Sunt prea stresata: de ce stresul este o frica a sarcinii

Sunt prea stresata -  de ce stresul este o frica a sarcinii

Sunt prea stresata: de ce stresul este o frica a sarcinii

Intre fricile de sarcină, isi face loc si stresul... Intre acei hormoni nebuni din timpul sarcinii, epuizarea excesiva si tot ce se intamplă in aceste zile, ar fi ciudat daca nu v-ati simti un pic stresata. Cum anume poate afecta stresul mamicii sanatatea bebelusului?


Medicii sunt de părere ca gravidutele nu trebuie să isi faca griji. Important este să reusim să ne controlam emotiile si să facem tot ce putem ca grijile sa nu ne perturbe somnul sau activitatile zilnice.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Stresul intermitent are un impact minim asupra unui fat
Stresul constant poate afecta fatul?
Stresul matern si creierul fetal
Stresul mamei in timpul sarcinii imbatraneste copilul mai repede
Ce simte fătul cand mămica plânge, in timpul sarcinii?

Stresul are un impact minim asupra fatului din burtica

Ajutor, sunt stresata  - imi poate afecta asta bebelusului? - iata o intrebare de la sectiunea de panica a gravidutelor de la Desprecopii.

Avem un raspuns: Majoritatea cercetarilor arata ca stresul (tipul cu care corpul se obisnuieste in timp) are un impact minim asupra unui copil nenăscut.

Atentie insa: In timp ce unele studii arata ca stresul acut, sever (cum ar fi pierderea unui loc de munca sau un deces in familie) poate creste riscul unei nasteri premature, expertii sunt de acord ca este vorba despre modul in care gestionati situatia.

Daca stiti ca aveti tendinta de a va suprasolicita si de a va superstresa, incercati sa gasiti o modalitate de a va recupera calmul la sfarsitul unei zile proaste - fie ca scrieti in jurnalul dvs., faceti o baie calda, merge la masaj, sau pur si simplu va culcati mai devreme.

Stresul constant poate afecta fatul?

E important de mentionat insa ca stresul constant poate pune copilul in pericol. Anumite tipuri de stres in timpul sarcinii sunt normale, la fel ca in alte perioade din viata. Dar daca stresul devine constant, efectele asupra dumneavoastra si a copilului dumneavoastra ar putea dura.

Cand sunteti stresata, corpul intra in modul de "lupta", trimitand o explozie de cortizol si alti hormoni de stres - aceiasi hormoni care cresc atunci cand sunteti in pericol. Te pregatesc sa lupti trimitand o cantitate de combustibil in muschi si facand inima sa pompeze mai rapid.

Daca puteti face fata stresului si va continuati drumul, raspunsul la stres va scadea si corpul va reveni in echilibru. Dar "tipul de stres care este intr-adevar daunator este genul care "nu se lasa"", spune dr. Susan Andrews, un neuropsiholog clinic si autor al cartii Stress Solutions for Pregnant Moms: How Breaking Free From Stress Can Boost Your Baby’s Potential.

De fapt, stresul constant ar putea schimba sistemul de gestionare al stresului, determinand organismul sa reactioneze exagerat si sa declanseze un raspuns inflamator. Inflamatia, la randul ei, a fost legata de sanatatea mai slaba a sarcinii si de probleme de dezvoltare a bebelusilor inca nenascuti. Exista unele studii medicale ca demonstreaze ca factorii de stres cronici si abilitatile coplesitoare de a trata stresorii pot fi asociate cu o greutate la nastere mai mica a bebelusului si cu o nastere prematura.

Stresul matern si creierul fetal

Stresul cronic poate contribui, de asemenea, la diferente subtile in dezvoltarea creierului, care ar putea duce la probleme comportamentale pe masura ce copilul creste, adauga ea.

Medicii trebuie inca sa isi dea seama de legatura exacta intre stres si o sarcina sanatoasa. Chiar si asa, este un factor important pentru femeile insarcinate sa ia in considerare, mai ales daca se confrunta cu stres cronic - de exemplu, din cauza unor probleme financiare sau de familie.

Ad-Extra3:

Stresul mamei in timpul sarcinii imbatraneste copilul mai repede

Pe de alta parte ...Mama ta a fost stresata de sarcina? Daca da, probabil vei imbatrani mai repede decat altii – si ai un risc mai mare de a dezvolta boli legate de varsta.

Mamele care sufera de stres in timpul sarcinii au copii cu telomerii mai scurt - acestia sunt segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al caror rol este acela de a proteja cromozomii impotriva degradarii. Persoanele cu telomerii mai scurti imbatranesc mai repede si au un risc crescut de a dezvolta boli cauzate de imbatranire citeste si despre acest efect al stresului asupra sarcinii...

Ce simte fătul cand mămica plânge, in timpul sarcinii?

Legatura dintre fat si mamica lui este profunda si trece de legatura fizica facuta de catre cordonul ombilical. Iar stiinta ne poate spune acum ce se intampla cu bebelusul din burtica, atunci cand mamica plange. Iata cum unele emotii din timpul sarcinii pot schimba viata emotionala a copilului – pentru totdeauna.

Majoritatea dintre noi stim ca ceea ce mananci si bei in timpul sarcinii iti afecteaza copilul, dar ce stim despre efectele simtamintelor unei gravidute? Afla acum despre cum percepe fatul din burtica plansul mamei aici.

Sarcina toxica

Care sunt semnele unei sarcini toxice? In primul rand: greata non stop si o deshidratare ingrijoratoare.

Desi greata poate persista pana aproape de termen sau dispare abia dupa nastere, aceste senzatii apar in mod normal in majoritatea sarcinilor si nu constituie un motiv de ingrijorare. (Cititi Neplaceri de-ale sarcinii... )Sarcina devine sarcina toxica apare atunci cand senzatia de greata este zilnica, permanenta, cu mai multe episoade de voma pe zi.

Gravida care are o sarcina toxica, in denumire medicala "hiperemesis gravidarum" , vomita tot ce mananca, nu suporta anumite mirosuri si pierde mai mult de 5% din greutatea corporala anterioara sarcinii.Pentru ca organismul nu reuseste sa asimileze nimic din alimentatie, se vor instala semnele deshidratarii: tahicardia (acceleratia batailor inimii), oliguria (micsorarea volumului de urina eliminata), oboseala fizicaciteste totul despre sarcina toxica aici.

Senzatia de greata si voma in timpul sarcinii: 5 plante care o calmeaza

Unul dintre primele simptome de sarcina este ... senzatia de greata si voma. Oricum, daca faci parte din gravidutele care au senzatie de voma si greata ... ei bine sa ai la indemana cateva remedii simple care pot calma aceste stari de rau. Iata 5 plante care calmeaza senzatia de greata in timpul sarcinii.

Alte frici de sarcina

Frica de a face sex: din galeria fricilor de sarcina

Cea mai mare frica in timpul sarcinii: avortul spontan

Varsaturile si greturile pot afecta bebelusul? Acestea sunt alte frici de sarcina

Frica de a naste inainte de a ajunge la spital: o frica a multor gravidute - iata ce e de facut

 Comunitate si forumuri specializate de discutii pentru aspirante: 

Pentru suport, sfaturi si prietenie, va asteptam pe forumul aspirantelor:Asteptind un ingeras in viata noastra.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII