Incurajeaza copilul sa ajute in casa si spune DA ordinei si curateniei
Parintii care nu le ofera copiilor sarcini in jurul casei, pot incetini dezvoltarea acestora.
Copiii ar trebui sa aiba sarcini clar stabilite pentru a-i ajuta sa-si dezvolte o atitudine grijulie si responsabila, potrivit unui sondaj care a constatat ca parintii sunt tot mai reticenti in a cere copiilor sa faca treburi casnice.
Majoritatea copiilor de astazi sunt rugati doar sa-si asume responsabilitati banale cum ar fi hranirea unui animal de companie, curatarea mesei dupa cina sau dupa ei insisi.
Importanta treburilor casnice pentru copii
Treburile casnice ii invata pe copii responsabilitatea. Uneori, parintii se intreaba daca ar trebui sa le desemneze copiilor sarcini. La urma urmei, nu sunt parintii responsabili de administrarea gospodariei? Si nu au nevoie de sansa de a "fi doar copii" deocamdata, pentru ca au tot restul vietii sa-si faca griji in privinta treburilor?
Majoritatea copiilor au si programe foarte aglomerate. Ei se grabesc de la o activitate la alta, cu putin timp ramas pentru a pune vasele la spalat sau a-si face curatenie in camera.
Cu toate acestea, in ciuda acestor preocupari, sarcinile oferite copiilor sunt foarte importante pentru ei. Copiii care fac treburi casnice invata sa-si asume responsabilitatea si sa obtina abilitati de viata importante care sa le serveasca bine pe tot parcursul vietii.
Ce beneficii aduc sarcinile copiilor?
In timp ce alocati anumite sarcini copiilor, puteti lua cu siguranta o parte din presiunea ce atarna pe voi. Studiile arata ca treburile casnice sunt bune pentru copii.
Cercetarile efectuate de un cunoscut studiu de la Harvard, au examinat variabilele psihosociale din copilarie si procesele biologice care au prezis sanatatea si bunastarea mai tarziu in viata. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, treburile casnice au fost cel mai bun predictor al copiilor care aveau mai multe sanse sa devina adulti fericiti, sanatosi si independenti.
De ce este stransul mesei si spalatul vaselor atat de importante pentru bunastarea copiilor in viata?
Unul dintre motive este ca, copiii se simt competenti atunci cand isi fac treburile. Indiferent daca isi fac patul sau matura podeaua, ajutorul oferit in jurul casei ii ajuta pe copii sa se simta capabili.
Facand aceste sarcini, se simt parte din echipa. Punerea in actiune si sprijinirea membrilor familiei este buna pentru ei si ii incurajeaza sa fie cetateni buni.
Ad-Extra3:
De ce stabilirea unor sarcini este benefica copiilor?
Sarcinile mici pe care le poate face in casa un copil de 5 ani pot sa nu para prea importante, dar pot sa-l invete lectii valoroase. Pana la 9 sau 10 ani, el poate contribui semnificativ la sarcinile gospodariei. Cateva exemple de activitati ce pot aduce beneficii copiilor:
• Atribuirea de sarcini copiilor poate construi stima de sine si oferi un sentiment major de realizare. De asemenea, incurajeaza independenta pentru ca fac o treaba buna singuri.
• Treburile in jurul casei ii pot invata pe copii importanta finalizarii unei sarcini. Acest lucru va deveni mai util, pe masura ce copilul creste si are mai multe responsabilitati la scoala si la domiciliu.
• Acordarea de sarcini copiilor poate sublinia valoarea pastrarii lucrurilor curate si organizate. Este mai usor sa gasiti lucruri - si sa ganditi in mod clar - cand mediul locuit este mai putin aglomerat. Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a construi nu numai o rutina buna prin care sa aiba de castigat pentru tot restul vietii, ci va va ajuta sa scapati usor de haosul din casa si sa fiti mai organizati si mai linistiti.
• Sarcinile atribuite copiilor pot stabili un model de ajutor in jurul casei. In timp, obiceiurile vor deveni parte din viata lui care vor continua in anii adolescentei si in afara acesteia.
Curatenia in casa, ordinea, udatul florilor sau impachetarea rufelor sunt lucruri banale care, luate fiecare in parte nu reprezinta mare lucru pentru vremurile in care traim, dar care facute cu o anumita responsabilitate pot dezvolta anumite abilitati civice necesare supravietuirii intr-o lume civilizata.
Implicarea copiilor in treburile casnice este o activitate ce contribuie in mod pozitiv la dezvoltarea unor abilitati practice pe care nicio lectie de scoala si nicio carte nu le dezvolta mai bine. Cu toate acestea, copiii zilelor noastre sunt din ce in ce mai putin implicati in treburile din gospodarie si adesea li se pare de-a dreptul bizar sa o faca. De ce?
Raspunsul este relativ simplu - din cauza noastra, a parintilor, pentru ca nu ii crestem in acest spirit al implicarii in tot ceea ce inseamna treburile casei. Si aceasta nu inseamna neaparat ca facem ceva gresit, ci ca traim intr-o societate in care valorile traditionale cu greu mai pot fi pastrate, la fel ca si formarea unui simt practic prin experiente de viata efective si nu prin apelul la aplicatii virtuale de tot felul care sa ne invete cum sa traim.
Copiilor nu le place sa faca curatenie
Nu e nimic de neinteles. In fond, cui ii place? Si apoi, exista atat de multe alte lucruri interesante de facut, incat e greu de crezut ca menajul in casa ar putea vreodata concur cu ele. In plus, adesea copiii chiar nu inteleg de ce in casa trebuie sa fie ordine, cand se poate trai foarte bine si in dezordine. Solutia este mereu aceeasi si presupune atitudinea pozitiva a parintilor. Asa ca nu uitati sa faceti ca totul sa para o joaca, sa apreciati si sa va implicati, nu doar sa dati sarcini.
Copiii au nevoie de ajutorul adultilor
Chiar daca sunt pusi sa faca treburi extrem de usoare, cum ar fi stersul prafului, de exemplu, sau curatenie in dulapul cu haine sau orice altceva ce pare foarte simplu, uneori copiii simt nevoia sa fie tratati ca niste copii si sa fie ajutati chiar si la lucrurile simple, sa fie alintati si sa fie lasati sa se alinte. Sta in puterea parintilor sa imbine alintul cu sarcinile responsabile. Gasirea unui echilibru intre cele doua este cheia reusitei. Nu ezitati insa niciodata sa va ajutati copiii atunci cand le cereti sa faca ceva, iar daca vor specula ajutorul acordat, incercati sa le raspundeti cu umor, fara sa ii pedepsiti zadarnic.
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: The Journal of Psychology
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII