Superalimente pentru copiii de 1-2 ani
In cartea sa, Superalimente pentru Bebelusi si Copii, nutritionista britanica Annabel Karmel, experta in alimentatia bebelusului si a copilului detaliaza care sunt cele mai bune alimente pentru copilul tau de la 1-2 ani si de ce.
Iata o trecere in revista a celor mai nutritive alimente pentru copilasi.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cele mai bune fructe si legume pentru copii
Carne, lactate si amidon
Lactate si amidon
Reteta: Carnati din branza si dovlecei
De la varsta de un an, alimentele solide vor inlocui mare parte laptele din alimentatia bebelusului.
Incearca introducerea unei varietati mari de alimente, prezentate intr-un mod atragator, si incurajeaza-ti copilul sa manance singur.
In cartea sa, Superalimente pentru Bebelusi si Copii (Carti Atria), nutritionista britanica Annabel Karmel, experta in alimentatia bebelusului si a copilului detaliaza care sunt cele mai bune alimente pentru copilul tau de la 1-2 ani si de ce.
Cele mai bune fructe si legume pentru copii
Citricele si fructele de padure sunt o sursa buna de vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului din alte alimente, asa ca incearca sa-i dai copilului tau la fiecare masa cateva fructe bogate in vitamina C.
Zmeura contine acid elagic, care ne poate ajuta sa ne protejam de cancer. Dintre toate fructele, zmeura contine cele mai multe fibre in cele mai putine calorii.
Litchi sunt o modalitate buna de a obtine niste dulceata in dieta ta. De asemenea, aceste fructe sunt o sursa buna de fibre si vitamine.
Murele contin vitamina E mai mult decat orice alte fructe, vitamina vitala pentru protectia inimii si a arterelor.
Rosiile sunt o sursa excelenta de licopen, un pigment antioxidant ce ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Cu toate acestea, cercetarile arata ca licopenul din rosii poate fi absorbit mai eficient de organism daca rosiile au fost gatite cu putin ulei.
Morcovii imbunatatesc vederea pe timp de noapte. Sunt o sursa excelenta de betacaroten, care in organsim este transformat in vitamina A. Unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina A este orbirea pe timp de noapte.
Legumele colorate luminos contin o gama larga de substante fitochimice (substante chimice aflate in plante) care ne vor oferi sanse mai mari de prevenire a bolilor, precum boala coronariana si cancerul. Conservele de rosii conserva majoritatea nutrientilor legumelor, insa contin si sare.
Verdeturile au multe proprietati medicinale. Patrunjelul contine vitamina C si fier, iar mestecarea patrunjelului improspateaza respiratia, mai ales dupa consumul de usturoi. Despre mestecarea cimbrului se considera ca ajuta la calmarea durerilor in gat, iar despre oregano sub forma de infuzie se crede ca ajuta digestia si amelioreaza simptomele racelii.
Carne, lactate si amidon
Puiul contine mult mai putine grasimi decat alte carnuri, caci cea mai mare parte a grasimii se afla in piele, iar aceasta poate fi inlaturata. Totusi., carnea de pui cu tot cu piele este mai bogata in grasimi decat carnea de vita si alta carne rosie.
Carnea rosie este recomandata a fi introdusa in dieta copilului tau de doua, trei ori pe saptamana, deoarece este sursa din care fierul se absoarbe cel mai repede. Nevoia de fier creste atunci cand corpul creste rapid; fapt pentru care este deosebit de important sa te asiguri ca al tau copil primeste suficient fier in intervalul de varsta 6 luni-2 ani.
Pestele alb, precum eglefinul si codul, este o sursa excelenta de proteine cu continut scazut de grasimi si contine seleniu, calciu si maneziu. Consumul de peste ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi si, de asemenea, stimuleaza sistemul imunitar.
Somonul ofera o sursa buna de grasimi esentiale care sustin functia creierului si sistemul imunitar. intr-adevar, se crede ca acizii grasi esentiali din pestele uleios pot ajuta copiii care sufera de dislexie sau dispraxie. Un peste uleios precum somonul ar trebui sa fie inclus in toate dietele noastre cel putin o data pe saptamana.
Ad-Extra3:
Lactate si amidon
Branza este bogata in gasimi saturate, ceea ce nu este benefic adultilor, insa pentru copii reprezinta o sursa perfecta de energie. Branza este si o sursa buna de riboflavina (vitamina B2), care este esentiala pentru transformarea proteinelor, a grasimilor si a carbohidratilor in energie. Branza este o sursa buna de vitamina B12 pentru persoanele care nu consuma carne.
Pastele este o sursa buna de carbohidrati complecsi, care ne ofera energie sustinuta. Acesta este motivul popularitatii lor in lumea atletilor. Pentru a creste continutul de fibre al mesei tale, incearca sa amesteci niste paste de cereale integrale cu paste obisnuite.
Orezul brun ofera o sursa buna de energie, unele proteine, vitamina B si minerale. Consumul de orez brun este mult mai hranitor, deoarece orezul alb pierde majoritatea mineralelor si vitaminelor importante in timpul procesarii. Amidonul din orez, in special din cel brun, este absorbit incet de catre organism, oferind eliberarea constanta de glucoza pentru o energie sustinuta.
Cartofii dulci sunt bogati in vitaminele A si C si sunt o deosebit de bogata sursa de substante fitochimice, care pot ajuta la protejarea impotriva bolii.
Iaurtul ofera o sursa buna de calciu, proteine si fosfor, toate acestea fiind importante pentru oase si dinti puternici si sanatosi. Iaurtul este digerat mult mai usor decat laptele.
Reteta: Carnati din branza si dovlecei
Deliciosii carnati vegetarieni sunt rapid si usor de pregatit. Daca ai timp, poti face amestecul in forme de carnati si apoi sa il pui deoparte in frigider pentru a se intari, inainte de gatire.
Ingrediente:
• 3 felii de paine alba
• 2 linguri de unt nesarat
• 1 ceapa medie, tocata marunt
• 1 ¼ cani cu dovlecei ras
Mod de preparare:
Faramiteaza painea rupand-o in bucati si adaugand-o intr-un robot de bucatarie. Incalzeste untul intr-o tigaie si prajeste ceapa pana devine moale. Adauga dovlecelul ras si gateste amestecul rezultat timp de 3 minute sau pana se inmoaie dovlecelul. Se amesteca totul cu branza rasa, jumatate din painea faramitata, un galbenus de ou si condimente. Imparte amestecul in 8 carnati de aproximativ 4 centimetri, cu mainile goale. Se inmoaie fiecare carnat in albusul de ou usor batut si se rostologolesc in restul de paine. Incalzeste putin ulei intr-o tigaie si prajeste carnatii la foc mediu, intorcandu-i cu grija dupa cum este necesar pana devin usor aurii. Puteti opta pentru varianta la cuptor in loc de prajire.
Sos dulce-acrisor:
• 1 lingura sos de soia
• 1 ½ lingurite amidon de porumb
• 1 lingurita ulei vegetal
• 1 ceapa medie tocata marunt
• ¼ cana de ardei rosu tocat cubulete
• 1 cana de rosii tocate
• 1 lingura otet de mere
• 1 lingurita zahar brun
• Piper negru proaspat macinat
Lasati ceapa sa se patrunda la foc mic in ulei si rosiile tocate, apoi adaugati restul ingredientelor si mai lasati cateva minute la foc, pana cand ardeiul este moale..
17 retete de gustari sanatoase pentru copii
A inceput sezonul plimbarilor in parc si nu numai. Ce facem cand plecam de acasa cu toddlerii sau cu bebelusii chiar, ce le dam sa manance, ce fel de gustari sunt ideal de facut dar sa fie si sanatoase, nu doar satioase?
Desprecopii va vine in ajutor cu 17 retete de gustari pentru cei mici si mai marisori, atat "dulci" cat si "sarate" daca le putem spuen asa.
Spor la gatit si papat ... vezi aici retetele
Citeste si: Reactii la alergiile alimentare
Idei si retete de mancare pentru copii
12 gustari amuzante si sanatoase pentru copilasi
17 retete de gustari sanatoase pentru copii
Retete selecte si rapide: RETETE SELECTE
Despre mofturile la masa, merita citit:
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
Cum stimulam copiii sa manance legume
La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII