Dezvoltarea inteligentei emotionale ale copilului: de ce este esentiala pentru fericirea sa
Spre deosebire de IQ-ul unui copil, care are o puternica determinare genetica, inteligenta emotionala (EQ-ul) a copilului tau poate fi influentata si imbunatatita de deciziile tale de parinte si de modul in care il inveti sa isi recunoasca sentimentele. Vestea buna despre cresterea EQ-ului, este ca poate fi cultivat si dezvoltat. Vestea proasta este ca nu se intampla peste noapte.
Iata de ce intelingenta emotionala este esentiala pentru fericirea copilului si adultului de maine si cum incepe de la a invata sa isi recunoasca sentimentele si sa si le exprime.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Dezvoltarea inteligentei emotionale copilului - pentru reusita in viata
EQ si IQ
Parintii pot fi antrenori emotionali eficienti pentru copiii lor
Cum poate fi influentat EQ-ul copilului?
6 sentimente pe care un copil trebuie sa le invete pentru a fi inteligent emotional
Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele
3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului
Despre inteligenta emotionala, merita sa cititi si...
Dezvoltarea inteligentei emotionale copilului - pentru reusita in viata
Inteligenta superioara, succesul academic si curiozitatea intensa sunt admirabile, dar fericirea si succesul in lumea noastra complicata depind si de aptitudinile sociale si emotionale bine dezvoltate. Aceste abilitati permit copiilor sa devina mai fericiti, mai increzatori si sa aiba mai multe reusite in scoala si in viata. Inteligenta conteaza, insa ceea ce faci cu inteligenta conteaza chiar mai mult.
EQ si IQ
Inteligenta emotionala este uneori mentionata drept EQ (coeficientul emotional), un termen creat de peste un deceniu in urma, insa care acum devine cunoscut ca fiind la fel de important ca si IQ-ul. Daniel Goleman a fost primul care a popularizat aceasta notiune in cartea sa, "Inteligenta emotionala: De ce poate conta mai mult decat IQ-ul" (1997). Inteligenta emotionala implica capacitatea de a folosi emotiile pozitiv si constructiv. De asemenea, tot la inteligenta emotionala ne referim si cand amintim de abilitatile oamenilor, alfabetizarea si caracterul emotional.
Exista mai multe componente critice ale inteligentei emotionale ridicate sau ale unui nivel ridicat EQ. Aptitudinile despre care se crede, de obicei, ca alcatuiesc inteligenta emotionala includ:
• Expresivitate emotionala
• Optimism
• Persistenta si flexibilitate
• Elasticitate
• Autocontrol
• Independenta
• Abilitati interpersonale
Traduse in perceptia unui copil asupra lumii, aceste abilitati ar putea fi descrise prin afirmatii precum:
• Pot sa vorbesc despre ceea ce simt
• Sunt o persoana buna
• Sunt fericit
• Ma pot controla
• Pot face fata problemelor
• O pot face
• Ma inteleg bine cu ceilalti
Majoritatea oamenilor nu pot sa-si mentina toate aceste abilitati tot timpul, insa majoritatea familiilor ar putea beneficia din cunoasterea competentelor care sunt mai putin masurabile, insa cel putin la fel de importante ca alte semne tangibile de succes.
Ad-Extra3:
Parintii pot fi antrenori emotionali eficienti pentru copiii lor
Prin asumarea unui rol activ in educatia emotionala a copilului tau, poti face o diferenta semnificativa in capacitatea sa de a trai viata. Exprimarea interesului pentru dezvoltarea copilului tau si iubirea neconditionata sunt vitale, desi cu siguranta detinerea propriilor puncte forte in inteligenta emotionala poate fi de folos.
Vestea buna despre cresterea EQ-ului, este ca poate fi cultivat si dezvoltat. Vestea proasta este ca nu se intampla peste noapte. Primul pas este sa cauti o evaluare realista a punctelor forte si a punctelor slabe ale copilului tau. Apoi decide sa te concentrezi asupra unei anumite abilitati. Daca, de exemplu, copilul tau nu are un vocabular bogat, incepe sa folosesti limba mai des si sa faci legaturi intre evenimente si sentimente. Daca copilul tau are probleme cu flexibilitatea, de exemplu, incepe sa lucrezi prin expunerea sa la experiente noi, pentru a dezvolta mai multe abilitati de depasire a anumitor situatii si pentru a promova adaptabilitatea.
Cum poate fi influentat EQ-ul copilului?
Spre deosebire de IQ-ul unui copil, care are o puternica determinare genetica, EQ-ul copilului tau poate fi influentat si imbunatatit de mediu. Ca si in cazul abilitatilor de citire si de matematica, impartirea scopului propus in obiective mici va ajuta obiectivul cel mare sa fie mai usor de gestionat. Pentru aceasta sunt necesare practica si mai multa practica. si asa cum este valabil si pentru multe alte decizii de parenting, ceea ce faci vorbeste mai tare decat ceea ce spui. incearca sa-ti amintesti ca tu esti tot timpul un model pentru copiii tai..
6 sentimente pe care un copil trebuie sa le invete pentru a fi inteligent emotional
Emotii, compasiune, intelegere, recunostinta, asumarea responsabilitatilor, dragostea pentru valorile familiei. Sau, asa cum denumesc psihologii aceste trasaturi: inteligenta emotionala.
Iata 6 sfaturi din partea academicienilor de la Harvard cu privire la cum sa-ti cresti copilul sa fie bland, responsabil si plin de compasiune - invatandu-l aceste sentimente care il vor ajuta sa fie un adult inteligent emotional citeste in continuare aici >
Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele
Copiii mici sunt constienti de senzatiile fizice si, odata ce incep sa vorbeasca, va pot spune cand le este foame sau doresc sa mearga la baie. Dar numirea emotiilor este mult mai complexa, iar multi copii au nevoie de ajutor pentru a identifica ce simt cu exactitate. O modalitate de a face conversatie este sa vizionati filmul animat "Inside Out", care a fost laudat pentru faptul ca incuraja copiii sa se uite in mintea lor si sa vada cum functioneaza emotiile. Atunci cand copiii pot vizualiza emotiile, ca personajele intrupate in film, pot discuta mai usor despre ele iata cum iti poti invata copilul sa isi exprime sentimentele si de ce asta estea atat de important,
3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului
Ajutati copilul sa-si identifice propriile sentimentele. Ganditi-va putin, in cazul in care copilul dumneavoastra nu-si poate identifica propriile sentimentele, cum este posibil pentru el sa monitorizeze sau sa citeasca sentimentele altora? Iata 3 sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului dvs.
Despre inteligenta emotionala, merita sa cititi si:
Cum ii explicam copilului moartea unei persoane dragi?
8 moduri de a ajuta un copil timid
10 complimente de care are nevoie copilul tau
Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
Copii avantajati la scoala si in viata: cum ii ajutam sa reuseasca ...
Despre psihologia copilului, merita citit si:
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Cind vine celalalt pe lume
Disciplina copilului, un subiect controversat...
A negocia cu copiii
Copiii si internetul...
Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Pregatirea copilului pentru societate
Cand copilul nu are încredere în el...
Crizele de isterie ale copilului
Agresivitatea copilului
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta
autor: Echipa Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII