Gradinita: este copilul pregatit? Cum ne putem asigura ca este momentul potrivit pentru aceasta schimbare majora in viata copilului - sfatul specialistului

Este copilul pregatit pentru gradinta? Cum ne putem asigura ca este momentul potrivit pentru aceasta schimbare majora in viata copilului - sfatul specialistului

Gradinita: este copilul pregatit? Cum ne putem asigura ca este momentul potrivit pentru aceasta schimbare majora in viata copilului - sfatul specialistului

În sfârșit, băiețelul sau fetița ta de trei ani a renunțat la scutece și pare să se bucure de joaca alături de alți copii. Te gândești că ar fi momentul potrivit să îl înscrii la grădiniță. Dar oare este copilul pregătit să înceapă această etapă?

Și tu, mămico și tăticule, sunteți pregătiți pentru această schimbare? Care sunt avantajele grădiniței? Experții sunt de acord că, pentru majoritatea copiilor, grădinița reprezintă o experiență importantă, care nu ar trebui ratată.  Cheia este să te asiguri că micuțul este cu adevărat pregătit pentru grădiniță, deoarece un start prea devreme poate deveni o sursă de stres. Dacă micuțul manifestă semne de anxietate atunci când trebuie să se despartă de mami și tati, atunci e posibil ca grădinița să nu aducă beneficiile dorite. În loc de râsete și jocuri, poate apărea o mare criză de plâns.

Iată câteva sfaturi utile pentru a vă asigura că este momentul potrivit pentru copil să meargă la grădiniță și cum îl puteți pregăti pentru această tranziție.

- veti citi:
Gradinita ajuta copiii din multe puncte de vedere
Avantajele gradinitei
Capcanele gradinitei
Cum va pregatiti de gradinita
Reduceti anxietatea de separare
Ce gradinita? Ce program?
Cea mai vasta sursa de informatii despre gradinite din Romania
Cititi pe forum, experientele parintilor cu gradinita:
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
Prima zi de gradinita: nelinisti si sfaturi
Forumul de GRADINITE

Gradinita ajuta copiii din multe puncte de vedere

Experții sunt unanim de acord că grădinița ajută copiii să socializeze, să învețe să împartă jucăriile și să interacționeze atât cu alți copii, cât și cu adulți. De fapt, aceștia susțin că toți copiii de trei ani ar trebui să beneficieze de ocazia și avantajul de a merge la grădiniță. Este un pas esențial în dezvoltarea lor, mai ales acum când copiii au capacitatea de a învăța foarte mult încă de la o vârstă atât de fragedă. Cu cât au oportunitatea de a beneficia mai devreme de un mediu structurat de învățare, cu atât rezultatele pe termen lung sunt mai benefice.

Avantajele gradinitei

Un studiu important realizat de Carnegie Foundation, SUA, a evidențiat avantajele semnificative ale educației timpurii la grădiniță. Conform acestui studiu, copiii care încep educația de la o vârstă fragedă reușesc să învețe mai mult pe parcursul anilor de școală, au șanse mai mari să absolve liceul și să meargă la facultate. În plus, acești copii sunt mai sănătoși și se descurcă mai bine în viață comparativ cu cei care nu au participat la astfel de programe.

Experții consideră că nu există dezavantaje reale ale mersului la grădiniță, subliniind că aceasta pune bazele educației viitoare. Educatorii de la grădinițe observă în mod constant beneficiile pe care copiii le dobândesc. Cei care frecventează grădinița învață să interacționeze cu alți copii, să comunice și să exprime mai bine, iar cunoștințele lor sunt mai avansate când încep școala. Astfel, mersul la grădiniță le oferă un avantaj clar în ceea ce privește pregătirea pentru viitor.

Rolul gradinitei in educatia copilului

Valoarea grădiniței nu este doar de natură academică, spun specialiștii. Rolul principal al grădiniței este să ajute copiii să socializeze, să descopere că învățatul poate fi distractiv, să împartă cu ceilalți, să facă compromisuri și să se descurce bine într-un grup. Deși unii părinți își trimit copiii la grădiniță cu speranța că vor obține un avans academic, ideea de a stimula un copil din punct de vedere intelectual la o vârstă fragedă nu trebuie să fie motivul principal.

Mulți părinți cred că, dacă un copil începe devreme grădinița, va avea un avans academic semnificativ, însă nu există dovezi care să arate o corelație directă între vârsta la care învață să citească și succesul academic pe termen lung.

Cel mai important beneficiu al grădiniței este acela că facilitează socializarea copiilor și îi ajută să învețe cum să interacționeze cu alți copii și cu adulții din jur. La vârsta de aproximativ trei ani, majoritatea copiilor sunt într-un moment de dezvoltare în care pot petrece mai mult timp cu grupuri de prieteni și încep să se simtă confortabil petrecând perioade mai lungi de timp departe de părinți.

Socializarea este unul dintre cei mai buni indicatori că un copil este pregătit să meargă la grădiniță. Dacă micuțului îi place să petreacă timp cu alți copii și se poate separa ușor de mamă sau tată, există mari șanse ca acesta să fie pregătit pentru această etapă.

Cititi: Copilul de 3 ani, dezvoltarea fizica si sociala

Ad-Extra3:

Capcanele gradinitei

Cheia este să te asiguri că micuțul este cu adevărat pregătit pentru grădiniță, deoarece un start prea devreme poate deveni o sursă de stres. Dacă micuțul manifestă semne de anxietate atunci când trebuie să se despartă de mami și tati, atunci e posibil ca grădinița să nu aducă beneficiile dorite. În loc de râsete și jocuri, poate apărea o mare criză de plâns.

Ca părinți, știți foarte bine ce înseamnă anxietatea de separare: dacă nu puteți pleca nici măcar până la bucătărie fără ca piciul să înceapă o mini-dramă, atunci e clar că un start la grădiniță s-ar putea să fie prea devreme. În acest caz, forțarea separării poate să transforme o zi la grădi într-o dramă hollywoodiană.

Un alt indicator că micuțul nu este pregătit pentru grădiniță este dacă nu poate folosi toaleta singur. Grădinițele nu sunt făcute pentru schimbat scutece, iar copilul ar putea simți o presiune suplimentară atunci când observă că ceilalți copii au deja această autonomie.

Copiii care sunt ușor copleșiți de zgomot, muzică sau multe activități simultane ar putea beneficia de un program mai scurt sau o adaptare treptată la grădiniță, dacă aceasta este posibilă. **Un sfat amuzant?** Poate că pentru micuț, grădinița este ca un festival de rock – prea mult, prea repede, prea tare. 😅

Dacă ai un copil care nu este pregătit de grădiniță la 3 ani, nu te panica! Nu e ca și cum grădinița e un examen final de admitere la viață. Chiar dacă acum nu îi place, asta nu înseamnă că nu va reuși să socializeze sau să devină un mic geniu în școală!

Cum va pregatiti de gradinita

Atunci cand credeti ca este momentul de a merge la gradinita, expertii recomanda sa studiati intens toate aspectele pentru a afla care este cea mai buna atmosfera pentru copilul dumneavoastra. Discutati cu directorul sau directoarea gradinitei si cu doamna educatoare, aflati care sunt activitatile desfasurate in gradinita. Uitati-va la clase si interesati-va de dotari; este bine si sa urmariti cat de bine se simt copiii acolo.

Pregatiti copilul de gradinita facandu-l sa fie nerabdator nu stresat. Explicati-i ce inseamna gradinita. Copiii care stiu la ce sa se astepte de la o situatie se simt mai in siguranta. De asemenea, in anul de dinainte de a merge la gradinita, vizitati sala de clasa unde va merge. Este mai bine daca micutul vede sala de clasa si o cunoaste pe doamna educatoare  iar daca se poate, e bine sa veda si copiii care sunt in clasa.

Este bine sa discutati cu copilul despre ceea ce se intampla la gradinita, ce anume vor face, ce amuzant va fi si ce multi prieteni va avea. Asta ajuta la formarea unei atitudini pozitive a copilului fata de gradinita.

Alt sfat: Nu pregatiti singura totul. Lasati copilul sa aleaga si sa-si pregateasca rucsacelul si sa aleaga o jucarie pe care sa o puna in rucsac. Rugati copil sa ajute la pregatirile de gradinita fiindca asta ajuta la construirea unui nerabdari pozitive si face ca gradinita sa fie mai degraba o aventura si ceva asteptat cu nerabdare.

Puteti si sa-l ajutati sa se pregateasca sa invete. Aratati-i litere si numere pe strada si pe cladiri, ori forme si culori in arhitectura cladirilor din jur. Cu cat vorbiti mai mult cu copilul si cu cat ii cititi mai mult, cu atat isi va imbogati vocabularul.
Un alt pas important este sa ajutati copilul sa devina mai independent.

Incurajati-l spre independenta permitandu-i sa se pieptene, sa-si traga pantalonii ori sa-si puna fusta, sa se incheie la nasturi si sa traga fermoarele. Acest lucru ii permite sa aiba senzatia ca a realizat ceva, iar acest lucru se va traduce si in alte directii, inclusiv folosirea olitei. Increderea in sine este cel mai important lucru cu care un copil se duce la gradinita. Iar atunci cand stie cum sa se descurce singur, se simte implinit si capabil; apoi va face pasul in lumea noua a gradinitei cu siguranta si incredere.

Este bine daca se descurca sa manance si sa se duca la baie singur sau sa faca singur alte activitati zilnice. Unii parinti, desi foarte bine intentionati pot face totul in locul copilului. Apoi copilul se duce la gradinita si se simte rau deoarece ceilalti copii isi trag singuri fermoarul, se incheie la nasturi si isi iau pantalonii  in timp ce el asteapta sa-l ajute cineva.

Reduceti anxietatea de separare

In prima zi de gradinita, parintii pot si trebuie sa ajute la reducerea anxietatii de separare inainte de a incepe sa se manifeste, astfel ca micutul sa poata profita la maxim de avantajele gradinitei.
Invatati copilul sa spuna la revedere. Despartirea este mai usoara atunci cand copilul intelege ca exista un moment cand ne luam la revedere si stie cand vine acest moment. Discutati despre asta dinainte, odata ce ajungeti la gradinita si in momentul in care trebuie sa va despartiti.

Cititi : Prima zi de gradinita

Apoi, inainte de a pleca, aveti grija ca copilul sa ia parte la o activitate sau sa fie prins intr-un joc distractiv in clasa. Spuneti un la revedere ferm si plecati repede. Regula de baza pentru parintii anxiosi este: nu mai ramaneti acolo, plecati imediat.

Ce gradinita? Ce program?

► Este important sa gasiti o gradinita apropiata de casa, daca puteti fi, lejer, acasa in jurul orei 17.

► Daca insa lucrati des peste program, e bine sa cautati o gradinita aproape de locul de munca.

► Daca va ajuta o bunica sau o bona, puteti alege o gradinita cu program scurt: pina la ora 12.

Cea mai vasta sursa de informatii despre gradinite din Romania

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul la sectiunea GRADINITE. Acolo veti gasi cele mai complete informatii despre gradinite, evaluari si topuri de gradinite din Romania. Stim ca nu e o alegere usoara si de aceea, va uram Succes!

 Cititi pe forum, experientele parintilor cu gradinita:

Adaptare gradinita
Help! Nu ii place la gradinita! 
Primele zile la gradinita
Cum v-ati simtit in prima zi de gradi a copilului?
Comportament total diferit la gradi fata de acasa
Teme la gradinita, cum le fac?

10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita

Prima zi de gradinita a copilului tau vine mai repede decat credeai. Insa, cu aceasta ocazie cu adevarat memorabila, pot aparea si un intreg val de emotii. Activitatile speciale inainte si dupa prima zi de gradinita ii vor oferi copilului momente memorabile si o perspectiva pozitiva.

Iata 10 activitati cu care il puteti ajuta sa simta gradinita ca pe un eveniment frumos si cu care il veti ajuta sa perceapa gradinita ca o noua faza a vietii plina de satisfactii, mai degraba decat o separare infricosatoare citeste mai departe aici >

Despre gradinita, mai cititi

Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!
3 ani: Varsta mersului la gradinita
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!
Mersul la gradinita reduce riscul de cancer la copii
Buna dimineata draga gradinita
Gradinita pentru copiii cu sindromul Down
Copiii, obligatoriu la gradinita.

Prima zi de gradinita: nelinisti si sfaturi

Prima zi de gradinita este un eveniment major in viata prescolarilor si a parintilor lor. Este o zi care, cu siguranta nu va fi uitata niciodata. Cei mai multi parinti sunt ingrijorati despre cum se va comporta copilul lor in prima zi de gradinita.

Se va obisnui destul de repede sau va  face probleme? Ingrijoarea este un lucru normal, dar aceasta trebuie insa bine ascunsa, pentru a nu  afecta si copilul. Iata cateva sfaturi de la Desprecopii - despre cum trebuie sa va pregatiti pentru acest moment.

Forumul de GRADINITE

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.

Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.

autor: Annemarie van der Dulk - educator de gradinita (Den Haag, Olanda) si contributor la platforma Desprecopii.

In exclusivitate pentru Desprecopii - © toate drepturile rezervate Desprecopii.com 

Annemarie este psihoterapeut si are o experienta de peste 20 de ani cu copiii de gradinita.

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gradinita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. maria
    mariatrimis la 14/12/2010

    acum nu mai e vorba de copii, ci de personal..putini oameni si aia f slab pregatiti...cum sa reusesti sa linistesti un copil cand ai in clasa inca 29 care urla...educatoarele cedeaza..nu au metoda....incearca sa inlature copii care sunt atipici, pt liniste..nu se forteaza...copilul cat e mic dc ai metoda reusesti sa-l aduci la un nivel..si dupa o bucata de timp ai si liniste in clasa...

    Raspunde la acest comentariu
  2. Vlad
    Vladtrimis la 3/11/2010

    Institutionalizarea copilului la varste fragede nu poate decat dauna acestuia. Cei ce au grija de el, oricat de bine pregatiti profesional sunt nu ii pot oferi dragoste, caci nu e sange din sangele lor. Il vor creste si educa cu raceala, conform regulilor si normelor in vigoare. Si chestia cu socializarea-doar vorbe goale, copilul are nenumarate ocazii de a o face acasa. Din pacate, in vremurile noastre nu prea mai ai cum sa-i oferi copilului tau cei 7 ani de acasa.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ananda
    Anandatrimis la 31/10/2010

    Problema acestui articol este ca, desi frumos scris, nu are nici o legatura cu realitatea din Romania. Unde mamele sunt adesea obligate sa isi lase copiii la gradinite de la 2 ani (sau chiar mai devreme) din motive economice. Unde clasele de gradinita sunt supraaglomerate (grupe de pana la 35 de copii!). Unde locurile la gradinita din apropierea blocului sunt ocupate cu un an inainte (cel putin in Bucuresti, dar si in alte orase exista probleme similare). Cred ca problema nu e cand e copilul pregatit pentru gradinita, ci cand vor exista in Romania gradinite pregatite pentru copii. Deoarece

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII