Anii de gimnaziu, nevoia de integrare și incurajare - sfatul profesoarei
Socul pubertatii, consecintele felului in care se percepe pe sine ca persoana, relatiile cu ceilalti sunt principalii factori care il pot tulbura pe viitorul adolescent si care il pot demotiva in ceea ce priveste scoala. De asemenea, contactul cu tehnologia (computer, televizor, telefon mobil etc.) ii afecteaza relatiile cu adultii si cu scoala. Ce facem pentru a ne incuraja copilul pentru a fi motivat la scoala?
• Iata sfatul de la Desprecopii :
Copilul este lipsit de motivatie daca:
• nu vede sensul a ceea ce invata
• repeta intr-una ca profesorii nu stiu nimic
• nu reuseste sa se trezeasca la timp dimineata
• uita sa-si noteze ce teme are de facut
• uita sa-si faca temele sau sa le ia la scoala pe cele pe care le-a facut
• nu il intereseaza sa recupereze materia pierduta dinc auza unei absente
• o face pe-a naivul in clasa
• este retras in clasa
• petrece mult timp in fata televizorului
• sustine des ca se simte rau
• se plange mereu ca este obosit
Socul pubertatii, consecintele felului in care se percepe pe sine ca persoana, relatiile cu ceilalti sunt principalii factori care il pot tulbura pe viitorul adolescent si care il pot demotiva in ceea ce priveste scoala. De asemenea, contactul cu tehnologia (computer, televizor, telefon mobil etc.) ii afecteaza relatiile cu adultii si cu scoala. Cititi neaparat: Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Fiti autoritari fara sa il presati emotional!
Elevul de gimanziu are nevoie de o autoritate ferma, dar care sa tina cont de fragilitatea emotiilor sale trecatoare. Asta inseamna ca trebuie sa ii incurajati dorinta de munca, sa nu ii impuneti un nivel nici prea ridicat nici prea scazut, sa-l responzabilizati fara sa il abandonati, sa fiti preocupat de universul lui fara sa i-l invadati.
Bulversat emotional, atras de mii de lucruri din afara scolii, copilul are nevoie in aceasta etapa de o delimitare clara a propriului univers.
Asta presupune: sa ii stabiliti un program de studiu regulat, sa ii limitati accesul al televizor si la computer, sa incurajati practicarea activitatilor sportive sau artistice pentru a-i canaliza pozitiv energia. Sarcina principala a parintilor in aceasta etapa este aceea de a urmari indeaproape rezultatele scolare ale copilului, fara sa il oblige sa-si focalizeze atentia asupra performantei.
Nu uitati ca o presiune prea mare pentru a-l forta pe elev sa obtina performanta este o sursa a demotivarii! Adolescentul incepe sa constientizeze ca munceste pentru sine si nu pentru parinti, de aceea incercati sa evitati o replica de genul Inveti pentru tine nu pentru mine! , pentru ca ea este de la sine inteleasa.
Cititi : Presiunea de a fi perfect
Invatati-l sa depaseasca obstacolele!
Un aspect extrem de important al motivarii la aceasta varsta este invatarea depasirii obstacolelor. Este varsta la care copilul se descurajeaza foarte usor. De aceea trebuie sa il sustineti si sa ii sporiti increderea ca va reusi. Subliniati-i calitatile pentru a-i creste stima de sine si ajutati-l sa inteleaga ca defectele sunt omenesti si ca pot fi compensate.
Ad-Extra3:
Nu va focalizati pe note!
Parintii trebuie sa fie constienti ca notele reflecta competentele copilului la un anumit moment si nu sunt intotdeauna expresia cea mai obiectiva a valorii copilului. Asadar, nu dramatizati daca a luat o nota proasta la test si nu exagerati cu laudele daca a luat o nota foarte buna. Incercati sa pastrati o masura in toate reactiile pe care le aveti fata de copil.
Cititi neaparat: Notele de la scoala conteaza?
Lectura revistelor, a cartilor adecvate varstei, calatoriile, integrarea in discutiile adultilor prin solicitatea punctului de vedere sunt metode de a spori motivatia adolescentului. Altfel spus, trebuie sa ii acordati libertatea de a se exprima, avand grija sa il supravegheati in permanenta. Nu uitati, de asemenea, ca trecerea de la o etapa la alta nu se produce la fel pentru toti copiii. Unii au nevoie inca din clasa a IV-a de acest mod de abordare, in timp ce altii trebuie tratati dupa regulile din scoala primara chiar si prin clasa a V-a sau a VI-a.
Construiti-va o opinie pozitiva despre scoala!
Felul in care ii vorbiti copilului despre scoala are o influenta majora asupra modului in care el insusi o percepe. Tendinta actuala a societatii este aceea de a denigra scoala ca institutie. Cum poate un adolescent sa isi respecte profesorii daca la televizor vede numai reportaje cu mesaj negativ asupra scolii, daca parintii fac numai reprosuri la adresa scolii? Cum sa fie interesat copilul de scoala daca ea este devalorizata? Pentru a gasi sensul invatatului, copiii au nevoie sa simta ca exista o legatura pozitiva intre parinti si profesori. De aceea, incercati sa nu dati vina pe sistemul de invatamant daca stiti ca dumneavoastra insiva nu faceti mare lucru pentru propriul copil.
Evident, nici profesorii nu trebuie sa dea vina exclusiv pe parinti pentru esecul scolar al elevilor. Este important ca adolescentul sa inteleaga ca dobandirea de noi cunostinte il ajuta sa devina un om responsabil si sa aiba un viitor mai bun. Daca simte ca este motivat, copilul se va implica mult mai mult in tot ceea ce tine de scoala.
Succes in meseria de parinte! Cititi si : Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Va recomandam sa cititi:
Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite
Discutiile despre sex cu copiii
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
14 ani, varsta marilor provocari& pentru parintii de fete
Pentru a intilni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
autor: Anamaria Ghiban, Profesor si redactor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com - 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII