10 GRESELI care iți pot afecta fertilitatea când vrei să faci un bebeluș
Incerci sa concepi un bebelus de ceva timp? Fii constienta de aceste 10 greseli - comune cuplurilor cand incearca sa aiba un copil.
De la prea mult sex la a nu face sex deloc, am rugat expertii sa ne impartaseasca cateva dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac pacientii lor atunci cand incearca sa conceapa primul copil. Sunteti vinovati? Aflati si invatati unele lucruri usoare care va pot ajuta sa va intoarceti pe drumul incercarii de a concepe un bebe scump.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Sincronizarea
2. Vizitarea prea devreme a unui specialist
3. Lunga asteptare inainte de a merge la specialist
4. Abonarea la obiceiuri nesanatoase
5. Obsedarea de pozitii
6. Sexul numai in ziua exacta in care (crezi ca) ovulezi
7. Sexul zilnic
8. Admite ca „problema” este la tine
9. Sa crezi ca vitaminele prenatale vor ajuta la conceptie
10. Asteptarea prea lunga pentru a incerca
1. Sincronizarea
Sa incepem cu baza fertilitatii - care este OVULATIA. O femeia obisnuita are un ciclu de 28 de zile, ceea ce inseamna ca ovulatia se intampla in general in ziua a 14-a. Dar nu presupune ca sincronizarea aceasta se aplica obligatoriu si pentru tine.
Din moment ce ciclurile individuale variaza, este posibil sa ai unul putin mai scurt sau mai lung. Deci, pentru a afla exact ziua in care ai ovulat, ar trebui sa numeri efectiv 14 zile inapoi de la ziua in care ai avut prima sangerare. Daca ciclul tau este destul de regulat, poti folosi aceasta tehnica pentru a estima cand are loc ovulatia in fiecare luna.
2. Vizitarea prea devreme a unui specialist
Daca ai sub 35 de ani, este normal sa dureze pana la un an pana ramai insarcinata. De asemenea, este complet normal sa te simti frustrata dupa luna 6 sau 7 – dar daca nu ai probleme de sanatate subiacente, probabil ar trebui sa astepti. (Dr. Ghofrany spune ca 80% dintre pacientele sanatoase vor ramane insarcinate in acest interval de timp.) Daca ai peste 35 de ani, programeaza-ti o intalnire la un specialist dupa sase luni in loc de un an. stim ca, uneori, asteptarea te poate innebuni.
3. Lunga asteptare inainte de a merge la specialist
Potrivit Dr. Ghofrany, cu siguranta exista exceptii de la regula de un an de asteptare: Daca ciclul tau este mai scurt de 25 de zile sau mai lung de 35, daca ai perioade grele sau cu foarte mari dureri sau daca ai avut o infectie pelviana semnificativa in trecut, este o idee buna sa mergi la doctor mai devreme pentru a verifica totul.
Ad-Extra3:
4. Abonarea la obiceiuri nesanatoase
Fara indoiala, odata ce ramai insarcinata, va trebui sa renunti la acele obiceiuri evident daunatoare, precum fumatul, bautul si/sau drogurile. Dar nu uita ca alti factori de viata obisnuiti joaca un rol si in influentarea fertilitatii tale. Dr. Lobo sugereaza ca, inainte de a incerca sa conceapa, pacientii ar trebui sa evite extremele in ceea ce priveste greutatea (sa nu fie foarte slabi sau supraponderali) si sa aiba o dieta echilibrata relativ sanatoasa (sari peste dietele ce promit rezultate uimitoare).
Alte lucruri pe care nu trebuie sa le uiti: Redu consumul de cofeina (studiile arata ca iti afecteaza abilitatea de a absorbi fierul, un nutrient cheie prenatal) si incearca sa reduci acum consumul de indulcitori artificiali (hey, oricum va trebui sa o faci odata ce se naste copilul).
5. Obsedarea de pozitii
Daca ai stat in cap, cu picioarele ridicate in aer sau in orice alta pozitie coitala sau post-coitala pentru a mari sansele de aparitie ale copilului tau, avem niste vesti pentru tine: Este posibil sa-ti fi pierdut timpul. (Nu, nu trebuie sa fii contorsionist pentru a reusi, intr-un final, sa ramai insarcinata.) Adevarul este ca majoritatea spermatozoizilor unui barbat se indreapta catre ovulul femeii in momentul in care acesta ejaculeaza, spune Dr. Ghofrany.
Cat despre lichidul ramas care iese dupa aceasta....in orice caz, nu va mai contine prea multa sperma. Deci, daca doriti sa o faceti in stilul misionar sau sa iti pui o perna sub solduri, mergeti inainte – dar nu va stresati prea mult cu asta. sansele tale de a ramane insarcinata depind de mult mai multi factori decat simpla pozitionare.
6. Sexul numai in ziua exacta in care (crezi ca) ovulezi
Chiar daca ai un ciclu super-regulat, de 28 de zile, exista posibilitatea sa ovulezi cu o zi sau doua inainte sau dupa ziua in care crezi ca o vei face. In plus, chiar daca ovulezi in ziua a 14-a, sperma poate dainui in interiorul corpului tau intre 24-48 de ore (si in unele cazuri, pana la o saptamana!) dupa sex. Daca speri sa-ti imbunatatesti sansele de fertilitate, dr. Ghofrany sugereaza sa incepeti sa faceti sex cu 4-6 zile inainte de ovulatie si apoi 4-6 zile dupa.
7. Sexul zilnic
Crezi sau nu, prea mult sex poate scadea numarul de spermatozoizi ai barbatului, iar apoi este nevoie de cateva zile pentru a-si reveni. Odata ajunsi la momentul potrivit, Dr. Ghofrany recomanda sa incercati sa faceti sex o data la doua zile, in loc de in fiecare zi, in saptamana dinaintea ovulatiei si in cea de dupa.
8. Admite ca „problema” este la tine
Multe cupluri isi concentreaza ancheta fertilitatii asupra femeii, dar, in realitate, Dr. Lobo arata ca 40% dintre problemele legate de fertilitate pot fi atribuite barbatului. Deci, daca dupa un an de incercari nu ai conceput si ai sub 35 de ani, ar trebui sa mergeti amandoi la medic. Partenerul tau va avea, probabil, nevoie de o analiza a spermei pentru a exclude orice problema la el.
9. Sa crezi ca vitaminele prenatale vor ajuta la conceptie
Ne pare rau, doamnelor, in ciuda zvonurilor contrare, inghitirea zilnica a pastilei prenatale nu va vor mari sansele de a ramane insarcinata. Insa este important sa continui sa le iei daca incerci sa concepi. Pentru a evita viitoarele probleme cu coloana vertebrala a bebelusului, Dr. Ghofrany spune ca fiecare viitoare mama ar trebui sa aiba o cantitate mare de acid folic in sistemul sau in momentul conceptiei; deci, incepe-ti rutina cu vitamine inainte ca testul de sarcina sa fie pozitiv.
10. Asteptarea prea lunga pentru a incerca
Am inteles – probabil ca ti-au ramas o multime de lucruri de facut pe lista de dinainte de sarcina (construirea unei cariere, imbunatatirea finantelor, cumpararea unei case mai mari, etc.). Insa, daca esti intr-o relatie stabila si iti doresti un copil, nu astepta doar pentru ca esti de parere ca nu va fi o problema sa ramai insarcinata mai tarziu. Potrivit Dr. Lobo, abilitatea de a concepe scade cu aproximativ 50% intre varsta de 20-40 de ani. Deci, daca te simti pregatita, prin toate mijloacele, mergi inainte cu sarcina..
8 semne ale ovulatiei
Ovulatia este acel miracol feminin care se intampla in fiecare luna, la femeile care nu au ajuns inca la menopauza. Practic, zilele in care se intampla ovulatia, marcheaza semnalul cand femeia poate procrea - cu ajutorul desigur - al unui spermatozoid viteaz.
In fiecare luna, un ou (ovul) se maturizeaza in interiorul ovarelor tale si apoi se deplaseaza in tubul falopian, spre uter.
Pentru a avea sansa unei sarcini, trebuie sa activitate sexuala in perioda 1-2 zile inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta. Celulele spermei, spermatozoizii pot trai pana la 2-3 zile dar un ovul traieste doar 24 de ore dupa ovulatie - daca desigur, nu se intampla fertilizarea. Citeste cele 8 semne ale ovulatiei.
Poti citi si Cum stiu cand ovulez?
Cand este momentul potrivit al ciclului pentru a concepe un copil?
Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti.
Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare. Iata mai multe informatii despre ovulatie si calculatorul ovulatiei dvs.
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )
Planificarea unui copil
Sunteti facuti unul pentru altul?
Cum sa aveti cel mai sanatos copil
Riscurile maternitatii dupa 35 de ani
Alegerea sexului copilului - mituri si legende....
Ovulatia si calculul ovulatiei
Din conceptia intarziata rezulta baieti
Si ceasul biologic al barbatilor ticaie
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
Ghid pentru cuplurile infertile
Azoospermia
Pregatiti-va pentru a deveni parinti (cu umor)
Mai multe despre venirea celuilalt pe lume
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
autor: echipa Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte: Societatea Americana de Medicina Reproductiva.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII