Siropul pentru tuse poate fi contaminat și periculos pentru copii: OMS avertizează asupra riscurilor de contaminare

Siropul pentru tuse poate fi contaminat si periculos pentru copii -  OMS avertizează asupra riscurilor de contaminare

Siropul pentru tuse poate fi contaminat și periculos pentru copii: OMS avertizează asupra riscurilor de contaminare

Moartea recentă a peste 300 de copii în Africa și Asia a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să emita un averstisment cu privire la utilizarea produselor medicale „substandard și falsificate”. Organizația a cerut mai multe eforturi pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate. Doi toxicologi, specializati in produse farmaceutice - au elaborat mai multe detalii si au publicat o informare pe ziarul australian The Conversation.

OMS emite aceste avertismente numai atunci când analizele independente de laborator au confirmat că exista pe piata produse de calitate substandard sau falsificate - care reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică. Amenințarea trebuie să se extindă și dincolo de o singură țară. Medicamentele care conțin paracetamol sunt în mod normal sigure pentru copii. Dar pentru a evita decesele legate de siropul pentru tuse în viitor, atât părinții, cât și profesioniștii medicali ar trebui să ia în considerare otrăvirea cu glicol ca o posibilitate în cazul în care copiii încep să prezinte simptome de intoxicație și somnolență după administrarea medicamentului.

Moartea recentă a peste 300 de copii în Africa și Asia a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să emita un averstisment cu privire la utilizarea produselor medicale „substandard și falsificate”. Organizația a cerut mai multe eforturi pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate. Doi toxicologi, specializati in produse farmaceturice - au elaborat mai multe detalii si au publicat o informare pe ziarul australian The Conversation.

Da, anumite siropuri de tuse pot fi periculoase pentru copii. Multe siropuri de tuse conțin ingrediente active care pot fi toxice la doze mari sau pot provoca reacții alergice la unii copii. De asemenea, utilizarea excesivă a siropurilor de tuse poate duce la supradozaj și la apariția unor efecte secundare grave, precum respirația încetinită sau oprirea acesteia.

⦿ aici alerta OMS WHO urges action to protect children from contaminated medicines

Ce a determinat OMS să emită aceste avertismente?

În ultimele cinci luni, OMS a emis trei alerte prin care avertizează oamenii să nu utilizeze medicamente specifice fără prescripție medicală pentru copii. Avertismentele au venit după moartea a cel puțin 300 de copii în diferite țări, inclusiv Gambia, Indonezia și Uzbekistan.

Alertele privind produsele medicale au fost lansate în octombrie 2022 pentru Africa, noiembrie 2022 pentru Asia de Sud-Est și pentru Europa în ianuarie 2023.

OMS emite aceste avertismente numai atunci când analizele independente de laborator au confirmat că exista pe piata produse de calitate substandard sau falsificate - care reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică. Amenințarea trebuie să se extindă și dincolo de o singură țară.

Copiii au murit după ce au consumat sirop de tuse contaminat cu etilenglicol și dietilenglicol

Copiii au murit după ce au consumat sirop de tuse contaminat cu etilenglicol și dietilenglicol, ceea ce a dus la alertele OMS despre produse medicale. Unii dintre copii aveau doar cinci ani. Au fost raportate cazuri în cel puțin șapte țări.

Ce sunt etilenglicolul și dietilenglicolul?

Etilenglicolul și dietilenglicolul sunt alcooli toxici cu un gust ușor dulce. Sunt utilizate pe scară largă în lichidele ștergătoarelor de parbriz și lichidele de răcire a motorului.

Etilenglicolul este o substanță organică lichidă, incoloră, cu un miros ușor dulceag, folosită în principal ca antigel în vehicule, dar și ca solvent pentru vopsele, lacuri, adezivi și alte substanțe chimice. Etilenglicolul poate fi toxic pentru oameni și animale dacă este ingerat sau inhalat în cantități mari.

În organism, etilenglicolul este metabolizat în substanțe toxice, care pot afecta sistemul nervos central, inima, plămânii, rinichii și alte organe. Simptomele de intoxicație cu etilenglicol pot include greață, vărsături, dureri de cap, amețeli, confuzie, convulsii, pierderea cunoștinței și chiar moartea.

Acești compuși se găsesc uneori și la niveluri foarte scăzute ca contaminanți în multe ingrediente alimentare și solvenți medicali (inclusiv propilen glicol, polietilen glicol, sorbitol și glicerină/glicerol). Acest lucru se întâmplă atunci când există standarde slabe de producție și testare.

Solvenții medicali sunt folosiți pe scară largă pentru a dizolva ingredientele unui medicament. Intoxicațiile contaminate cu etilenglicol și dietilen glicol de-a lungul anilor au fost asociate în principal cu soluții care conțin paracetamol.

Paracetamolul din siropurile de tuse este bun și sigur pentru copiii cu infecții. Este un calmant al durerii, care este bun la reducerea febrei, fără a provoca iritații gastrice, cum o pot face aspirina sau ibruprofenul.

Ad-Extra3:

Sunt periculoase?

Atât etilenglicolul, cât și dietilenglicolul sunt considerate toxice. O doză orală fatală este de aproximativ 1.000-1.500 de miligrame pe kilogram. Pentru un copil mic care cântărește 20 kg, o singură doză fatală ar fi de aproximativ 28 de mililitri sau aproximativ 6 lingurițe de etilenglicol pur.

Cu toate acestea, este posibil să se provoace toxicitate prin consumul de doze mult mai mici pe parcursul mai multor zile și săptămâni. De aceea, nivelul de siguranță al OMS pentru aceste substanțe chimice este de doar 0,5 miligrame pe kilogram pe zi. Acesta este echivalentul a 1/15 dintr-o linguriță pe zi.

Ceea ce face ca acești glicoli să fie potențial atât de periculoși este faptul că toxicitatea provine din consumul de cantități relativ mari înainte de apariția simptomelor de contaminare.

Pericolul suplimentar al siropurilor pentru tuse este că simptomele contaminării cu etilenglicol și dietilenglicol, cum ar fi somnolența, sunt uneori observate la copiii care nu au luat medicamente contaminate și pot fi interpretate greșit ca fiind normale la un copil cu tuse sau febră. Parintii si medicii pot să nu observe ce este în neregulă până nu este prea târziu.

Care este rolul paracetamolului?

Pentru a înțelege rolul potențial al paracetamolului în aceste otrăviri, trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu etilenglicolul și dietilenglicolul din organism.

Pentru a fi toxici, acești glicoli trebuie transformați într-un compus numit glicoaldehidă și apoi în acid glioxilic. Acidul glioxilic se poate concentra în rinichi și poate afecta rinichii - ducând la deces din cauza insuficienței renale.

Conversia este declanșată de o anumită concentrație a unei coenzime numită nicotinamidă adenin dinucleotidă (NAD+). NAD+ este reglat de mitocondrii – structuri mici din celulele umane care reglează multe reacții chimice din organism.

Într-un studiu recent, s-a demonstrat că la doza normală necesară pentru tratarea febrei, paracetamolul inhibă mitocondriile. Astfel afectează nivelul de NAD+ și, la rândul său, conversia glicolilor în toxine. Copiii care iau preparate de paracetamol contaminate cu glicoli ar putea fi în pericol.

Credem că combinația de medicamente care conțin paracetamol și glicoli, chiar și atunci când contaminarea este relativ scăzută, dar peste limita acceptabilă a OMS de 0,5 mg/kg greutate corporală pe zi, ar putea fi letală.

Spre deosebire de alte medicamente sau produse alimentare care nu perturbă funcția mitocondrială, preparatele care conțin niveluri standard de paracetamol sunt mai susceptibile de a duce la rezultate adverse pentru copii, din cauza metabolismului crescut al etilenglicolului și dietilenglicolului.

Alte medicamente și alimente contaminate cu niveluri scăzute de etilen glicol și dietilen glicol probabil trec neobservate, deoarece nu conțin paracetamol.

Ce trebuie făcut pentru a preveni viitoarele decese?

Dacă sunt observate suficient de devreme, otrăvirea cu etilenglicol și dietilenglicol poate fi tratată. Cele mai utilizate două antidoturi pentru supradozaj sunt fomepizolul și etanolul. Ambele reduc cantitatea de etilenglicol toxic și metabolit dietilenglicol produs în organism.

Incidentele de intoxicații în masă evidențiază necesitatea unei vigilențe sporite în monitorizarea preparatelor care conțin paracetamol.

Medicamentele care conțin paracetamol sunt în mod normal sigure pentru copii. Dar pentru a evita decesele legate de siropul pentru tuse în viitor, atât părinții, cât și profesioniștii medicali ar trebui să ia în considerare otrăvirea cu glicol ca o posibilitate în cazul în care copiii încep să prezinte simptome de intoxicație și somnolență după administrarea medicamentului.

Ce medicamente de tuse contin etilenglicol

Etilenglicolul este un ingredient activ întâlnit în anumite medicamente pentru tuse, în special cele sub formă de siropuri. În general, etilenglicolul este adăugat în medicamentele pentru tuse pentru a îmbunătăți gustul siropului și pentru a reduce vâscozitatea acestuia. Cu toate acestea, etilenglicolul poate fi toxic la doze mari și poate cauza efecte secundare grave.

Unele exemple de medicamente pentru tuse care conțin etilenglicol includ:

Guaifenesin DM (conține guaifenesin și dextrometorfan)
Promethazine DM (conține prometazină și dextrometorfan)
Terpin Hydrate and Codeine (conține terpin hidrat și codeină)
Robitussin DM (conține guaifenesin și dextrometorfan)
Dimetapp DM (conține bromfeniramină și dextrometorfan)
Este important să citiți cu atenție eticheta și instrucțiunile de pe ambalajul oricărui medicament pentru tuse

Aceste incidente au loc în general în țările clasificate ca fiind - mai sarace. Producătorii și autoritățile de reglementare din aceste țări au, de asemenea, responsabilitatea de a proteja copiii.

material preluat din publicatia The Conversation

The Conversation este o publicație online de știri și analize care se concentrează pe furnizarea de informații și perspective bazate pe evidențe într-o varietate de subiecte, inclusiv știință, tehnologie, afaceri, politică, cultură și mediul înconjurător. Scrisă de experți și cercetători din diverse domenii, publicația își propune să ofere o acoperire obiectivă și bine fundamentată a subiectelor de interes public. The Conversation a fost fondată în Australia în 2011 și și-a extins ulterior operațiunile la nivel global, includând publicații regionale în Europa, America de Nord, Africa și Asia.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII