Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti 🧬
Este inteligența ereditară și este adevărat că este moștenită de la mamă? 🧬 Există o combinație complexă între factorii genetici și factorii de mediu care influențează inteligența. În general, se crede că atât genele, cât și experiențele de viață joacă un rol important în determinarea inteligenței.
Pe de altă parte, se știe că părinții inteligenți acordă o atenție mai mare educației copilului și e posibil să facă alegeri care îi pun în valoare inteligența, oferind copilului un mediu bogat în stimulări intelectuale.
veti citi:
Parintii geniali au toate sansele sa aiba copii care le calca pe urme
Cum influenteaza parintii inteligenta copilului lor prin educatie
Copiii moştenesc inteligenţa doar de la unul dintre părinţi: de la mama
Cum se transmit genele de la parinti
In cazul transmiterii inteligentei, genele paterne sunt dezactivate
Cum afecteaza educatia inteligenta copilului?
Ce tip de inteligenta are copilul tau: teoria inteligentei multiple
Despre stimularea inteligentei copilului tau mai citeste
Parintii geniali au toate sansele sa aiba copii care le calca pe urme
Cercetătorii au descoperit recent faptul că inteligența este ereditară, iar genele joacă un rol mult mai important decât se considera, inclusiv în determinarea structurii neuronilor. Profesorul de neurologie Paul Thompson de la Universitatea UCLA din California a descoperit, în urma unui studiu recent, că ereditatea determină cantitatea de mielină ce acoperă prelungirile neuronilor, numite axoni. Aceștia asigură legătura neuronilor în rețea și transmiterea impulsurilor nervoase. Cercetătorul a descoperit că un strat mai subțire de mielină asigură un schimb de informație mai rapid între celulele neuronale.
Profesorul a ajuns la această concluzie după ce a scanat creierele a sute de perechi de gemeni identici, despre care se știe că au cod genetic foarte puțin diferit, și sute de frați, despre care se știe că au doar jumătate din moștenirea genetică identică. Studiul a indicat și faptul că stratul de mielină, determinat genetic, influențează procese care țin de lobul parietal, responsabil pentru orientarea spațială, pentru memoria vizuală și pentru logică.
Potrivit lui Thompson, stratul subțire de mielină, care asigură rapiditatea gândirii, prezintă și riscuri mai mari de a se deteriora odată cu înaintarea în vârstă. Pe de altă parte, persoanele inteligente au și cel mai mare risc de a suferi de scleroză multiplă sau de autism. O cantitate insuficientă de mielină este un factor de risc pentru astfel de afecțiuni, mai spune profesorul.
Cum influenteaza parintii inteligenta copilului lor prin educatie
Există multe studii care spun că inteligenţa se păstrează în familie. Într-adevăr, este destul de probabil ca un copil născut din părinţi cu o un coeficient de inteligenţă mai scăzut să aibă, la rândul său, capacităţi cognitive reduse. Dar, genele pot să nu aibă însă nimic de-a face cu dezavantajul intelectual, ci mai degrabă cu mediul insuficient de stimulant în care adeseori trăiesc astfel de copii.
De partea cealaltă, este foarte probabil ca părinţii cu un nivel de inteligenţă mai ridicat să le poată oferi copiilor un mediu propice dezvoltării capacităţilor cognitive, prin intermediul activităţilor pe care le au şi al persoanelor de care se înconjoară. Specialiştii spun că părinţii joacă rolul cel mai important în modelarea inteligenţei unui copil până în jurul vârstei de 8-9 ani. Apoi intervin alţi factori de mediu: şcoala, anturajul etc.
CIteste Cum sa scoti la iveala geniul din copilul tau
Copiii moştenesc inteligenţa doar de la unul dintre părinţi:de la mama
Noi studii privind genetica scot la iveală faptul că doar unul dintre părinţi este responsabil de inteligenţa copiilor. IQ-ul acestuia este cel mai bun predilect al nivelului de inteligenţă al celui mic. Cu toţii ştim că inteligenţa are o componentă ereditară, dar până de curând credeam că aceasta se transmite în mod egal de la ambii părinţi. Conform cercetătorilor, mamele transmit genele de inteligenţă copiilor, deoarece acestea au dublu cromozom X, în timp ce bărbaţii au doar unul. Citeste si Doar jumatate de ora petrecuta de copil zilnic in compania mamei il face mai inteligent
Ad-Extra3:
Cum se transmit genele de la parinti
De ce ne asemanam mai mult cu tatii decat cu mamele?
Varsta si stilul de viata al tatalui sunt asociate cu malformatiile congenitale ale copilului
Cum se transmit genele de la parinti
Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?
In cazul transmiterii inteligentei, genele paterne sunt dezactivate si conteaza mai putin in transmiterea genetica
în mod automat cercetatorii sunt de parere ca genele responsabile de funcţiile cognitive avansate (inteligenta), care ar putea fi moştenite de la tată, sunt dezactivate în mod automat. Numite „gene condiţionate“, acestea funcţionează numai dacă provin de la mamă. Studiile de laborator, la care au fost folosiţi şoareci modificaţi genetic, au constatat că cei cu o doză suplimentară de gene materne dezvoltă capete şi creiere mai mari, dar corpuri mici, iar cei cu o doză suplimentară de gene paterne au creiere mici şi organisme mari. Celulele paterne nu influenţează cele mai avansate funcţii cognitive
Celulele cu gene paterne acumulate în părţi ale sistemului limbic infuenţează funcţii, cum ar fi sexul, apetitul pentru anumite alimente sau gradul de agresiune. Însă, acestea nu îşi pun amprenta pe cele mai avansate funcţii cognitive responsabile de raţionament, gândire, limbaj sau abilităţi de planificare. Gândindu-se că teoria nu este valabilă şi în cazul oamenilor, cercetatorii din Glasgow au realizat un nou studiu pe subiecţi umani. Ei au descoperit că rezultatele din studiul pe şoareci coincid şi în cazul oamenilor, după ce au analizat 12.686 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani. În ciuda faptului că au fost luaţi în considerare mai mulţi factori, de la educaţia participanţilor la naţionalitatea şi statutul socio-economic, echipa de cercetători a primit acelaşi răspuns: cel mai bun predictor al inteligenţei copiilor este IQ-ul mamei. Oamenii de ştiinţă subliniază că genetica nu este singurul factor determinant al IQ-ului, fiind responsa
Cum afecteaza educatia inteligenta copilului?
Pentru ca toti parintii isi doresc sa stie toate trucurile prin care ar putea, eventual - sa imbunatateasca performantele intelectuale ale copiilor lor - exista multe produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala. Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste detalii aici.
Ce tip de inteligenta are copilul tau: teoria inteligentei multiple
Fiecare copil are o forma predominanta si speciala de inteligenta iar arta unui parinte si invatator este sa stie cum sa i-o sesizeze si sa ii puna acea inteligenta in valoare. Teoria inteligentei multiple a fost dezvoltata in anul 1983 de Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard. El sugereaza ca notiunea traditionala de inteligenta bazata pe IQ (coeficientul de inteligenta) are limitele ei si propune, in schimb, opt tipuri diferite de inteligenta care sa acopere o paleta mult mai larga a intelectului uman.
Afla ce tip de inteligenta are copilul tau.
Despre stimularea inteligentei copilului tau mai citeste:
Moduri de a creste si stimula inteligenta copilului
Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu!
Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?
autor: Desprecopii.com - 2024
referinte: https://howardgardner.com/
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII