Cum transformăm temele de acasă intr-o activitate mai puțin stresantă?

Cum transformam temele de acasa intr-o activitate mai putin stresanta?

Cum transformăm temele de acasă intr-o activitate mai puțin stresantă?

Temele pentru acasa sunt deseori un motiv de stres atat pentru elevi dar, in egala masura si pentru parintii lor.

Deci ce facem? Putem ajuta copilul pentru a mai reduce din stresul temelor pentru acasa?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce se intampla atunci cand cineva ne subliniaza greselile?
Concentreaza-te pe efortul copilului
Observa mai intai raspunsurile corecte
Incurajeaza greselile!

Temele pentru acasa  - eterna dezbatere

Iata ce spune o mamica pe forumul Desprecopii:

Am zilele astea o mare nedumerire legata de temele pentru acasa. Cat de importante sunt ele in orarul unui copil de scoala primara, de exemplu, dar nu numai? Cat ar trebui sa scrie acasa un copil dupa ce petrece 4-5 ore la scoala? Care e nivelul de dificultate la care ar trebui sa se ridice temele pentru acasa? Ce ar fi bine sa contina ? Sau... Ar fi ok ca ele sa fie complet interzise? Sunt temele acestea esentiale pentru aprofundarea cunostintelor predate la scoala? Se spune de multe ori ca elevii vin deja obositi si ca sunt prea multe teme acasa si ei ajung sa fie epuizati( uneori e valabil si pentru parinti). In acelasi timp, parintii vor ca fii/fiicele lor sa invete, sa stie, sa faca fata examenelor...eventual sa faca performanta. E de ajuns, pentru repetare, 1 minut si ceva pe zi de copil intr-o clasa cu 30 de copii , in timpul unei ore de 45 de minute? E bine sa vina copilul acasa si sa se uite doar la tv si calculator? E ok sa se ocupe doar cu activitati extrascolare dupa scoala? Nu stiu, intreb si eu...Ce credeti?

Un studiu realizat de Ministerul Educaţiei în 2017 arata că 80% dintre părinţi şi elevi consideră că temele sunt prea obositoare. Dar profesorii spun că atunci când au încercat să dea mai puţine, părinţii au riposta

Este timpul pensionarii pixului rosu!

Stii acel moment cand ne focusam mai degraba pe greselile temelor decat pe ceea ce am facut corect? Probabil majoritatea dintre noi am facut sau facem asta; pentru ca asa este natura umana. Cu toate acestea, concentrarea pe greselile sau pe raspunsurile gresite ale copiilor nostri poate fi o sursa importanta de lupta in timpul temelor pentru acasa.

Ce se intampla atunci cand cineva ne subliniaza greselile?

Sa ne punem in locul lor. Ce se intampla atunci cand cineva ne subliniaza greselile? Ne face sa ne simtim judecati. Acelasi lucru este valabil si in cazul copiilor. Cand ne concentram asupra a ceea ce au gresit, ei se simt judecati si descurajati, ceea ce face ca situatia sa fie plina de ochi dati peste cap si lupte pentru putere.

Pentru a schimba foaia, sa pensionam pixul rosul si sa incercam, in schimb, aceste sfaturi:

Concentreaza-te pe efortul copilului

In loc sa evidentiezi ce este gresit, observa progresul si imbunatatirile. Incurajeaza persistenta. Aceste strategii fac pasi catre difuzarea luptelor pentru putere si vor preveni ca urmatoarea tema sa nu devina un teren de lupta.

Teme pentru acasa

Pensionati si voi pixul rosu!

 

Ad-Extra3:

Observa mai intai raspunsurile corecte

Copiii tai se vor simti incurajati cand subliniezi ce au facut bine. Cand gasesti o greseala, nu trece pe modul critic. Ramai incurajator si intreaba, „Ce ai invatat din acest raspuns pe care l-ai dat corect si te-ar putea ajuta sa rezolvi acest exercitiu?” Acest lucru nu numai ca ii impiedica sa se simta in defensiva, dar ii si incurajeaza sa gandeasca creativ problemele si sa le vada ca pe oportunitati de a invata. Acesta este un memento minunat pentru noi toti.

Incurajeaza greselile!

Acestea fac parte din procesul de invatare si sunt parte din ceea ce ajuta la gasirea de noi modalitati inovative de a face lucrurile. Greselile trebuiesc sarbatorite, nu subliniate cu rosu.

Ce spui daca pensionam pixul rosu? Te incurajez sa adopti o noua mentalitate cand vine vorba de temele copiilor tai si de testarea greselilor. Nu numai ca vei evita o lupta de putere sau doua, dar vei descoperi si ca ai tai copii sunt mai predispusi sa invete lucruri noi si sa-si assume riscuri in procesul de invatare. Cand se intampla acest lucru, incepe sa incurajezi un sentiment de descoperire si de inovare care ii va duce mult mai departe in viata, decat o va face vreodata o linie rosie.

Istoria este plina de povestiri depsre greseli care s-au dovedit a fi inventii stralucitoare sau transformari pozitive in calea oamenilor. Celebreaza greselile, celebreaza-ti copilul pentru ca incearca sa dea tot ce are mai bun si este perseverent!.

Ce spun despre temele pentru acasa parintii de la Desprecopii

Maratonul temelor pentru acasa
Temele la clasa pregatitoare
Temele pentru acasa - intre chin si necesitate
Ne stresam copiii cu prea multe teme?

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.

Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.

Iata sfatul psihologilor de la Desprecopii.com despre modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

 Va recomandam sa mai cititi:

Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII