10 motive pentru care copilul tau nu mananca si ce trebuie sa faci

10 motive pentru care copilul tau nu mananca si ce trebuie sa faci

10 motive pentru care copilul tau nu mananca si ce trebuie sa faci

Ai un copil mofturos la mancare? Ai putea fi surprins de motivul pentru care copilul tau refuza sa manance si cum niste simple modificari pot schimba totul!


Nimic nu se compara cu pregatitul, gatitul si servirea mesei doar pentru a-ti vedea copilul intorcand nasul si impingand farfuria deoparte. Am trecut prin asta si stiu cat de frustrant este. Ceea ce am invatat, totusi, este sa nu o iau personal (ceea ce este greu) si ca exista mai multe motive pentru care se intampla acest lucru (si modalitati de a le depasi!).

in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Copilul se simte presat
2. Copilul simte ca nu are nici un cuvant de spus
3. Copilul este plictisit
4. Copilului pur si simplu nu ii este foame
5. Copilul este distras
6. Portiile copilului sunt prea mari
7. Copilul nu se simte bine
8. Copilul bea prea mult lapte
9. Copilul consuma prea multe gustari intre mese
10. Copilul este prea obosit

Cand copilul stramba din nas la mancarurile pe care le gatesti ...

Nimic nu se compara cu pregatitul, gatitul si servirea mesei doar pentru a-ti vedea copilul intorcand nasul si impingand farfuria deoparte. Am trecut prin asta si stiu cat de frustrant este. Ceea ce am invatat, totusi, este sa nu o iau personal (ceea ce este greu) si ca exista mai multe motive pentru care se intampla acest lucru (si modalitati de a le depasi!).

Iata cele mai obisnuite motive pentru care copilul tau refuza sa manance si ce sa faci in privinta acestora:

1. Copilul se simte presat

Daca un copil se simte presat sa manance sau simte ca tu, ca parinte, esti ingrijorat in timpul mesei, probabil ca va da inapoi si nu va manca. Sugarii si copiii mici simt presiunea, chiar daca nu este atat de direct ca „mananca-ti mazarea!”. Daca te axezi prea mult asupra a ceea ce mananca si cat mananca in timpul unei mese, in loc sa il lasi sa fie pur si simplu o alta persoana de la masa (in timp ce te concentrezi asupra propriei mancari), se va intoarce imediat de la mancare.

Poate ca impingi mancarea prea aproape de el, ii urmaresti fiecare miscare, te apleci asupra lui, ii iei tot timpul din fata alimentele nemancate si le inlocuiesti cu altele noi, vorbesti despre lipsa hranirii sau incerci sa il hranesti cu lingurita – toate acestea sunt forme ale presiunii indirecte. Faci cumva asa si tu?

Cum sa rezolvi problema

Lasa-ti copilul sa se hraneasca singur si sa manance in propriul ritm la masa, ofera-i alimente variate in cantitati usor de manevrat si las-o sa fie la conducerea a cat de mult mananca si daca mananca. Da tot ce ai mai bun fara a plana asupra copiluluii tau. Stiu - este greu sa nu o faci atunci cand cu greu se atinge de mancare. Aseaza-te inapoi si angajeaza-te in conversatii cu intreaga familie, incluzandu-ti si copilul in conversatie. Daca te poti gandi la timpul mesei mai mult ca la un timp de imbinare a familiei, decat ca la „sa-mi fac copilul sa manance”, copilul tau nu se va mai simti presat si va fi mult mai deschis la incercarea alimentelor noi sau a celor respinse anterior.

Ad-Extra3:

2. Copilul simte ca nu are nici un cuvant de spus

Stim din cercetari ca micutii mananca mai bine atunci cand au acordat o mana de ajutor in cumpararea, pregatirea, gatirea sau servirea mesei. Din acest motiv este important sa incluzi copiii in pregatirea mesei – chiar daca nu pot ajuta decat cu amestecarea ingredientelor sau cu asezarea mesei. Si chiar daca parintii ar trebui sa aiba ultimul cuvant cu privire la „ce este” de mancare, copiii ar putea simti ca nu au niciun control asupra alimentelor cu care sunt hraniti, daca parintii nu ii includ, din cand in cand, in alegerea acestora. Ei ar putea sa se plictiseasca de mancarurile cu care ii servesti sau poate ca nu le place modul in care sunt aranjate acestea pe farfurie.

Cum sa rezolvi probema

Este important sa stabilesti limite sanatoase si sa-ti mentii responsabilitatea de a decide „ce, cand si unde”, dar, de asemenea, este bine sa iti lasi copiii sa faca parte din acest proces. Implica-i la cumpararea alimentelor, prepararea lor, planificarea meniului, gatirea si servirea lor si la curatarea mesei! Da, implicarea copiilor poate face procesul putin mai lung si poate un pic mai frustrant, insa beneficiile sunt imense si merita tot efortul. Rabdarea este cheia!

3. Copilul este plictisit

Sunt ca orice alt parinte si ma blochez in „radacinile alimentelor”, servind din nou si din nou aceeasi mancare. Traducere: plictiseala mare pentru copii. Iata un exemplu: dupa ce s-a nascut cel de-al treilea copil al meu, m-am simtit luni intregi ca si cum as fi fost pe modul de supravietuire (inca ma mai simt asa uneori) si mi-am trimis fiul la scoala cu aceeasi gustare aproape in fiecare zi. Un baton de cereale, branza sau iaurt si un fruct. Da, acelasi lucru din nou si din nou. A inceput sa se intoarca acasa cu cea mai mare parte a gustarii sale nemancate nu doar o singura data, ci aproape in fiecare zi. Fiind privata de somn, nu mi-am dat seama ca el ar putea sa se plictiseasca de gustarea sa, chiar daca obisnuia sa o iubeasca.

Cum sa rezolvi problema

L-am intrebat de ce nu isi manca gustarea si mi-a spus: „Nu stiu, pur si simplu nu imi mai place.” Apoi l-am intrebat daca era plictisit de aceasta si mi-a replicat: „da, sunt plictisit de ea”. Apoi am venit impreuna cu cateva optiuni noi si diferite pentru gustare si am incercat sa ii rotesc pachetelul intre trei sau patru gustari astfel incat sa nu se mai plictiseasca. Noi ne plictisim de anumite alimente; la fel li se intampla si copiilor nostri. Aceasta este, de obicei, o provocare usor de depasit.

4. Copilului pur si simplu nu ii este foame

Acum stim ca apetitul sugarilor si al copiilor poate fi imprevizibil si neregulat in cele mai bune momente. Dupa varsta de doi ani, cresterea incetineste si se stabilizeaza, ceea ce inseamna ca micutii nu mai sunt atat de flamanzi pe cat obisnuiau sa fie. Am discutat despre faptul ca cei mici au „zile de foame” si „zile de satietate”, iar acest lucru poate insemna ca intr-o zi copilul tau mananca totul de la masa, iar in alta zi nu mananca prea mult din cina sa. Atat timp cat va mentineti rolurile de hranire si ramaneti in concordanta cu limitele mesei, copilul ar trebui sa fie la conducerea a cat de mult mananca sau daca mananca.

Este posibil ca, pur si simplu, copilului tau sa nu ii fie foame fizic (din orice motiv) atunci cand o masa este servita, iar acest lucru este ok.

Cum sa rezolvi problema

Incearca sa accepti „nu mi-e foame” ca raspuns acceptabil si aminteste-i copilului tau ca bucataria va fi inchisa dupa ora mesei.

5. Copilul este distras

Permiterea copiilor tai sa se uite la televizor, iPad sau sa se joace cu jucariile la masa reprezinta o reteta pentru distragerea atentiei. Distragerea atentiei cauzata de ecrane poate functiona in doua moduri (ambele fiind negative in mintea mea). Atunci cand un copil urmareste un show sau se joaca pe iPad in timp ce mananca, el se concentreaza mai mult, daca nu total, asupra show-ului pe care il urmareste sau a jocului pe care il joaca. Nu ii mai ramane nici o parte a atentiei pentru a-si manca masa, si nici pentru a-si asculta burtica. Cu un ecran in fata lor, copiii pot manca cu usurinta mai putin sau prea mult, din cauza ca nu acorda atentie mancatului. Copiii mici au un timp destul de greu in timp ce incearca se se concentreze asupra mesei lor cu distrageri minime, sa nu mai vorbim de un ecran mare stralucitor si in miscare in fata lor. Acelasi lucru este valabil si pentru jucarii si joaca cu fratii la masa.

Cum sa rezolvi problema

Stabileste limite sanatoase prin a nu permite ecranelor sau jucariilor sa fie la masa in timp ce mancati. Aseaza copiii in mod strategic, astfel incat ei sa nu se poata atinge reciproc. De asemenea, pune un suport sub scaunul copilului tau, pentru ca el sa-si simta picioarele ca si cum ar fi sigure si stabile (posibilitatea de miscare a picioarelor ar putea reprezenta o alta sursa de distragere a atentiei).

6. Portiile copilului sunt prea mari

Unii copii se impotmolesc la masa doar pentru ca portia care le-a fost servita este prea mare si coplesitoare. Aceasta nu a fost niciodata o problema cu fiul meu cel mai mare, dar cu siguranta este o problema pentru fiica mea. Obisnuiam sa o servesc cu aceeasi cantitate pe care i-o serveam fiului meu (acesta era un obicei negandit pe care il aveam), iar dupa mai multe respingeri, am realizat ca o serveam cu prea mult. Risipeam mancare iar fiica mea era coplesita de portiile pe care i le ofeream.

Cum am rezolvat problema

Cand i-am redus portiile (la mai putin de jumatate), ea a inceput sa manance din nou ce ii puneam in farfurie si uneori chiar mai cerea. I-am servit mai putin din tot, dar m-am asigurat in continuare ca are o masa echilibrata. Mi-am dat seama ca si eu sunt la fel ca ea – daca sunt servita cu o portie prea mare din orice ar fi de mancare, ma impotmolesc imediat si nu mananc prea mult.

7. Copilul nu se simte bine

Daca copilul tau nu se simte bine, este putin probabil sa manance bine la masa. Acesta este de obicei primul semn ca se apropie o boala. In acest caz, asigura-te ca iti mentii copilul hidratat si ofera-i alimente usor de digerat, precum orez alb, banane, paine alba, biscuiti, supa si sos de mere, pana cand ii revine apetitul.

Cum sa gestionezi problema

Ofera-i deseori alimente copilului tau atunci cand este bolnav, dar nu il forta sa le consume – fluidele sunt cele mai importante. Daca observi ca al tau copil nu este interesat sa manance si se comporta putin ciudat, daca este neobisnuit de obosit si letargic, aceasta ar putea arata ca nu se simte bine.

Copilul tau ar putea, de asemenea, sa aiba probleme digestive (cum ar fi constipatia sau acidul reflux) care fac mancatul sa fie incomod. Daca banuiesti ca aceasta este problema, axeaza-te mai mult asupra consumului de cereale integrale, fructe si legume, si asupra consumului de multe lichide (constipatie) si stai la distanta de alimentele cu un continut ridicat de acizi, precum sunt rosiile, fructele citrice si alimentele picante (acid reflux). Daca aceste probleme persista, vorbeste cu medicul copilului tau sau cu un pediatru dietetician pentru ajutor suplimentar.

8. Copilul bea prea mult lapte (sau suc)

Consumul de lapte intre mese poate avea un efect de satietate. Laptele contine grasimi, precum si proteine – doua substante nutritive care fac copiii sa se simta satui.

Cum sa rezolvi problema

Copiilor nu ar trebui sa li se ofere mai mult de 500 ml de lapte pe zi (doua cani). Incearca sa ii oferi o jumatate de cana la fiecare masa (sau imediat dupa), caci astfel vei lasa loc in burtica micutului pentru o alta jumatate de cana de lapte inainte de somn, daca laptele de seara face parte din rutina voastra. Apa ar trebui sa fie singurul lichid oferit intre mese pentru hidratare.

Sucul contine cantitati exccesive de calorii si zahar de care copiii nu au nevoie – ii umple cu o valoare nutritiva mica. Stiai ca 250 ml de suc (o cana) contine sase lingurite de zahar? In cazul in care copiii tai beau suc, limiteaza-le consumul la nu mai mult de 125 ml (jumatate de cana) pe zi si ofera-l la masa impreuna cu restul alimentelor.

9. Copilul consuma prea multe gustari intre mese

Copiii care „ciugulesc” adesea intre mese sau au parte de gustari aleatorii pe parcursul zilei pot veni la masa simtindu-se prea plini pentru a-si manca portia. Acesta este motivul pentru care este foarte important sa stabilesti o structura a timpului de gustari.

Cum sa rezolvi problema

Ar trebui sa fie un timp special hotarat pentru gustare in care copilului ii sunt oferite unul sau doua alimente alese de parinte (cum ar fi iaurt si fructe sau branza si biscuiti), mai degraba decat gustarile sa fie libere oricand intre mese. Sugarilor si copiilor mici trebuie sa li se dea sansa sa-si construiasca un apetit pentru masa, altfel nu vor manca prea mult si le va fi greu sa invete autoreglementarea. Acest lucru nu numai ca perturba orele de masa, dar poate afecta si aportul nutritional al copilului si, in timp, relatia generala a copilului cu mancarea.

10. Copilul este prea obosit

Este foarte posibil ca sugarul sau copilul tau sa fie prea obosit pentru a manca. Dupa o zi lunga de joaca, cresa, gradinita, etc. unii copiii pur si simplu nu mai au energia sa duca furculita la gura. Daca observi ca micutul tau este agitat, plangand din nimic si frecandu-si ochii sau aratand semne de „lovire a peretelui”, probabil ca acesta este motivul.

Cum sa rezolvi problema

Incurajeaza-ti copilul sa-si umple burtica inainte de culcare cat de bine poate si aminteste-i ca pana dimineata nu va mai fi mancare. Daca nu mananca mult, sa stii ca va compensa la un moment dat in ziua urmatoare sau in timpul saptamanii, asa ca nu trebui sa te ingrijorezi prea mult cu privire la asta.

Daca constati ca micutul tau este obosit in mod regulat la cina, ar putea insemna ca are nevoie de un pui de somn dupa-amiaza (sau dimineata – fiica mea functiona mult mai bine cand dormea dimineata). De asemenea, ai putea dori sa iei in considerare servirea cinei mai devreme. Noi ne-am obisnuit cu prostul obicei de a lua cina la 6:30 p.m. sau mai tarziu si am observat ca ora cinei era un dezastru in fiecare seara. Am decis sa o mutam la ora 5 p.m, iar acest lucru a facut o diferenta enorma in bine..

Retete sanatoase si rapide pentru copii - peste 50 de retete delicioase si sanatoase pentru copii.

Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?

Trebuie sa recunoastem ca de fiecare data cand copilul vrea sa bea ceva racoritor, prefera o bautura dulce.

Ori un suc carbogazos de genul Fanta sau Cola ori alte combinatii colorate si dulci. Atat de dulci incat daca le gusti iti dau senzatia de voma, daca esti ne-obisnuit cu asemenea produse.In plus,  deajuns sa arunci un ochi - in supermarket - spre cosul de cumparatori al unei femei care pare mamica. Are intotdeauna niste sticle de bauturi carbogazose.... pentru cei de acasa.

Dar de ce mai cumpara parintii astfel de bauturi nocive pentru copiii lor? Poate comoditatea si mai ales lipsa informatiei.Asa ca m-am gandit ce motive ar avea parintii sa mai cumpare pentru acasa astfel de bombe calorice, pline de coloranti si E-uri. Citeste cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau.


5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa

Cu totii cunoastem importanta unei alimentatii sanatoase. Mancatul sanatos, alimentele nutritive, te ajuta sa te mentii la o greutate sanatoasa, dar ajuta si la prevenirea problemelor majore de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima, insa iti ofera si energia necesara pentru a depasi zilele aglomerate.

Dar, pentru ca suntem aproape mereu pe fuga si suntem atat de ocupati - dam uneori o importanta mai mica unui alimentatii sanatoasae. Dar, tocmai datorita faptului suntem ocupati - este foarte important sa avem la indemana alimente nutritive in orice moment. Cand stomacul isi cere cu indarjire drepturile, e indicat sa aveti pregatita deja mancarea sanatoasa pentru el. In caz contrar, s-ar putea sa fiti tentati sa apelati la alimentele ce ingrasa, la gustarile dulci sau sarate ce va potolesc foamea pe moment, insa cu nutrienti putini iata 5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa.

Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:

5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului

Forum si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa

La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
 

autor Milena Sadova -  Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2019
referinte: kidshealth.org, WEBMD, 
healthychild.org

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII