Antibioticele si bebelusii: beneficii si riscuri - pro si contra

Antibioticele si bebelusii -  beneficii si riscuri - pro si contra

Antibioticele si bebelusii: beneficii si riscuri - pro si contra

Antibioticele sunt medicamente care se utilizeaza pentru a trata infectiile cauzate de bacterii. La bebelusi, acestea pot fi prescrise de un medic in cazul in care bebelusul are o infectie bacteriana, cum ar fi pneumonia sau o infectie a urechii. Este important sa respectati intocmai instructiunile medicului in ceea ce priveste administrarea de antibiotice, inclusiv doza si durata tratamentului.

Multi copii au primit deja antibiotice pana la varsta de un an. Unele infectii au nevoie de antibiotice, deoarece sunt cauzate de bacterii, iar infectia se va agrava daca nu este tratata.
Alte infectii sunt cauzate de virusuri, deci antibioticele sunt ineficiente in tratarea lor sau in prevenirea raspandirii lor.

Cu o creștere globală a rezistenței la antibiotice, iată ce trebuie să stii despre riscurile și beneficiile administrarii de antibiotice bebelusului tău inainte de a implini vârsta de un an - sfatul medicului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Daca ai un bebelus de zece luni, ce trebuie sa stii?
Pro administrarii de antibiotice la bebelusi
Contra administrarii de antibiotice la bebelusi

Antibioticele si bebelusii

DIn pacate, multi copii au primit deja antibiotice pana la varsta de un an. Utilizarea de antibiotice este in crestere in multe tari, fapt ce afecteaza in mod direct dezvoltarea rezistentei la antibiotice. Aceasta a ajuns acum la niveluri de criza, ceea ce inseamna ca unele infectii devin netratabile.

Antibioticele sunt medicamente care se utilizeaza pentru a trata infectiile cauzate de bacterii. La bebelusi, acestea pot fi prescrise de un medic in cazul in care bebelusul are o infectie bacteriana, cum ar fi pneumonia sau o infectie a urechii. Este important sa respectati intocmai instructiunile medicului in ceea ce priveste administrarea de antibiotice, inclusiv doza si durata tratamentului.

Este important de retinut ca antibioticele nu sunt eficiente in tratarea infectiilor virale, cum ar fi raceala sau gripa. De asemenea, utilizarea excesiva sau necorespunzatoare a antibioticelor poate contribui la aparitia rezistentei la antibiotice, ceea ce inseamna ca acestea nu vor mai functiona atunci cand sunt necesare pentru a trata o infectie.

In cazul bebelusilor este important sa se evite administrarea inutil a antibioticelor si sa se urmeze sfatul medicului pediatru in ceea ce priveste tratamentul, atat pentru a asigura o recuperare rapida cat si pentru a preveni dezvoltarea rezistentei la antibiotice.

De ce cred parintii ca doctorul trebuie sa prescrie un atibiotic?

In multe discutii pe forumul Desprecopii, poti sa citesti ca atunci cand are febra, mamicile isi doresc ca medicul pediatru sa prescrie un antibiotic bebeluului. Deci, daca ai un bebelus de zece luni, ce trebuie sa stii despre febra? Ce trebuie sa iti intrebi medicul de familie despre beneficiile si riscurile antibioticelor?

Din pacate, multi medici pediatri spun ca parintii vin la ei in cautarea unei retete, insa parintii isi doresc din ce in ce mai mult sa le fie explicate avantajele si dezavantajele medicamentelor, pentru a putea participa la luarea deciziei daca cel mic are sau nu nevoie de antibiotice.

Pro administrarii de antibiotice la bebelusi - cazuri

Exemple de infectii serioase care necesita antibiotice sub varsta de un an sunt meningita, pneumonia, infectia sanguina si infectia urinara.

Antibioticele pot fi salvatoare de vieti. inainte ca antibioticele sa fie dezvoltate si utilizate pentru prima data in anii 1940, rata mortalitatii infantile in lumea dezvoltata era de aproximativ unul din zece, iar infectia era una dintre cel mai comune cauze pentru aceasta. Acest lucru a scazut dramatic in ultimii 70 de ani. Desi progresul nu se datoreaza in totalitate antibioticelor (caci igienizarea si imunizarea au fost, de asemenea, importante), capacitatea de a trata infectiile a salvat milioane de vieti.

Unele infectii au nevoie de antibiotice, deoarece sunt cauzate de bacterii, iar infectia se va agrava daca nu este tratata. Exemple de infectii serioase care necesita antibiotice sub varsta de un an sunt meningita, pneumonia, infectia sanguina si infectia urinara.

Problema este adesea ca, la copiii mici, in special la cei sub trei luni, este dificil sa se diferentieze bacteriile de infectiile virale si sa se identifice copiii cu risc de infectie bacteriana grava. in aceste situatii, tratamentul cu antibiotice este inceput empiric doar pentru preventie, iar apoi este stopat daca nu se gasesc infectii bacteriene.

Antibioticele sunt, de asemenea, utilizate la copii pentru a preveni raspandirea unor infectii bacteriene, precum tusea convulsiva. Cu toate acestea, infectiile bacteriene cele mai grave nu sunt transmise de la o persoana infectata la o alta persoana apropiata. Acestea includ meningita, infectia urinara si pneumonia.

Alte infectii sunt cauzate de virusi, deci antibioticele sunt ineficiente in tratarea lor sau in prevenirea raspandirii infectiei. Sub varsta de un an, cele mai obisnuite infectii virale includ, in principiu, infectii respiratorii – de exemplu, infectii ale urechii, ale gatului si ale toracelui. Tratarea infectiilor virale cu antibiotice nu are ca rezultat nici un beneficiu, ci numai dezavantaje. Citeste detalii aici Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala

Ad-Extra3:

Contra administrarii de antibiotice la bebelusi

Pe langa dezavantajele minore, cum ar fi neplacerile si costurile, dezavantajele majore constau in riscul utilizarii antibioticelor. Acestea pot fi impartite in riscuri pe termen scurt, mediu si lung.

Riscurile pe termen scurt sunt efectele secundare imediate, precum diaree, varsaturi, eruptii cutanate si, mai grav, anafilaxie (alergie grava). Cele mai multe dintre acestea se vor rezolva fara tratament, pe cand altele pot pune viata in pericol.

Riscurile pe termen mediu includ dezvoltarea sau dobandirea de organisme rezistente. Utilizarea in exces a antibioticelor a fost asociata cu cresterea MRSA, o bacterie rezistenta care cauzeaza copiilor, de obicei, infectii de piele si, cateodata, infectii mai grave, precum sunt cele de oase sau de sange.

Preocuparea recenta a omenilor de stiinta au fost bacteriile gastrointestinale rezistente, fiindca acestea pot provoca infectii rapide si severe si nu exista nici o modalitate sigura de a le elimina din oraganism. Nu prea avem antibiotice care sa trateze aceste tipuri de infectii.

Multe dintre companiile majore de medicamente isi concentreaza cercetarea si dezvoltarea asupra altor medicamente decat antibioticele, deci sunt putine companii care se se concentreze pe antibiotice. Pentru a incerca tratarea bacteriilor foarte rezistente, sunt folosite din nou cateva antibiotice vechi, dintre care unele au efecte secundare semnificative, precum afectarea rinichilor.

Organismele rezistente reprezinta, de asemenea, un risc pe termen lung, fiindca pot fi purtate de copii o perioada lunga de timp si raspandite in cadrul familiei. si totusi, alte potentiale riscuri pe termen lung pentru sanatatea copilului sunt numai constientizate.

In ultimii ani, a existat un mare interes pentru ansamblul de bacterii care traiesc in intestin, cunoscut sub numele de microbiom.

S-a demonstrat ca antibioticele afecteaza microbiomul din copilarie. Schimbari similare s-au inregistrat in microbiomul copiilor cu alergie si obezitate – doua dintre cele mai mari probleme ale copiilor in tarile dezvoltate. in timp ce aceasta legatura inca mai este studiata, acesta este un alt motiv pentru a ne limita utilizarea de antibiotice.

Exista mai multe modalitati de a scoate antibioticele din tratamentul copiilor sub varsta de un an: nefolosind antibiotice pentru infectii virale, intarziind inceperea administrarii de antibiotice pentru unele infectii precum cele ale urechii pentru a vedea daca micutul isi revine de unul singur, administrand copilului un tratament scurt de antibiotice acolo unde s-a dovedit ca este sigura utilizarea lor, in locul unui tratament traditional mai lung.

Despre febra la bebelusi:
Despre Febra
La bebelusi, febra este inselatoare
Febra la bebelus: cauze si ce e de facut
Febra copilului. Cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala

Asadar, cum faci diferenta intre o infectie bacteriana si o infectie virala la copilul tau sub 12 luni?

In timp ce unele simptome precum nasul curgator fac mai probabilla prezenta unui virus, parintii nu ar trebui sa simta ca li se cere sa spuna diferenta intre o infectie bacteriana si una virala. Ei ar trebui sa solicite sfatul medicului, dar, cel mai important, ar trebui sa poarte cu medicul o conversatie despre daca al lor copil are nevoie de antibiotice.

Antibioticele sunt o resursa pretioasa. Pentru a ne asigura ca le pastram pentru atunci cand sunt cu adevarat necesare, atat pentru acum, cat si pentru generatiile urmatoare, fiecare dintre noi suntem responsaili sa raspundem la intrebarea: „Copilul meu are intr-adevar nevoie de antibiotice?”

Tratarea bebelusilor cu antibiotice ii poate face obezi

Copiii mai mici de 6 luni tratati cu antibiotice au cu 22% mai multe sanse sa devina supraponderali pana la varsta de trei ani, acest risc marindu-se pe masura ce ei cresc.

Citeste mai multe aici...

 Abuzul de antibiotice: ce trebuie sa stii

Majoritatea parintilor care consulta medicul pediatru pentru ca micutul are dureri in gat - primesc o reteta pentru un antibiotic.

Insa numai in aproximativ unul din zece cazuri recomandarea medicului este corecta. Cercetatorii americani au publicat de curand un studiu in Journal of the American Medical Association, in care sugereaza ca antibioticele sunt prescrise in mod exagerat ...Iata ce trebuie sa stii despre abuzul de antibiotice.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toae drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII