Sanii mei sunt goi - ce să fac?
Sânii mei sunt goi, ce să fac? - se intreabă panicată o mămica la secțiunea de Intrebări de la Desprecopii.
Iata de ce este important sa dai colostru bebelusului, cat mananca un nou nascut in primele zile de la nastere, si cum decurg primele zile de alaptare, in termeni concreti.
veti citi
Sânii mei sunt goi, nu au lapte - ce sa fac?
Cât lapte trebuie să mănance un bebeluș in prima lună de viață?
In curand - furia laptelui
Cauzele intărzierii debutului lactației
Primele zile de alăptare in fapte concrete
Poziții de alaptare: Ghid Complet
Etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Sânii mei sunt goi, nu au lapte - ce sa fac?
Am nascut de 2 zile si nu am lapte. Sunt ingrijorata ca bebe nu mananca- ce sa fac? Sa ii dau lapte praf? - se intreabă panicată o mămica la secțiunea de Intrebări de la Desprecopii.
Iată ce trebuie să știi, dragă mămica:
Draga mami, nu te panica incă. Bebelusul inca nu are senzatia de foame. Bebelusii nu se nasc cu pofta de mancare. Abia in a treia sau a patra zi de la nastere bebelusul incepe sa isi doreasca sa manance.
Pe de alta parte, să stii că sanii tai nu sunt goi acum. In sanii tai se afla colostrul, o substanta extrem hranitoare, ce ofera bebelusului niste anticorpi importanti care il vor apara de multe boli. Colostrul, prima masă a bebelușului, este numit și "aur lichid". Si asta datorită faptului că este atât de bogat în tot ceea ce are nevoie un nou-născut.
Tot in aceasta perioda, bebelusul va elimina din sistemul sau digestiv meconiu si mucus in exces.
Pe de alta parte, trebuie sa stii ca acest colostru este incredibil de concentrat si chiar daca bebe papa in doze mici, acum - se satura. Primele mese ale unui nou nascut nu sunt mai mari decat o jumatate de lingurita, iar pana in a treia zi de la nastere, o masa ajunge la maximum 2 linguri la o masa. Stomacelul sau este foarte mic... vezi poza de mai jos.
In curand pe ecrane: furia laptelui
Termenul de furia laptelui este o expresie specifica numai in limba romana pentru acea zi cand laptele umfla brusc sanii tinerei mamici, anuntand-o ca misiunea de alaptare a bebelusului este oficial in desfasurare.
Nu este insa vorba despre nici o furie - este mai degraba nerabdarea naturii de oferi rezervele necesare de lapte bebelusului. Dar, pe forumul de alaptare de la Desprecopii se vorbeste despre furia laptelui si asa i-a ramas numele...citeste despre furia laptelui aici.
Cât lapte trebuie să mănance un bebeluș in prima lună de viață?
In prima luna de viata, stomacelul bebelusului este foarte mic. Iata cat de mic:
- marimea stomacelului bebelusului la 1 zi, la 3 zile, la 1 saptamana si la 1 luna
Ad-Extra3:
Nu a venit laptele: cauzele intărzierii debutului lactației
Sunt mamici care la cateva zile de la nasterea bebelusului se intreba de ce nu au lapte. In conditii normale, colostrul este deja prezent in termen de 40 de ore de la nastere. Colostru contine toti nutrientii si toate fluidele de care bebelusul are nevoie in primele zile de viata, precum si numeroase substante care il protejeaza impotriva infectiilor. Laptele matern apare in general, in decurs de doua pana la trei zile dupa nastere.
In ce conditii lactația intârzie să apară dupa nașterea bebelușului și ce este de facut? Iată sfatul nostru.
Primele zile de alăptare in fapte concrete
Primele zile de alaptare ale bebelusului sunt esentiale pentru succesul misiunii de alaptare. Este perioada in care se creeaza o legatura speciala in ceea ce priveste alaptarea. Pentru toate proaspetele mamici care incep misiunea Alaptarea - iata cum decurg primele zile cu amanunte esentiale.
Poziții de alaptare: Ghid Complet
Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele mai bune.
Desigur, ca tanara mamica, veti fi asaltata cu sfaturi despre cea mai buna pozitie de alaptare (asta pentru ca orice mamica care a alaptat se considera specialist in alaptare :) - dar, desigur, urmeaza ca si tu mamico si bebelusul tau sa descoperiti toate secretele alaptarii. Succes!
Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.
Etapele alăptarii si nevoile bebelusului
Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
► Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII