8 mituri despre somn
-
Te-ai intrebat vreodata daca este posibil sa adormi in timp ce stai in picioare? Sau daca dormi mai bine dupa o bere seara?
Exista multe mituri despre somn. Astazi vom desfiinta unele dintre cele mai frecvente ...
in acest articol veti citi mai multe despre:
Bunica si bunicul au nevoie de mai putin somn
Voi recupera in weekend restanta la somn
Cel mai sanatos somn are loc inainte de miezul noptii
Alcoolul ne face sa dormim mai bine
As putea adormi in timp ce stau in picioare...
Nu are importanta daca dorm cu sau fara lumina
Cei ce se trezesc tarziu se pot transforma in pasari timpurii
Propriul sforait ma trezeste
Insomnia: Mituri si Realitati
Mitul #1: Bunica si bunicul au nevoie de mai putin somn
Oamenii in varsta nu au nevoie de mai putin somn decat generatia mai tanara. Doar pare astfel deoarece majoritatea persoanelor in varsta sunt deja treze la 6 dimineata. De fapt, persoanele in varsta au nevoie de la fel de mult somn ca majoritatea adultilor. Singura diferenta este ca persoanele in varsta dorm mai des, insa pentru perioade mai scurte (de exemplu, somnul de dupa-amiaza). In plus, cu cat imbatranesti mai mult, cu atat vei atinge mai putine faze de somn adanc in timpul noptii. Prin urmare, persoanele in varsta au un somn mai usor.
Mitul #2: Voi recupera in weekend restanta la somn
Cu totii am avut saptamani in care nu am reusit sa mergem la culcare inainte de miezul noptii. Cu toate acestea, alarma tot suna la 6:30 dimineata, iar corpurile noastre construiesc o restanta de somn. Problema este ca nu putem sterge aceasta datorie cu o noapte de somn bun in weekend. Apropo, stiai ca este aproape imposibil sa construiesti o „rezerva de somn”? Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa incerci sa dormi aproximativ 8 ore in fiecare noapte. Corpul tau iti va multumi.
Mitul #3: Cel mai sanatos somn are loc inainte de miezul noptii
Cand vorbim de somn sanatos, nu perioada din zi in care dormi este cea care conteaza, ci primele faze de somn profund. Aceste faze pot aparea si dupa miezul noptii. Locul perfect pentru pretioasele tale faze de somn adanc este intr-o atmosfera calma si mai degraba intr-un pat, decat pe o canapea. De asemenea, vei dori sa eviti sa fii inconjurat de sunetele televizorului, ale radioului, etc.
Mitul #4: Alcoolul ne face sa dormim mai bine
Importanta este doza care produce otrava. O gura de bere sau vin este adesea folosita ca somnifer inainte de a merge la culcare. In timp ce alcoolul ne ajuta sa ne relaxam, este foooarte indoielnic ca imbunatateste calitatea somnului. Consumul de alcool poate duce la intreruperea fazelor de somn profund pe parcursul noptii. Linia de final: un pahar de alcool ne-ar putea ajuta sa adormim, insa ne impiedica sa obtinem un somn sanatos si odihnitor si ne-ar putea face sa ne trezim epuizati in urmatoarea dimineata.
Mitul #5: As putea adormi in picioare...
Este posibil sa adormim in timp ce stam in picioare, insa nu vom atinge niciodata o faza profunda de somn. De indata ce corpul atinge o faza profunda de somn, muschii nostri se relaxeaza si ne prabusim. Prin urmare, nu putem niciodata dormi profund in picioare.
Mitul #6: Nu are importanta daca dorm cu sau fara lumina
Ai adormit pe canapea, televizorul este aprins, la fel si luminile. O situatie familiara, nu-i asa? Totusi, retine ca somnul pe intuneric are sens, caci lumina influenteaza puternic ciclul somn-trezire. Acest lucru se datoreaza hormonului de melatonina care se produce atunci cand este intuneric. Un alt lucru interesant: Nu toate culorile au aceeasi influenta asupra somnului. Studiile au aratat ca lumina albastra are cele mai rele efecte asupra somnului nostru.
Mitul #7: Cei ce se trezesc tarziu se pot transforma in pasari timpurii
Ceasul organismului nostru este genetic programat chiar de la nasterea noastra. In timp ce ne putem antrena organismul si adapta la anumite ore de trezire (de exemplu, pentru a ne asigura ca ajungem la timp la serviciu), o pasare timpurie nu se va transforma niciodata intr-o pasare ce se trezeste tarziu si invers. Persoanele ce dorm mult sunt, adeseori, considerate lenese, in timp ce pasarile timpurii sunt creionate ca fiind muncitoare si productive. Acest lucru se datoreaza faptului ca orele standard de lucru se potrivesc mai bine pentru ritmul unei persoane care se trezeste devreme dimineata. Cei ce dorm mult, pe de alta parte, au cea mai productiva faza seara, de obicei, dupa orele normale de lucru.
Mitul #8: Propriul sforait ma trezeste
Unii oameni spun ca se trezesc din cauza propriului sforait puternic si zgomotos. Totusi, este foarte putin probabil sa te trezesti din cauza propriului sforait atunci cand te afli intr-o faza profunda de somn. Majoritatea persoanelor care experimenteaza acest lucru sunt treze sau intr-o stare tranzitionala de la somnul usor la faza de trezire, motiv pentru care isi pot auzi propriul sforait.
Insomnia: Mituri si Realitati
Insomnia, tulburare a somnului care nu iti permite sa adormi sau sa dormi profund, te poate face sa iti doresti cu disperare o noapte normala de odihna. Va ganditi ca alcoolul inainte de somn va rezolva aceasta problema? Mai ganditi-va o data. Probabil ca acest mit exista datorita faptului ca alcoolul te poate ajuta sa adormi, insa, o data ce a patruns in organism, alcoolul produce tulburari ale somnului, somn agitat sau te poate face sa te trezesti mai devreme. Iata totul despre insomnie: Mituri si Realitati.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII