Ce sunt terorile nocturne ale copilului și cum îl putem ajuta să treacă mai ușor peste aceste episoade?
Majoritatea parintilor si-au mangaiat si alinat copilul dupa un cosmar ocazional. Dar daca copilul tau a avut vreodata ceea ce se numeste teroare nocturna (pavor nocturn sau teroare de somn), teama lui era probabil incomensurabila, indiferent de ce ai incercat.
Terorile nocturne (sau pavorul nocturn) la copii sunt distinct diferite de cosmarurile mult mai comune. Simptomele de teroare nocturna sunt frecvente si prezinta episoade recurente de plans intens si de frica in timpul somnului, cu dificultati in trezirea copilului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cine se confrunta cu terorile nocturne?
Care sunt semnele si simptomele terorilor nocturne?
Ce cauzeaza teroriile nocturne?
Ce se intampla in timpul unei terori nocturne?
Cum imi pot ajuta copilul daca are terori nocturne?
Stil de viata si remedii la domiciliu
Imi aduc si acum aminte de primul episod de teroare nocturna al copilului meu. La aproape o ora dupa ce a adormit am auzit un strigat din dormitor - si era unul total diferit de cele auzite pana in acel moment. In vocea lui se simtea frica, spaima, teroare. Am fugit inspaimantata in camera unde dormea si nu stiam ce s-a intamplat. Ma asteptam sa il vad cazut din pat sau lovit.
El era asezat in fundulet, cu ochii mari deschizi si plangea necontrolat. Am aprins lumina, m-am asezat langa el si am inceput sa il pipai sa vad daca s-a lovit. Nimic. Am incercat sa il iau in brate si sa ii vorbesc dar el ma respingea. Se uita prin camera si parca trecea cu privirea prin mine, nu ma observa - ori ma striga si intindea mainile pe undeva sa ma ia in brate, ori in secunda urmatoare parca ii eram cel mai de temut dusman.
Un astfel de episod poate inspaimanta orice parinte. Dupa vreo 10 minute s-a linistit usor si a adormit, dar nu si eu... Am cautat si puricat internetul pana tarziu in noapte atunci, pana am ajuns la un raspuns: pavor nocturn sua teroare nocturna. Evident nu m-am linistit, dar mai tarziu mi-a fost confirmat acest lucru.
Asa ca, dragi parinti, daca ati trecut printr-un episod asemanator, nu va speriati - momentan la 4 anisori inca avem parte de ele iar vinovat este somnul de amiaza pe care il refuza mereu... Cititi in continuare cateva informatii care va vor face sa intelegeti ce este aceasta teroare nocturna, de ce apare, cum o putem preveni si ce nu e bine sa facem.
Terorile nocturne apar de obicei la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani
Pavorul nocturn este o intrerupere a somnului care pare asemanatoare cu un cosmar, dar este mult mai dramatica. Desi teroarea nocturna poate fi alarmanta pentru parinti, cel putin in cazul meu asa a fost, nu sunt, de obicei, motive de ingrijorare sau un semn al unei probleme medicale mai profunde.
Cine se confrunta cu terorile nocturne?
Terorile nocturne au fost remarcate la copii care:
sunt mult prea obositi, bolnavi sau stresati
iau un medicament nou
dorm intr-un mediu nou sau departe de casa
nu dorm suficient
consuma prea multa cafeina (din bauturi racoritoare, ciocolata, etc)
Terorile nocturne sunt relativ rare, se intampla la doar1% -6% dintre copii, in timp ce aproape fiecare dintre ei va avea un cosmar ocazional - dar au fost raportate si la bebelusii cu varsta de 18 luni. Pare sa fie ceva mai comun printre baieti.
Unii copii pot mosteni o tendinta de pavor nocturn - aproximativ 80% dintre ei au un membru al familiei care a avut parte de acesta.
Micutul vostru ar putea avea o singura noapte de groaza sau mai multe inainte de a se opri. De cele mai multe ori, terorile nocturne dispar pur si simplu, dupa ce sistemul nervos se maturizeaza.Tulburarea de obicei nu mai apare in timpul adolescentei.
Care sunt semnele si simptomele terorilor nocturne?
In timpul unui pavor nocturn, un copil are urmatoarele simptome:
se ridica brusc din pat
striga sau tipa ca si cum s-ar afla in primejdie
are o respiratie si batai ale inimii mai rapide
este transpirat
este suparat si ii poti citi spaima in ochisori
se deplaseaza in pat, adesea in mod incontrolabil sau violent, ca si cum ar avea o criza convulsiva
este agitat si are impulsuri rapide
are ochisorii deschisi dar nu te observa si nu realizeaza ca esti langa el, oricat ai incerca sa ii vorbesti
este foarte dificil de trezit, calmat si consolat
este foarte confuz daca reusesti sa il trezesti
poate cobora din pat ca si cum ar fi somnambul, eventual se poate rani
dupa cateva minute sau cateodata mai mult, copilul se calmeaza si se intoarce la culcare
Spre deosebire de cosmarurile pe care copiii si le amintesc deseori, in timpul unui pavor nocturn nu exista imagini mintale care sa si le aduca aminte. Un copil care are un cocmar este treaz si reactioneaza imediat daca il trezesti, raspunzandu-ti si vorbind cu tine. De asemenea ii va fi greu sa adoarma inapoi. Acest lucru nu se intampla intr-un episod de teroare nocturna.
Ce cauzeaza teroriile nocturne?
Terorile nocturn sunt cauzate de supra-excitarea sistemului nervos central (SNC) in timpul somnului.
Somnul are loc in mai multe etape. Avem vise - inclusiv cosmaruri - in timpul etapei de miscare rapida a ochilor (REM). Terorile nocturne insa, apar in timpul unui somn adanc, care nu este REM, de obicei in primele ore dupa adormire. O teroare nocturna nu este din punct de vedere tehnic un vis, ci mai degraba o reactie brusca de teama ce are loc in timpul tranzitiei de la un stadiu de somn la altul.
Pavorul nocturn are loc la cca 2 sau 3 ore dupa ce un copil adoarme, cand somnul trece din stadiul cel mai adanc al somnului non-REM la somnul REM mai usor. De obicei, aceasta tranzitie este una neteda. Dar, uneori, un copil devine suparat si inspaimantat - iar reactia fricii este o teroare nocturna.
Ad-Extra3:
Ce se intampla in timpul unei terori nocturne?
Un episod tipic de teroare nocturna incepe, de obicei, la aproximativ 90 de minute dupa ce a adormit. Copilul se ridica in sezut si striga. In timp ce pare a fi complet treaz, copilul este confuz, dezorientat si nu raspunde la stimuli. Pare, de asemenea, sa nu relizeze prezenta parintilor langa el si, de obicei, nu vorbeste sau foarte putin dar de neinteles.
Majoritatea episoadelor dureaza doar cateva minute, dar pot dura pana la 30 de minute inainte ca copilul sa se relaxeze si sa revina la un somn normal.
Deoarece copilul are un somn deranjat, el sau ea poate parea obosit a doua zi si. Daca va faceti griji, discutati cu medicul copilului dumneavoastra.
Cum imi pot ajuta copilul daca are terori nocturne?
Terorile nocturne pot fi foarte suparatoare pentru parinti, care s-ar putea simti neajutorati atunci cand nu isi pot alina copilul. Cel mai bun mod de a face fata acestor episoade este sa asteptati cu rabdare si sa va asigurati ca nu se raneste. De obicei, copiii se vor linisti si se vor intoarce la culcare in cateva minute.
Este mai bine sa nu incercati sa il treziti in timpul unei terori nocturne. De obicei, acest lucru nu functioneaza, iar copiii care se trezesc sunt probabil dezorientati, confuzi si poate dura mai mult timp sa se linisteasca.
Nu exista tratament pentru terorile nocturne, dar puteti incerca sa le preveniti. Incercati sa:
reduceti stresul copilului
creati o rutina de culcare care este simpla si relaxanta
asigurati-va ca se odihneste suficient
nu ii supraincarcati programul
nu il lasati sa stea prea tarziu
Daca copilul dvs. are o teroare nocturna in acelasi timp in fiecare noapte, puteti incerca sa-l treziti cu 15-30 de minute inainte pentru a vedea daca acest lucru va ajuta sa il preveniti - desi nu as recomanda trezirea copilului, dar puteti face o proba pentru a vedea daca are efect.
Daca terorile nocturne au loc in mod repetat, discutati neaparat cu medicul pentru a va trimite la un specialist in somn - copilul are nevoie de odihna!
Stil de viata si remedii la domiciliu
Daca terorile nocturne sunt o problema pentru dvs. sau pentru copilul dvs., iata cateva strategii:
Oboseala poate contribui foarte mult la pavorul nocturn. Daca copilul nu doarme suficient, incercati sa il culcati seara mai devreme si stabiliti un program mai regulat de somn. Uneori, un pui de somn scurt poate ajuta. Daca este posibil, evitati zgomotele sau alti stimuli care i-ar putea intrerupe somnul.
Stabiliti o rutina regulata si relaxanta inainte de culcare. Faceti activitati linistitoare - cum ar fi citirea unei povesti, un puzzle sau o baie calda - inainte de culcare. Exercitii de meditatie sau de relaxare pot ajuta, de asemenea. Faceti dormitorul confortabil si linistit pentru somn.
Pentru a preveni ranirile, inchideti si blocati toate ferestrele si usile exterioare pe timp de noapte. Blocati usile sau scarile cu o poarta speciala si mutati cablurile electrice sau alte obiecte care prezinta pericol. Evitati utilizarea paturilor supraetajate. Asezati obiectele ascutite sau fragile astfel incat copilul sa nu ajunga la ele.
Identificati lucrurile care il streseaza si ganditi-va la posibile modalitati de a face fata stresului. Daca copilul pare anxios sau stresat, vorbiti despre ce-l deranjeaza. Un profesionist in domeniul sanatatii mintale va poate ajuta.
Oferiti-i confort. Daca copilul are un episod de pavor nocturn, va recomandam sa asteptati. Poate parea ingrozitor sa il priviti fara a-l putea ajuta, dar este tot ce puteti face in acel moment. Vorbiti incet si calm. NU ridicati vocea, nu ilcercati sa il treziti fortat. De obicei, episodul se va opri in scurt timp pe cont propriu.
Pastrati un jurnal de somn. Pentru mai multe nopti, retineti cate minute dupa ora de culcare apare acest episod. Daca timpul este destul de consecvent, trezirea anticipata poate ajuta.
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Ne-am dori ca visele urate sa il ocoleasca pentru ca e infiorator sa iti vezi copilul atat de speriat. Dar de ce se intampla aceste cosmari si ce mecanisme stau la baza formarii lor in creierul copilul nostru?
Si ce legatura pot avea cu felul in care ne educam copilul si parentingul pozitiv? ... citeste mai departe
Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forum dedicat psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Salut,noi la moment ne confruntam cu aceeaşi problema🤦ðŸ½"â™€ï¸ Nu înţelegeam ce se intimpla,de ce ma respinge,îmi spune ca crea in brate dar nu-mi permite sa-l iau🤦ðŸ½"♀ï¸plinge într-una şi tzipa"¦. Dar acuma deja stiu ce e,va multumesc de informatie
Cu asta ma confrunt eu acum la copil ..😱🥺este îngrozitor..îmi este frica , sunt speriata ca nu pot sa-l ajut...nu ştiu cum pot sa-l ajut ..ma ia groaza ştiind ca vine noaptea ..mulţumesc ca am aflat în sfârşit ce are copilul
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII