Educatia copilului: stadiile, evolutia si provocarile cele mai mari ale parintilor
La fel ca adultii, copiii se confrunta cu multe provocari psihologice sub diferite forme. Implinirea nevoilor lor din educatie este doar o parte din criteriile necesare educatiei cele mai bune, iar parintii de astazi tind sa fie in faza de „negare” cand vine vorba de acest lucru - ignorand latura emotionala si de calitate a parentingului.
Iata cum diferite stiluri de parenting afecteaza in mod direct modul in care copilul va infrunta viata si cum evolueaza parentingul in functie de varsta copilului - in etapele esentiale ale educatiei copilului mic.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Grijile zilnice ale parintilor trebuie sa contina si latura educatiei psihologice ale copilului
Obezitatea in randul copiilor ar trebuie sa fie ingrijoratoare
Parentingul autorizat, neglijent, permisiv si autoritar
Gradinita joaca un rol crucial in viata copiilor
Latura emotionala a parentingului nu trebuie sa fie ignorata
Parentingul permisiv este un alt stil daunator in care parintii nu sunt nici responsabili, dar nici exigenti
Copiii isi doresc securitate si siguranta
Parentingul autoritar: fara dialog si sensibilitate
Stiluri de parenting in functie de varsta copilului
Gradinita joaca un rol crucial in viata copiilor
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Grijile zilnice ale parintilor trebuie sa contina si latura educatiei psihologice ale copilului
Viata unui parinte este programata circular in jurul copiilor. Implinirea nevoilor zilnice ale familiei si planificarea viitorului imediat lor sunt cele doua preocupari ale majoritatii parintilor, altfel spus - cresterea copiilor si asigurarea ca generatia lor va fi cel mai bine echipata pentru a face fata provocarilor atunci cand ajung la maturitate.
Insa, educatia psihologica a copilului este o componenta cruciala pe care parintii au tendinta de a o ignora. Dar, daca nu este o necesitate, atunci de ce este exista atat de multe sfaturi, carti, site-uri, emisiuni despre acest aspect? Poate pentru ca parintii nu inteleg ce rol important are aceasta latura in procesul de educatie al copilului ...
La fel ca adultii, si copiii se confrunta cu provocari psihologice sub diferite forme, iar implinirea tuturor nevoilor lor din educatie este doar o parte din criteriile necesare educatiei cele mai bune, insa parintii de astazi tind sa fie in faza de „negare” cand vine vorba de acest lucru.
Obezitatea in randul copiilor ar trebuie sa fie ingrijoratoare
De exemplu, acolo unde obezitatea in randul copiilor este ingrijoratoare, multi parinti considera copilul sanatos si dolofan ca fiind dragut sau adorabil, in timp ce refuza sa creada ca obezitatea isi face loc si introduce o viitoare boala a copilului.
Multi copii sunt acum supraponderali in timp ce efectul psihologic in randul tinerilor joaca un rol mult mai mortal, deoarece nu poate fi vazut cu ochiul liber si se poate prezenta in etape. In mod sigur, acest efect poate fi clasificat doar in regiunea nesanatoasa-cronica, daca nu se face nimic pentru a interveni.
Este posibil ca unii parinti sa le fi oferit totul copiilor pentru a fi sanatosi, confortabili si educati, insa au petrecut mai putin de o ora pe zi pentru a sta impreuna cu copiii lor sau pur si simplu sa ii asculte si sa le dea sfaturi parintesti.
Latura emotionala a parentingului nu trebuie sa fie ignorata
In acest sens, simple imbratisari si cateva cuvinte de afectiune, ocazional, s-ar putea dovedi mai valoroase decat baza unei educatii adecvate. Cercetarile au aratat ca suntem creaturile care se angajeaza cel mai bine prin atingere.
Parintii se asteapta ca copiii lor sa obtina rezultate bune in domeniul academic si le ofera multe bunuri materiale care sunt considerate necesare, pentru a se asigura ca sunt capabili sa faca fata provocarilor viitoare.
Insa prea des, starea mentala a copiilor nu este luata in serios in ciuda faptului ca starea mentala buna poate fi atinsa in moduri simple - dar nu materiale. Citeste Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Ad-Extra3:
Parentingul pozitiv versus parentintul neglijent, permisiv si autoritar
Moduri mici si simple precum petrecerea timpului de calitate in familie, oferirea de cuvinte iubitoare si facandu-ti timp pentru a fi acolo pentru copii - are un impact major asupra dezvoltarii echilbrate ale copilului.
Multi parinti considera ca parentingul pozitiv este considerat a fi cel mai eficient si benefic stil de parenting pentru copiii deoarece parintii din aceasta categorie au asteptari de la copiii lor prin intermediul comunicarii deschise. Daca parintii pot incuraja abilitatea de a comunica a copiilor lor, fara INSA a-i judeca sau a-i mustra, parintii vor avea un impact pozitiv in vietile lor.
In timp ce parentingul pozitiv este ideal parentingul neglijent este cel mai daunator deoarece copiii nu au o baza solida de incredere in parintii lor. Dincolo de asta, copiii care au o relatie negativa sau absenta cu parintii lor vor avea parte de un timp mai dificil atunci cand vine vorba de formarea relatiilor cu alti oameni, in special cu copii de varsta lor.
Parentingul permisiv este un alt stil daunator in care parintii nu sunt nici responsabili, dar nici exigenti.
In cadul stilului de parenting permisiv - parintii tind sa fie indulgenti si incearca sa evite confruntarea, astfel singurul beneficiu al unei astfel de metode este nivelul ridicat de ingrijire si iubire oferit copiilor. Totusi, impactul negativ depaseste beneficiile deoarece regulile stabilite, daca exista unele, sunt inconsecvente si copiii cresc cu putina auto-disciplina si auto-control. Insa, acesta ar putea fi stilul de parenting favorit al copilului, deoarece ii ofera un sentiment al libertatii fara consecinte.
Copiii isi doresc securitate si siguranta
Cu toate acestea, copiii tanjesc dupa sentimentul de securitate pentru a-i face sa se simta in siguranta, ceea ce este crucial pentru dezvoltarea lor.
Un studiu publicat in Jurnalul stiintific asupra Adolescentei Timpurii a conchis ca adolescentii cu parinti permisivi sunt de trei ori mai predispusi sa se angajeze foarte timpuriu in consumul excesiv de alcool. Parintii permisivi pot duce la nesiguranta copiilor din cauza lipsei limitelor si a abilitatilor sociale slabe precum lipsa disciplinei, prezenta egoismului, rezultate academice slabe din cauza lipsei de motivatie si a conflictului cu autoritatea.
Parentingul autoritar: fara dialog si sensibilitate
Categoria finala de educatie este parentingul autoritar, cunoscut in general ca parentingul strict, caracterizat ca fiind exigent, si nu sensibil, si care permite putin dialog deschis intre parinte si copil.
Acest tip de parenting asteapta ca cei mici sa urmeze un set strict de reguli si asteptari si se bazeaza, de obicei, pe pedeapsa pentru a obtine ascultarea. In timp ce o astfel de structura este necesara pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului, este important sa se echilibreze structura furnizata cu comunicarea deschisa, astfel incat copilul sa stie exact de ce este important sa urmeze regulile.
Copiii crescuti cu modelul de parenting autoritar tind sa aiba stima de sine scazuta, sunt fricosi si timizi, asociaza supunerea cu iubirea, prezinta dificultati in situatiile sociale si este posibil sa se comporte necorespunzator atunci cand se afla in afara grijii parintesti.
Stiluri de parenting in functie de varsta copilului
Atingand comportamentul unui copil, acesta ar reactiona diferit de mediul lui in functie de varsta, copiii in varsta de patru ani tind sa fie activi fizic, curiosi cu privire la lumea inconjuratoare si au parte de momente frumoase jucandu-se cu prietenii. La aceasta varsta, au tendinta de a pune intrebari despre motiv si mod, sunt interesati de numere, au creativitatea in curs de dezvoltare si tind sa isi imite fratii mai mari.
La varsta de 4 ani, copiii exploreaza, testeaza limitele, invata lucruri in felul propriu, iar parintii ii pot completa in diverse moduri precum numirea obiectelor, pentru ca ei sa invete, si explicarea lucrurilor care se intampla ca pe instrumente de invatare.
In ceea ce priveste copiii de 5 ani, ei prezinta un nivel ridicat de activitate si se joaca cu scop, prezinta interes ridicat in scrierea numelui, in desenarea planselor, a realizarii de proiecte si a cititului, sunt mult mai interesati de activitatile de grup, impartasesc lucruri si sentimente si, de asemenea, tendinta de a avea cateva momente pentru ei insisi si sunt dornici sa mearga la scoala.
Ei au nevoie de sansa de a avea joc activ din belsug, de a incerca sa faca lucrurile de unii singuri, ei iubesc sa aleaga sa invete lucruri noi si, mai presus de toate, ei au nevoie de dragostea si asigurarea ca sunt importanti. La aceasta varsta, ei au nevoie de timp, rabdare, intelegere si atentie reala in timp ce socializeaza.
Copiii din grupul de varsta sase-opt ani sunt ocupati cu temele si drama scolara.
Ei incep sa gandeasca si sa planifice inainte, au mii de intrebari si, la fel ca adultii, au zilele lor bune si rele carora sa le faca fata.
Educatorii trebuie sa se asigure ca sunt pregatiti sa se ocupe de copii de varstele respective, analizand materialele disponibile si capacitatile personalului de a face fata nevoilor acestor copii.
Gradinita joaca un rol crucial in viata copiilor
Gradinitele joaca un rol crucial pentru copiii cu varsta cuprinsa intre patru-sase ani, deoarece acum ei incep sa isi deschida mintea catre invatare, dobandesc controlul asupra abilitatilor lor motorii si li se ofera metodele didactice necesare si materiale educationale de citire.
Printre metodele cele mai apreciate de psihologi se afla metoda sistematica cognitiva si de recunoastere a jocului si a invatarii potrivite copiilor de varsta frageda.
Dar, atat parintii, cat si profesorii ar trebui sa aiba o buna cooperare pentru a ajuta copiii nu numai in educatie, ci si in alte aspecte, deoarece profesorii si eucatorii pot face foarte mult numai pana la un anumit punct. Citeste Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Unul dintre cele mai importante lucruri la care tu, ca parinte, ar trebui sa lucrezi este intelegerea psihologiei copilului tau. Nu, nu ai nevoie de o diploma in parenting. Ceea ce ar trebui sa faci este sa incerci sa-ti intelegi copilul: afla care sunt lucrurile simple care-ti transmit ce ii place si ce nu ii place copilului tau, ce ii provoaca rasul sau plansul si ce il motiveaza sau ii provoaca suferinta. Aici, DespreCopii iti explica despre psihologia copilului si iti ofera cateva sfaturi pentru a intelege ce se intampla in mintea copilului tau.
6 sfaturi de parenting care merita citite:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Nu cumpara copilului tau o masina, daca il iubesti
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2018
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII