Va fi bebelușul tău un geniu sau talent? De ce sunt unii bebeluși mai isteți ca alții? Rolul esențial al dezvoltarii timpurii

Va fi bebelusul tau un geniu sau talent? De ce sunt unii bebelusi mai isteti ca altii? Rolul esential al dezvoltarii timpurii

Va fi bebelușul tău un geniu sau talent? De ce sunt unii bebeluși mai isteți ca alții? Rolul esențial al dezvoltarii timpurii

Va fi bebelușul tău un geniu?🌟 Va fi bebelușul tău talentat? Care sunt primele semne că bebelușul tău e special? De ce sunt unii bebeluși mai inteligenți decât alții?

→ Iată cum se dezvoltă creierul unui bebeluș și cum putem imbunătăți puterea creierului său incă din primii ani de viață cu o interventie esentiala: educatia timpurie.

Va fi bebelusul tau un geniu sau un talent - vei citi:
Neuroni si sinapse in creierul bebelusului
Ce sunt sinapsele?
Semne care ar putea anunta ca bebelusul ar putea deveni un geniu sau un talent
De ce sunt unii bebelusi mai isteti ca altii?
Cum putem imbunatati puterea creierului la bebelusul nostru?
Despre dezvoltarea intelectuala in primul an de viata mai cititi:
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor

Neuroni si sinapse in creierul bebelusului

La nastere, creierul bebelusului tau contine deja 100 miliarde de neuroni - aproape toti neuronii pe care creierul sau ii va avea desi desi in primul an de viata creierul sau se dubleaza ca volum.

Incepand cu momentul nasterii, si odata cu procesul educational al copilului, evolutia creierului sau e continua. La nastere, numarul de sinapse per neuron sunt in jur de 2500 pentru ca in jurul varstei de 3 anisori, numarul sinapselor per neuron sa fie in jur de 15.000

Ce sunt sinapsele?

Sinapsele reprezinta locul de intalnire in care este mediat transferul de informatii intre neuroni sau intre acestia si celulele efectoare (fibre musculare, celule epiteliate secretoare).Cu alte cuvinte sinapsa este regiunea de comunicare dintre doi neuroni.

Care sunt primele semne care ar putea anunta ca bebelusul ar putea deveni un geniu sau un talent?

 

semne inteligenta bebelusi
 

Ei bine, stim ca orice parinte crede ca are un copil genial inca din scutece insa psihologii sunt de parere ca primele semne care anunta ca avem un bebelus cu extra-inteligent sunt:

Ajunge la momentele cheie de dezvoltare (borne de dezvoltare) ca mersul sau vorbitul - mai devreme decat alti bebelusi nascuti in aceeasi zi. Asadar merge si vorbeste mai devreme decat altii ...

Stie cum sa isi rezolve problemele inca de la varsta bebelusiei

Adica, daca are un obiect care e mai greu de atins, gaseste modalitati creative de a-l atinge si de a intra in posesia lui.

Este un bun receptor al mediului care il inconjoara

In acest caz, bebelusul invata repede care sunt modificarile starilor persoanelor care il inconjoara, recunoaste repede membrii familiei si simte starile lor emotionale.

Are o memorie foarte buna

Isi aduce aminte unde este o anume jucarie pe care nu a vazut-o de cateva zile, isi aduce aminte anume fizionomii.

. Face conexiuni inteligente

Daca viziteaza o casa straina, stie ca intr-un anume dulap ar putea fi cherios sau alte bunatati placute de el.

Adoarme greu

Da, acesta este un semn de inteligenta care ar trebui sa ii bucure pe parintii obositi. Psihologii sustin ca in aceste cazuri, bebelusul are probleme in a-si opri creierul din actiune, adica ii e greu sa se decupleze.

Ad-Extra3:

De ce sunt unii bebelusi mai isteti ca altii?

Primul motiv real este: genetica. Este adevarat ca nu putem controla genetica insa putem oferi bebelusului cat mai multe sesiuni educative care sa il ajute in dezvoltarea sinapselor.

Psihologii sunt de parere ca parintii pot juca un rol foarte important in acest proces - inca din primele luni de viata. Acest proces de interventie a parintilor se numeste educatie timpurie.

Iata ce puteti face:


- iubeste si ingrijeste bebelusul cu mare dragoste - asta e un cadou pretios pentru creierul lui
- vorbeste cu bebelusul tau despre orice - turuie-i despre tot ce vede, despre tot ce crezi, despre tot ce te preocupa
- citeste carticele de bebelusi pentru el, inca din primele luni de viata si lasa-l sa puna mana pe carti
- lasa-ti bebelusul pe burtica (supravegheat de tine evident) inconjurat de jucarii care ii plac - va fi stimulat sa le atinga si il vor face curios
- joaca de-a ascunsul cu bebelusul si distrati-va impreuna cu el ...fa-i teatru de papusi, spune-i glumite ...

► Citeste Educația timpurie a copiilor: stadii, principii și metode

Cum putem imbunatati puterea creierului la bebelusul nostru?

Mai mult de 400.000 de bebeusi sunt nascuti in fiecare zi pe planeta. Care dintre ei va creste sa devina un viitor Shakespeare, sa gaseasca o cale de vindecare a cancerului sau chiar sa dovedeasca ca Einstein a gresit?

Pentru a creste un bebelus mai destept, expertii spun ca nu numai informatia din carti este importanta si ca dezvoltarea emotioala joaca un rol important in cresterea unor copii inteligenti. Citeste pe LARG: Cum putem imbunatati puterea creierului copilului nostru?

Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Daca esti un proaspat parinte, incepi incetul cu incetul sa descoperi cu uimire multitudinea de informatii despre parenting la care esti tot mai expus.

Chiar nu stiai ca exista atat de multe informatii de care ai sa ai nevoie: de la alaptare, la somnul bebelusului, de la prima repriza de febra la primul dintisor, la primul pas si asa mai departe ... pana pe la varsta de 18 ani cand, copilul va pleca spre facultate :) 

Afla acum despre etapele esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus citeste in continuare aici.
 

Despre dezvoltarea intelectuala in primul an de viata mai cititi: 

 Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor - pe intelesul tuturor
 
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
 
Ce se intampla in mintea unui bebelus?
 
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea

 8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului

Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are o etapa in dezvoltarea sa in care plange mai mult.

Aceasta variaza - la bebelusii nascuti la termen apare in jurul varstei de 6 saptamani, in timp ce la cei prematuri se manifesta pe la 12 saptamani citeste mai departe care sunt 8 activitati care stimuleaza dezvoltarea bebelusului.

Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate. 

Dupa numeroase studii si dupa observarea atenta a comportamentului copiilor si al parintilor, in cadrul unor cercetari de durata, s-a ajuns la concluzia ca un copil care beneficiaza de dragostea si de grija zilnica a mamei are creierul mai mare decat unul care nu a beneficiat de afectiunea materna. Fotgrafiile rezultate in urma RMN-urilor facute in cadrul cercetarilor sunt elocvente.

Citeste si: Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Referinte: The Journal of Psychology
urbanchildinstitute.org

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII