Nu incerca sa iti calmezi copilul oferindu-i mancare sau dulciuri pentru ca risti sa fie un obez la maturitate
Copilul nu trebuie "calmat" oferindu-i mancare sau dulciuri. Cu cat mamele folosesc alimentele pentru a-si calma copiii, cu atat vor castiga mai repede in greutate punandu-i pe acesti copii in pericol de obezitate mai tarziu.
Studiul a demonstrat ca atunci cand parintii dau alimente copiilor agitati dar acestora nu le este foame – in incercarea de a-i calma, de exemplu - acei copii sunt predispusi mai tarziu sa manance din placere, mai degraba decat numai atunci cand le este foame. Iata de ce nu este bine sa incercam sa calmam copilul oferindu-i alimente sau dulciuri ...
in acest articol veti citi mai multe despre:
Copiii agitati au tendinta de a avea o sensibilitate mai mare la recompense decat ceilalti copii...
Comportamentul copilului influenteaza comportamentul parintilor
Copiii agitati se plictisesc mai repede
Cate dulciuri are voie un copil si de ce?
Copilul nu se calmeaza oferindu-i mancare sau dulciuri
Oferirea unei gustari sau a unui dulce pare sa fie - pentru unele mamici - o modalitate sigura de a calma un copil agitat. Iata insa ca cercetatorii spun ca transformarea unui obicei din aceasta gustare / dulce - poate duce la cresterea inutila in greutate la la copii si facandu-l mai agitat.
Cercetatorii au studiat temperamentul copiilor si modul in care mamele i-au linistit atunci cand aveau doar sase luni. Cand cercetatorii au revenit un an mai tarziu, au descoperit ca, cu cat mamele au folosit mai mult alimentele pentru a-i calmca, cu atat au luat mai mult in greutate unii dintre ei.
Efectul a fost observat doar la copiii cu un temperament agitat - caracterizat prin faptul ca sunt mai activi si atrasi de lucruri / oameni noi.
Studiul a demonstrat ca atunci cand parintii dau alimente copiilor agitati dar acestora nu le este foame – in incercarea de a-i calma, de exemplu - acei copii sunt predispusi mai tarziu sa manance din placere, mai degraba decat numai atunci cand le este foame.
Copiii agitati au tendinta de a avea o sensibilitate mai mare la recompense decat ceilalti copii...
... iar aceasta sensibilitate mai mare se gaseste in zona de dopamina a creierului, a spus Stifter. "Deci, daca mancarea, care este foarte plina de satisfactii, lumineaza rapid si intens aceasta zona, copiii pot face o legatura mai puternica intre mancare si starea de bine, ceea ce ii face sa caute mancare mai des in viitor".
Cercetarile anterioare au legat temperamentul agitat de cresterea in greutate si indicele de masa corporala mai mare, insa putine studii au examinat modul in care temperamentul unui copil afecteaza modul in care parintii isi hranesc copiii. Stifter a spus ca rezultatele sunt un exemplu despre modul in care temperamentul unui copil poate influenta maniera de parenting a parintilor sai.
Comportamentul copilului influenteaza comportamentul parintilor
"Cand copiii raspund la lucruri intr-un anumit fel, parintii sunt influentati de raspunsul copilului", a spus Stifter. "Deci, in multe feluri, comportamentul copilului influenteaza comportamentul parintilor. Daca un parinte doreste sa-si opreasca copilul din plans si stie ca mancarea poate face acest lucru, ar putea folosi aceasta strategie, mai ales daca alte metode nu functioneaza."
Cercetatorii au cerut la 160 de mame sa pastreze un jurnal de trei zile despre cat de des au plans bebelusii lor si ce au facut pentru a-i calma cand copiii aveau doar sase luni. Temperamentul copiilor a fost evaluat deopotriva de parinti si de cercetatori, care au remarcat trasaturi legate de furie, frica, tristete, niveluri de activitate, zambete si rasete si cum a reactionat copilul la lucruri si la oameni noi, printre altele.
Cercetatorii au revenit un an mai tarziu, cand copiii aveau varsta de 18 luni, pentru a masura cat de mult au luat copiii in greutate in anul precedent. Ei au descoperit ca: cu cat parinti au folosit mai mult alimente pentru a-si calma bebelusii atunci cand nu le era foame, cu atat au luat mai mult in greutate acei copii, dar numai daca acei sugari au fost observati ca avand un temperament agitat.
Efectul nu a fost observat la copiii linistiti si pentru care parintii au folosit alimente pentru a-i linisti sau la copiii agitati pentru care parintii nu au folosit mancarea ca metoda de calmare.
Stifter a spus ca parintii ar putea fi tentati sa foloseasca alimente pentru a calma un copil care plange, deoarece este eficient. Dar ea a adaugat ca folosirea alimentelor ca recompensa poate duce in cele din urma la supraalimentare, in special la copiii agitati, si poate fi un risc pentru dezvoltarea ulterioara a obezitatii. Citeste pe larg: Obezitatea la varste fragede: rolul parintilor
Ad-Extra3:
Copiii agitati se plictisesc mai repede
"Copiii agitati tind sa se plictiseasca cu usurinta pentru ca ei cauta intotdeauna ceva nou care sa le capteze atentia", a spus Stifter. "Deci, daca sunt plictisiti, iar conexiunea dintre alimente si starea de bine a fost deja stabilita in creierul lor, ei se pot intoarce la hrana, nu din foame, ci pentru ca sunt in cautarea a ceva de facut".
Stifter a spus ca, desi nu exista nici o garantie ca acesti copii vor fi obezi, alte cercetari au aratat ca o crestere imediata si rapida in greutate ii pune in riscul de a deveni supraponderali. Ea a spus ca rezultatele studiului - publicat recent in Jurnalul International de Obezitate - ar putea fi folosite pentru a proiecta noi modalitati de a educa parintii despre hranirea copiilor lor.
"As vrea sa vad ca programele de educatie parentala au o componenta temperamentala, pentru a-i invata pe parinti mai mult despre ce inseamna pentru ei temperamentul copilului lor", a spus Stifter. "As dori, de asemenea, sa vad ca aceste programe ii invata pe parinti despre indiciile de foame, astfel incat sa stie cand bebelusii lor sunt infometati, pentru a evita astfel folosirea alimentelor cu scopul de a calma bebelusii atunci cand nu le este foame".
Cate dulciuri are voie un copil si de ce?
Copiilor ar trebui sa li se permita doar doua gustari a cate 100 de calorii sau mai putin pe zi, spun oficialii din domeniul sanatatii, si asta deoarece cercetarile au aratat ca jumatate din consumul de zahar pentru copii este consumat intre mese.
Un copil consuma mai mult de trei gustari nesanatoase, cu zahar, pe zi - biscuiti, prajituri si asa mai departe. De fapt, probabil mai mult decat atat, pentru ca de multe ori copiii consuma produse care nu sunt luate in evidenta ca gustari - cum ar fi o punga de chips-uri in drum spre casa - cu o diminuare a timpului sanatos de masa. Aceasta este o parte din motivul pentru care avem o epidemie de obezitate in Europa - si desigur si in Romania citeste in continuare cate dulciuri are voie un copil si de ce.
5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau
Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa? Iata 5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau
autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2019
referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie,
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII