Etapele diversificarii bebelușului: cum incepem, cand evoluam și cum procedăm
Diversificarea bebelusului poate fi impartita in 3 etape distincte: de la piureurile fine si apoase de legume, la unele cu mai multa textura, gust si proteine, la alimente degetel.
Iata care sunt etapele diversificarii, la ce varsta exacta se face trecerea spre o alta etapa si cum trebuie procedat. Si foarte important: ce greseli sa nu faci cand diversifici bebelusul.
veti citi:
Diversificarea bebelusului in etape de rabdare, babetici, piureruri si luni
Diversificarea bebelusului poate fi impartita in 3 etape distincte
Etapa 1 a diversificarii: piureuri fine de legume si fructe
Etapa 2 a diversificarii: piureuri mai bogate ce contin si carnita sau ou
Etapa 3 de diversificare: mancarea e tot mai complexa si incepe faza de autoservire
11 Nu-uri in diversificarea si alimentatia bebelusului
Retete pentru bebelusi in lunile de diversificare
Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Diversificarea bebelusului in etape de rabdare, babetici, piureruri si luni
Diversificarea necesita doua persoane pregatite: un bebelus si o mamica. Amandoi trebuie sa fie pregatiti pentru aceasta trecere prin aventura texturilor si a gusturilor noi, a piureurilor apoase, a babeticilor patate cu tot felul de culori de piureuri simple sau sofisticate, cu castronase si lingurite de plastic ...
In timpul diversificarii - e nevoie de rabdare, povesti, imaginatie, retete, multe babetici, blendere si castronase si ... desigur un scaun inalt pe care el - monstruletul acesta foarte dragalas - sta ca un rege, pregatit (sau nu) sa deschida gurita. La care mami zambeste incantata si ... hap... ii impinge lingurita in gurita.
Diversificarea bebelusului poate fi impartita in 3 etape distincte
Prima zi de diversificare a bebelusului ar putea fi o zi insorita in care bebelusul tocmai a implinit 4 luni si 2 saptamani. In acea zi - i se serveste o lingurita (si nu mai mult) de piure de legume sau fructe. Iar pentru a sti ce legume, fructe sau alte alimente se pot pasa pentru piureurile bebelusului - de la luna la luna, trebuie sa ai la indemana Diversificarea bebelusului: introducerea alimentelor pe luni (infografic)
Etapa 1 a diversificarii: piureuri fine de legume si fructe
Suntem asadar in Etapa 1 a diversificarii iar papica pentru aceasta perioada consta din piureuri subtiri de fructe sau legume ce ii ofera bebelusului gusturi si texturi noi. In aceasta perioada, bebelusul continua sa pape si mancarea lui preferata: laptele mamei sau laptele formula.
Ad-Extra3:
Ce dam bebelusului in primele zile de diversificare
- Lapte matern sau formula
- Piure de legume (cartof dulce sau dovleac)
- Piure de fructe (mar, banana, avocado)
- Piure de carnita (pui sau curcan)
- Pap semi-lichid de cereale fortificate cu fier
Daca bebelusul incepe etapa 1 a diversidicarii la jumatatea lunii a 4-a (sa zicem la 19 saptamani) , vom continua sa ii oferim bebelusului aceste tipuri de piureuri inca 4 luni. Deci, in jurul lunii 8-9, putem trece la Stadiul 2 al diversificarii.
Cata mancare noua ii oferim zilnic?
Diversificarea se face lent si cu rabdare. Putem incepe diversificarea cu 1 lingurita de piure (de legume sau fructe) pe zi, marind de la zi la zi cantitatea (cu cate o lingurita) si introducand cate un aliment nou o data la 4 zile. Vezi in continuare ce legume si fructe poti folosi pentru piureurile din aceasta etapa a diversificarii (4-8 luni): Retete de piureuri pentru bebelusi: lunile 4-6
recomandari:
► E foarte posibil ca bebelusul sa nu aprecieze noul gust - iar daca se intampla asa, nu insista. Piure-urile de legume sau de fructe sunt urmate de o masa de lapte (matern sau formula).
► In timp ce ii oferi un piure nou... pune intr-un castronas de plastic cate o lingura din acel piure - si ofera-il pentru a-l explora cu degetelele. Aceasta este o metoda buna de a familiariza bebelusul cu noile texturi...si mirosuri. Este OK daca isi baga apoi degetelul in gurita :)
► Pentru a pregati aceste piureuri, legumele se curata de coaja, se spala si se fierb pana devin noi.
Cum introducem cerealele in primele zile de diversificare
Tot in cadrul Etapei 1 a diversificarii - poti incepe introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului. Desigur, cerealele trebuie sa fie fortificate cu fier- special pentru bebelusi. Poti incepe cu cerealele clasice pentru bebelusi - pe baza de orez dar poti sa ii oferi si cereale pentru bebelusi cu mai multe fibre ca cele pe baza de hrisca, orz, ovaz.
Cum pregatim cerealele
Cum faci: Amesteca 1 lingura de cereale pentru bebelusi (fortificate cu fier) cu 4 linguri (60 ml) de lapte matern sau lapte formula. Nu ii da bebelusului cerealele din biberon - ci oferia-i amestecul cu lingurita, dupa ce este sprijinit in fundulet.
Ofera-i acest amestec de lapte-cereale de doua ori pe zi - cate doua lingurite dupa alaptare (sau masa de lapte formula).
Conform unui sfat de pe site-ul clinicii Mayo din SUA - nu oferiti bebelusului numai cerelale pe paza de orez din cauza riscului de contaminare cu arsenic.
Dupa cateva saptamani de la inceputul diversificarii - poti incepe sa adaugi si carnita in piureurile de legume - la inceput cate o lingurita. Poti sa inceti cu carnita pasata de pui sau de curcan (fiarta desigur). Citeste Ce mananca bebelusul la 7 luni?
Etapele diversificarii - mancarea evolueaza
Etapa 2 a diversificarii: piureuri mai bogate ce contin si carnita sau ou
Cand bebelusul a devenit expert in papatul piureurilor din lingurita si inghite fara nici un efort - e timpul sa avansan la Etapa 2 a diversificarii (8-10 luni)
Un alt semnal ca bebelusul este pregatit pentru etapa 2 este ca bebelusul incepe sa isi miste maxilarul ca si cum ar marunti hrana si isi plimba mancarea in gura dintr-o parte in alta. Aceste lucru se intampla din jurul varstei de 8-9 luni. Citeste Ce mananca bebelusul la 8 luni?
Etapa 2 a diversificarii include piureuri cu texturi mai bogate - si combinatii de legume cu carnita. Citeste Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Etapa 3 de diversificare: mancarea e tot mai complexa si incepe faza de autoservire
Cand bebelusul incepe sa fie interesat de mancarea din castronas si are tendinta sa se autoserveasca, e timpul sa trecem la Etapa 3 a diversificarii. Acest lucru se poate intampla de obicei in jurul varstei de 10 luni. Apoi, in jurul a 12 luni, bebelusul incepe sa fie capabil sa se hraneasca cu bucati de alimente si mancare - cu asa numitele alimente degetel. Atentie insa, fiti atente dragi mamici - fiti sigure ca bebelusul este pregatit pentru aceasta noua etapa:
Iata care sunt cateva semnale ca bebelusului NU este pregatit pentru etapa a 3-a de diversificare:
- daca bebelusul pare ca se ineaca, are senzatie de gag (voma) - cand incearca sa pape bucatele mici de mancare
- daca bebelisul scuipa bucati de mancare cand il hranesti cu lingurita
- daca bebelusul isi inchide puternic gurita si refuza energic bucati de alimente - chiar daca flamand si este ora mesei
Daca la 10 luni, ti se pare ca nu vezi aceste semnale - nu te panica - ci mai astepta o saptamana doua trei ...
Observand bebelusul si respectand relatia sa cu mancarea prin aceste semnale - ii putem oferi mancarea de care este pregatit.
Daca ne grabim iar ora mesei devine o perioada de stres - transformam masa intr-o experienta negativa care il va face pe copilul de mai tarziu sa aiba obiceiuri nesanatoase de mancare.
La 12 luni, putem incepe sa ii oferim mancare mai complexa, pasta, bucati de carnita fara grasime, putem adauga o serie de condimente in mancare. Tot de la 12 luni, putem da bebelusului lapte de vaca. Citeste si Alimentatia copilului de 1 an: ce, cat si mai ales cum
11 Nu-uri in diversificarea si alimentatia bebelusului
Diversificarea alimentatiei bebelusului este extrem de importanta pentru sanatatea sa. Alimentele trebuiesc introduce gradual, nu trebuie sa ne grabim si stim cat de periculoase sunt anumite produse, ca sarea, zaharul si alimentele semi-preparate, insa mai exista cateva lucruri importante pe care NU trebuie sa le facem, si anume vezi aici.
13 NU-uri cand pregatesti mancare pentru bebelusul tau
Hei mamico, daca bebelusul tau incepe aventura diversificarii alimentatiei si te pregatesti sa faci mancare pentru bebelusul tau, iata o lista cu 13 NUuri de care trebuie sa stii neaparat. Iata ce NU trebuie sa faci!
Cum introducem alimentele bebelusului
Introducerea carnii si a proteinelor in alimentatia bebelusului
Oul in alimentatia bebelusului: cum si cand
Cartofii dulci in alimentatia bebelusului - cand si cum?
Branza de vaci in alimentatia copilului: cand si cum
Cand putem introduce iaurt in alimentatia bebelusului?
Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic
Ciupercile in alimentatia copilului: de la ce varsta si in ce fel
Ce alimente pot produce alergie bebelusului
Ce alimente pot produce alergie bebelusului si cum poti sa iti dai seama ca bebelusul are o alergie alimentara? Vezi sfaturile noastre despre alergiile alimentare ale bebelusului.
Retete pentru bebelusi in lunile de diversificare
Retete pentru bebelusi de 6 luni
Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete de papica pentru bebelusi, pentru fiecare luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi
Mai Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)
Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Pretul aplicatiei pentru toate functionalitatile - 4.99 euro.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)
Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine:
Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII
► In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.
autor Desprecopii.com 2020
surse de documentare:
Academia Americana de Pediatrie, Babycenter.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII