Expunerea copiilor la substante chimice si efectele asupra dezvoltarii psihice
Copiii nostri sunt expusi zilnic la produsi chimici care le pot afecta sanatatea si dezvoltarea. De pilda, fetele cu expunere chimica ridicata au niveluri mai scazute ale unui anumit hormon tiroidian. Tiroida asigura dezvoltarea creierului.
Din motive necunoscute, impactul a fost vazut intr-o masura mai mica la baieti fata de fete. Substantele chimice sunt legate de astm si de un IQ mai mic. Parintii ar trebui sa evite sampoanele incarcate cu chimicale, lacurile de unghii si podelele de vinil.
Expunerea la substantele chimice gasite in sampoane si jucarii in timpul copilariei, poate afecta grav dezvoltarea psihica a tinerilor.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Tiroida actioneaza precum un comandant principal al dezvoltarii creierului
Cum a fost efectuat studiul
Descoperiri cheie
Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei?
Tiroida actioneaza precum un comandant principal al dezvoltarii creierului
Noi cercetari sugereaza ca expunerea la substantele chimice gasite in sampoane si jucarii in timpul copilariei timpurii poate afecta grav dezvoltarea psihica a tinerilor. Un studiu a constatat ca fetele cu concentratii ridicate de anumite substante chimice, cunoscute sub numele de ftalati, au in sange niveluri mai scazute ale unui hormon tiroidian.
Autorul studiului, Pam Factor-Litvak, de la Universitatea Columbia, a spus: „Tiroida actioneaza precum un comandant principal al dezvoltarii creierului. Hormonii tiroidieni stabilesc programul, iar in cazul in care calendarul nu este conform sincronizarii, pot exista consecinte ulterioare in creier.”
Studiile anterioare sugereaza ca pana la 70% dintre produsele pe care le aplicam pe pielea noastra sunt absorbite in sange, scalpul fiind zona din corp cu cea mai mare rata de absorbtie. Se crede ca ftalatii mimeaza hormonii, in special estrogenul, conducand la tulburari de disfunctie hormonala.
Cum a fost efectuat studiul
Cercetatorii de la Universitatea Columbia au analizat legatura dintre expunerea copiilor, in timp, la ftalat si functia tiroidiana. Ei au masurat cinci ftalati si doi hormoni tiroidieni de la 229 de femei gravide si 229 de copii in varsta de trei ani inscrisi in studiul Mame si Nou-nascuti la Centrul din Columbia pentru Sanatatea Copiilor provocata de Mediu.
Descoperiri cheie
Rezultatele, publicate in revista Mediu International, au aratat ca fetele cu niveluri mai mici ale hormonului tiroidian, cunoscut ca FT4, au avut in sange cantitati mai mari din patru ftalati cunoscuti.
Pam Factor-Litvak a spus: „Tiroida actioneaza ca si comandant principal al dezvoltarii creierului. Hormonii tiroidieni stabilesc programul, iar in cazul in care calendarul nu este conform sincronizarii, pot exista consecinte ulterioare in creier. Disfunctiile tiroidiene pe care le vedem in acest studiu, desi se incadreaza in limitele normale, ar putea explica unele dintre problemele cognitive pe care le vedem la copiii expusi la ftalati si, in prezent, investigam acest lucru. Dupa cum stim de la plumb, chiar si expunerile mici pot face o mare diferenta. Parintii cu copii mici ar trebui sa evite utilizarea produselor care contin ftalati, precum sampoane, lacuri de unghii si podele de vinil.”
In cadrul studiului, tulburarile tiroidiene nu au aparut in aceeasi masura la baieti, fapt ce se poate datora cercetatilor anterioare care sugereaza ca ftalatii imita, in special, estrogenul.
Studiile anterioare au aratat ca expunerea la ftalati in timpul sarcinii este asociata cu un IQ mai scazut, astm si probleme de dezvoltare mentala si motorie la copiii mici..
Ad-Extra3:
Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei?
Perturbatorii endocrini sunt substante nocive care declanseaza, inhiba sau modifica activitatea hormonilor, afectand sanatatea organismului, mai ales a organismului bebelusului, care este foarte sensibil la orice stimul chimic.
Aratati mereu cu degetul de catre cercetatori, evitati de catre consumatori si adesea cosmetizati de catre producatori, perturbatorii endocrini sunt substante care se gasesc peste tot in jurul nostru, afectandu-ne zilnic sanatatea citeste in continuare aici >>
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII