Vitaminele prenatale: De ce sunt importante si cum faci alegerea corecta

Vitaminele prenatale -  De ce sunt importante si cum faci alegerea corecta

Vitaminele prenatale: De ce sunt importante si cum faci alegerea corecta

Te pregatesti pentru sarcina sau deja sarbatoresti momentul in care minus a devenit plus? Te intrebi daca este timpul sa iei vitamine prenatale si cum faci alegerea corecta astfel incat sa ii oferi bebelusului nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta normal?


Suntem aici sa te ajutam sa afli raspunsurile la aceste intrebari si la alte curiozitati.

in cadrul acestui articol vei afla mai multe informatii despre:
 diferentele dintre vitaminele prenatale si alte vitamine
 ce brand de vitamine prenatale poti alege
 cand trebuie sa incep sa iau vitamine prenatale

Vitaminele prenatale: De ce sunt importante pentru o sarcina sanatoasa si cum sa alegi

In timpul sarcinii, alimentatia sanatoasa este foarte importanta pentru a putea obtine vitaminele si mineralele de care ai nevoie - insa, chiar daca faceti eforturi sa mananci cat mai sanatos, unii nutrienti nu se gasesc in alimente iar altii nu sunt in cantitati suficiente. In alte situatii este posibil ca organismul tau sa nu-si poata asigra vitaminele necesare iar tu sa nu stii asta. Toate acestea inseamna ca este posibil sa te confrunti cu dezechilibre ale vitaminelor esentiale pentru sarcina. Asadar, daca te pregatesti pentru o sarcina sau esti deja la inceputul sarcinii, vitaminele prenatale pot ajuta la completarea eventualelor lacune nutritionale.

Care sunt diferentele dintre vitaminele prenatale si alte vitamine?

Vitaminele prenatale recomandate in planificare si trimestrul 1 de sarcina contin o cantitate mai mare de folati (acid folic si forme de folat biologic active cum este si Metafolin®), iod si vitaminele B, C si E fata de multivitaminele standard. Iata de ce ai nevoie de aceste vitamine:

· Acidul folic contribuie la cresterea tesutului matern in timpul sarcinii si ajuta la prevenirea defectelor tubului neural;

· Metafolin® este un folat biologic activ adica este direct utilizabil de catre organism (vs acid folic simplu care are nevoie de metabolizare in mai multe etape in organismul tau) - Folatul este esential pentru diviziunea celulara si formarea sangelui si, prin urmare, este co-responsabil pentru dezvoltarea si cresterea bebelusului;

· Vitaminele B, C si E sunt micro-nutrienti esentiali, necesari pentru functionarea normala a organismului;

· Iodul este un oligoelement esential ce contribuie la functia cognitiva normala si este important pentru dezvoltarea si functionarea glandei tiroide.

In plus, unele cercetari sugereaza ca vitaminele prenatale scad riscul de a avea un copil slab dezvoltat pentru varsta sa gestationala deoarece aportul adecvat de folat este benefic pentru dezvoltarea normala a sarcinii..

Cand trebuie sa incep sa iau vitamine prenatale?

In mod ideal, vei incepe sa iei ieiluati vitamine prenatale cu cel putin o luna inainte si pana la 3 luni dupa conceptie. Iti recomandam sa te asiguri ca APORTUL TAU ZILNIC DE FOLATI ESTE DE 400 mcg in ACEASTA PERIOADA.

Femeile de varsta reproductiva, care isi doresc sa ramana insarcinate sau sunt in primul trimestru de sarcina au necesitati crescute de folati. Nivelul scazut de folat matern este unul dintre factori de risc importanti in dezvoltarea defectelor de tub neural la fatul in dezvoltare, lucru demonstrat stiintific. In plus, la cresterea acestui risc pot contribui si factori ereditari. Prin urmare se recomanda utilizarea zilnica a unui supliment cu 400 mcg folati timp de cel putin 4 saptamanai inainte si pana la 12 saptamani dupa conceptie. . Tubul neural al bebelusului reprezinta segmentul embrionar din care se formeaza sistemul nervos si maduva spinarii a bebelusului si se dezvolta in prima luna de sarcina, poate chiar inainte de a sti ca esti insarcinata.

Ad-Extra3:

Cum alegi brand-ul de vitamine prenatale?

Vitaminele prenatale sunt disponibile in majoritatea farmaciilor iar avantajul este ca le poti achizitiona si online. Medicul iti va recomanda un anumit brand de vitamine prenatale sau va lasa acest lucru la alegerea ta. Este indicat sa cauti vitamine prenatale care contin substante nutritive adaptate perioadei in care te afli si pe care sa iti fie usor sa le utilizezi (sa le inghiti usor si sa aiba aspect placut):

• Folat direct utilizabil de catre organism (ca de ex Metafolin®)
• Vitamine din grupul B
• Vitamina C
• Vitamina E
• Iod

Trebuie sa stii ca vitaminele prenatale sunt o completare a unei alimentatii sanatoase si nu reprezinta un substitut pentru o alimentatie echilibrata.

In plus, medicul iti poate sugera doze mai mari de anumiti nutrienti, in functie de circumstante si de nevoile organismului tau.

Folatii (Metafolin®, acid folic), complexul de vitamine B, vitamina C si E, si iodul sunt combinatia optima de substante nutritive necesare de la planificarea conceptiei pana la sfarsitul saptamanii 12 de sarcina, pentru cresterea nivelului de folat din organismul tau.

Cercetarile din domeniul nutritiei au demonstrat efectul pozitiv al folatilor, acestia contribuind la cresterea tesutului matern in timpul sarcinii.

Totul despre folati, inainte si dupa nastere

Acidul folic face parte din complexul de vitamine B.

Acidul folic are rol si in diviziunea celulara si formarea sangelui, implicit si in etapele transformarii de la embrion la fat, iar in cantitatea si forma corect utilizata , ajuta la formarea corecta a sistemului nervos si maduva spinarii a bebelusului.

Metafolin® este un folat biologic activ, direct utilizabil de catre organism (vs acid folic simplu care are nevoie de metabolizare in mai multe etape in organismul tau)

Citeste totul despre beneficiile acidului folic si Metafolin® aici.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII