, oferindu-i avantaje pe viata care il vor face sa fie inaintea colegilor sai.
Moduri dovedite de a-ti face copilul mai inteligent
1. Copiii destepti incep in uter
Cercetatorii de la Universitatea din California, Riverside - SUA, au descoperit ca bebelusii care se nasc cat mai aproape de data planficata a nasterii au creiere mai mari decat cei copiii nascuti prematur, ca rezultat, o mai mare putere de procesare cognitiva.
Mediile in care traiesc mamele insarcinate se reflecta si ele asupra inteligentei copilului. Daca viitoarele mamici inhaleaza un aer poluat, acest lucru se poate transfera la placenta si poate interfera cu ADN-ul copilului in ceea ce priveste problemele comportamentale care influenteaza educatia si relatiile de mai tarziu ale copilului.
Ad-Extra3:
2. Copiii care sunt alaptati tind sa aiba IQ-uri mai mari
Alaptarea pana la varsta de doi ani a fost asociata cu un nivel crescut al functiei cognitive. Academia Americana de Pediatrie (AAP) sugereaza hranirea copilului exclusiv cu lapte matern in primele sase luni de viata.
3. Asigura-te ca bebelusul doarme bine in fiecare noapte
Somnul corespunzator poate spori inteligenta copilului. Academia Medicinei de Somn din SUA - explica faptul ca somnul pe timp de noapte joaca un rol unic asupra creierului, in comparatie cu somnul in timpul zilei. Dormitul noaptea poate ajuta la cresterea dezvoltarii creierului infantil, precum si la creseterea functiei executive a copilului, care are legatura cu lucruri precum memorarea, atentia si auto-disciplina.
Beneficiile somnului iti urmaresc copilul pe tot parcursul vietii. Un studiu efectuat pe mai mult de 3000 de liceeni din Rhode Island a descoperit ca elevii de nota 10 dormeau cu aproximativ 15 minute mai mult in fiecare noapte fata de elevii putin mai slabi la invatatura.
4. Fa mult contact vizual in timp ce vorbesti cu copilului tau
Cand ochii copilului tau sunt deschisi, profita de aceasta privindu-ti micutul direct in ochi. Copiii dezvolta foarte devreme recunoasterea faciala; de fiecare data cand se uita la tine, ei isi construiesc memoria. Chiar daca bebelusul se uita la tine cu o privire neclara, vorbeste-i in continuare. Lasa pauze scurte in care copilul tau sa poate raspunde, in cazul in care poate vorbi. inainte de a sti, micutul tau va incepe sa prinda ideea dialogului si va completa pauzele lasate lui.
5. Canta-i copilului
Fa orice lucru oricat de mic in spiritul veseliei sau a cantatului. Poti canta versuri existente sau sa inventezi tu cantece, in oricare dintre aceste variante copilul tau va beneficia din simpla ascultare a ritmului muzicii. Muzica este un instrument fundamental prin care iti poti invata copilul lucruri precum cuvinte noi, animale si chiar alfabetul. in plus, cercetatorii au identificat o legatura intre invatarea ritmurilor muzicii si capacitatea crescuta de invatare a matematicii de mai tarziu din viata.
6. Fiecare sarcina zilnica este o oportunitate de invatare
Chiar si ceva atat de simplu precum schimbarea scutecului copilului tau poate servi ca o buna ocazie de a-i imbunatati IQ-ul. Spune numele tuturor hainutelor pe care i le dai jos si i le pui, explicandu-i tot ceea ce faci. Ar putea parea ca ei nu au nici o idee despre ce vorbesti, insa mintile lor mici absorb toate informatiile ca un burete, iar intr-o zi vor incepe sa le foloseasca.
7. Mergeti in plimbari in natura
Scoate-ti copilul din oras sau mergi cu el prin vecinatate, pentru ca el sa poata observa lumea. Indica totul, spunand „Acesta este un caine” sau „Acesta este un copac mare.” Aceasta ajuta la construirea vocabularului copilului tau de la o varsta frageda.
8. Destinde-te si joaca-te
Partea minunata la copii este ca iti scot la iveala copilul interior. Prosteste-te cu ghemotocul tau de veselie, joaca cucu-bau, fa fete amuzante, sufla usor pe palmele sau pe burtica copilului tau sau lasa-l sa se tarasca peste tine ca si cum ai fi un loc de joaca uman. Toate aceste tactici distractive ajuta la dezvoltarea unui bun simt al umorului, a unei perspective pozitive asupra vietii si la o constientizare fizica mai mare.
9. Permite-i copilului sa atinga totul
Ia-ti copilul in jurul casei si lasa-l sa atinga totul, de la tesaturi, la perdele si pana la fereastra rece. Pe masura ce va plimbati prin casa, povesteste-i copilului tau ce atinge.
10. Carti & Numere
Contorizeaza tot ceea ce vezi, cum ar fi numarul de pasi din casa sau cate cuburi de construit pune copilul tau intr-un sir. Nu dupa mult timp, copilul va numara impreuna cu tine. Cartile sunt la fel de importante ca numerele. Pastreaza-le peste tot in jurul casei pentru a le citi si pentru a face referire la ele cat mai des posibil. in loc de a-i citi pur si simplu copilului tau, angajeaza-l in poveste prin punerea de intrebari, prin efectuarea contactului vizual si prin accentuarea anumitor cuvinte si imagini din text. Chiar daca al tau copil este prea mic pentru a raspunde, tot este benefic.
11. Invata-ti copilul limbajul semnelor
Bebelusii pot invata limbajul semnelor inainte ca creierul lor sa fie pregatit sa dezvolte cuvinte si sa foloseasca limbajul verbal. Prin invatarea copilului a semnelor pentru dorintele si nevoile sale, ii permiti sa se exprime de la o varsta frageda. Cercetatorii au constatat beneficii intelectuale majore pentru copiii care invata limbajul semnelor inca din ‘bebelusie’.
Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus
Cercetarile facute de psihologi celebri americani au evidentiat faptul ca primii cinci ani din viata unui copil sunt cea mai importanta etapa de dezvoltare psihica, cognitiva, sociala si emotionala din viata unui om.
Daca esti o mamica sau tatic de bebelus, incepi incetul cu incetul sa descoperi cu uimire multitudinea de informatii despre parenting la care esti tot mai expus. Chiar nu stiai ca exista atat de multe informatii de care ai sa ai nevoie: de la alaptare, la somnul bebelusului, de la prima repriza de febra la primul dintisor, la primul pas si asa mai departe ... pana pe la varsta de 18 ani cand, copilul va pleca spre facultate :) Afla aici despre etapele esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus.
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate.
Dupa numeroase studii si dupa observarea atenta a comportamentului copiilor si al parintilor, in cadrul unor cercetari de durata, s-a ajuns la concluzia ca un copil care beneficiaza de dragostea si de grija zilnica a mamei are creierul mai mare decat unul care nu a beneficiat de afectiunea materna. Fotgrafiile rezultate in urma RMN-urilor facute in cadrul cercetarilor sunt elocvente.
Despre dezvoltarea intelectuala a bebelusului, mai citeste:
Bebelusii isi amintesc doar momentele fericite
Va fi bebelusul tau un geniu sau talent?
Ce memorie are bebelusul in primul an de viata
Cum citim bebelusului: tehnici pentru succes
Ce isi va aminti mai tarziu copilul din primii ani de viata
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta. pentru ANDROID | pentru IOS (Apple)
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental.
Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
Referinte: The Journal of Psychology. 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII