Jocul cu cuburi si lego dezvolta intelectul copiilor

Jocul cu cuburi si lego dezvolta intelectul copiilor

Jocul cu cuburi si lego dezvolta intelectul copiilor

Cuburile sunt printre cele mai vechi jucarii si, cu toate ca nu sunt deloc sofisticate ca alte jucarii, ele sunt ideale pentru copii, deoarece ii invata cum sa apuce cu mana obiectele, sa descopere diferitele forme si culori precum si sa-si dezvolte modul de gandire si autocunoastere.

 

Seturile de cuburi care se imbina (gen Lego) stimuleaza in mod fericit imaginatia copilului ... chiar daca, dupa ce ii vom cumpara acest joc - vom avea sansa de a calca in fiecare zi pe cate o piesa... :)

- vei citi:
Jucariile cresc odata cu copiii
Cuburile ii ajuta sa invete
Cuburile la scoala
DUPLO si apoi LEGO: sau evolutia stimularii creativitatii copilului

Cuburile difera ca material, forma si culoare in functie de producator. Este bine de stiut ca, atunci cand optam pentru un set de cuburi pentru copilul nostru, acestea trebuie sa fie foarte bine finisate, fara muchii taioase pentru a se evita ranirea. Trebuie evitate cele pentru vopsirea carora s-au folosit substante ce ar putea fi toxice. De asemenea, formele trebuie sa fie foarte regulate, astfel incat copilul de diferite varste sa poata construi sau rezolva probleme, cu ajutorul lor.

Jucariile cresc odata cu copiii

Cuburile sunt o foarte buna investitie deoarece copiii continua sa le foloseasca si dupa ce cresc mai mari. Celor foarte mici le place sa le pipaie,sa la observe forma si culoarea. Cand cresc mai mari,ei devin creativi, le combina,le aliniaza sau le aseaza unul peste altul. La varsta de doi ani ei pot demonstra primele aptitudini de construire si isi folosesc imaginatia in joc.

In jurul varstei de 3 ani, copiii invata cum sa proportioneze si sa combine piesele pentru a forma turnuri din ce in ce mai inalte, apoi poduri si castele.

La 3 si 4 ani incep sa recunoasca modele si tipare, iar turnurile si cladirile devin "opere de arta".

La gradinita si in clasele primare, cuburile permit copiilor sa recreeze structuri, orase si peisaje din viata de zi cu zi.

Cuburile ii ajuta sa invete

Pe plan social,cuburile ii incurajeaza pe copii sa-si faca prieteni si sa devina cooperanti.Un joc din cuburi mari poate fi pentru un copil prima experienta de joc in grup,in timp ce un joc de cuburi mici poate incuraja un copil mai mare sa lucreze cu alti colegi pentru a rezolva o problema.

Pe plan fizic, atunci cand copiii reusesc sa ridice, sa stocheze sau sa combine cuburile, ei dobandesc mai multa putere in maini si degete, si isi dezvolta coordonarea dintre ochi si maini. In jurul varstei de 2 ani, copiii incep sa inteleaga cum sa potriveasca formele si sa poata intelege perspectivele, ceea ce-i va ajuta mai tarziu in citirea hartilor si orientare.

Cuburile ii ajuta pe copiii de gradinita si pe cei din clasele primare sa-si dezvolte simtul artistic, echilibrul si stabilitatea.

Pe plan intelectual, cuburile ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte vocabularul pe masura ce invata sa denumeasca formele, marimea si culorile.

Prescolarii si copiii de gradinita isi dezvolta aptitudinile in rezolvarea unor probleme de matematica prin gruparea,adunarea sau scaderea cu ajutorul cuburilor. Scolarii mai mari, vor face cu ajutorul cuburilor primele experimente despre gravitate, balans si geometrie.

Pe plan creativ, cuburile ofera copiilor sansa de a face propriile modele si satisfactia de a creea structuri care nu existau pana atunci.De la varsta de doi ani,copiii pot folosi o varietate de cuburi :ei pot deveni actori in marime naturala, daca vor folosi cuburi mari sau vor folosi figuri pentru a crea piese de teatru in decorurile create de ei.

Pentru copii, creatiile lor sunt foarte pretioase, chiar daca acestea nu reprezinta lucruri concrete. Decat sa-i intrebi "Ce ai construit?"mai bine ati spune: "Arata-mi ce ai construit". Aceasta va incuraja un dialog si va oferi copilului noi oportunitati de explorare.

Cuburile la scoala

Ideal, spatiul de joaca cu cuburi in scoala, ar trebui sa fie adecvat pentru activitati zgomotoase, sa nu fie un culoar de trecere si sa fie destul de incapator pentru a permite mai multor copii sa ia parte la aceasta activitate in acelas timp.

Trebuie create locuri sigure pentru a sustine structurile din cuburi, astfel incat copiii sa poata continua oricand construirea cu ajutorul cuburilor. Rafturile la nivelul copiilor pot fi folosite pentru depozitarea cuburilor si pot crea spatiu pentru alte activitati. Cuburile trebuie aranjate in ordine,astfel incat copiii sa le poate folosi independent si sa le dea posibilitatea sa-si poata curata si aranja locul de joaca dupa terminare.

Jocul cu cuburi este un joc atractiv pentru toate varstele, iar posibilitatile sunt nelimitate. Chiar daca copiii cresc si isi dezvolta noi interese si abilitati, cuburile raman o unealta de invatare creativa si activa.

Ad-Extra3:

DUPLO si apoi LEGO: sau evolutia stimularii creativitatii copilului

Experiențele de construcție ușoare cu seturile LEGO contribuie mult la dezvoltarea abilităților motrice fine sau grosiere la vârsta preșcolară. Aceste abilități sunt printre cele mai importante premise pentru reușita în sarcinile de zi cu zi (ex: îmbrăcatul, spălatul pe dinți) și pun bazele stăpânirii abilităților mai ”academice” (ex: scrisul, coloratul, decupatul). Mai departe...

autor: Editor Ortansa Nohra - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. sonia
    sonia trimis la 9/12/2011

    baietelul meu de 1 an jumate face deja turnulete din cuburi lego. sint cea mai iubita jucarie, il captiveaza minute in sir. le are de pe la 5 luni si nu s-a plicitisit de ele. asa a invatat si notiunea de unu si doi...

    Raspunde la acest comentariu
  2. aurel
    aureltrimis la 15/7/2009

    super tare

    Raspunde la acest comentariu
  3. Aurora
    Auroratrimis la 12/6/2008

    Echilibrul si stabilitatea sunt fundamentul fara de care nu se poate construi nimic trainic.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Aliona
    Alionatrimis la 18/1/2007

    As spune ca cuburile sunt cele mai atractive pentru baietelul meu. La un an si 5 luni el construieste castele. Chiar ne intrecem: a cui castel va fi mai inalt.Dar pacat ca e cam greu sa gasesti cuburi din lemn, ele fiind cele mai bune.

    Raspunde la acest comentariu
  5. ZAGRAI EVLAVIA-LENUTA
    ZAGRAI EVLAVIA-LENUTAtrimis la 19/6/2005

    AM PUTEA INVATA COPIII SA SE JOACE SI SA-SI DEZVOLTE INTELECTUL CHIAR AICI PE CALCULATOR OFERINDU-LE MAI MULTE JOCURI CREATIVE,COMPETITIVE.AM CATEVA JOCURI CARE S-AR PUTEA TRANSPUNE IN JOCURI PE CALCULATOR.

    Raspunde la acest comentariu
  6. olga
    olgatrimis la 18/4/2005

    E super articol!

    Raspunde la acest comentariu
  7. ZAGRAI EVLAVIA-LENUTA
    ZAGRAI EVLAVIA-LENUTAtrimis la 30/8/2004

    Eu spun ca este necesar sa invatam copilul sa se joace cu cuburile:sunt cele mai agreate jucarii;cele colorate si de marimi si forme diferite au rolul de material de constructie,iar cele cu imagini au si rolul de carte ilustrata. Noi,cei mari,trebuie sa cunastem bine copilul si sa ne implicam mai mult in jocurile lor si sa-i indrumam mai mult spre jocuri creative,competitive.

    Raspunde la acest comentariu
  8. dori
    doritrimis la 5/12/2003

    Am o fetita de 1an si 4 luni si pot sa spun ca nimic nu o intereseaza mai mult decit jocurile lego.Nu-mi dau seama daca o atrag mai mult culorile sau forma cuburilor.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII