Gandeste mai mult, mananca mai putin
De ce se imbuiba cu mancare atat de multi oameni? De ce mancam mai mult decat ar trebui? Stii ca nu este nevoie decat de 50 de calorii in plus pe zi pentru a castiga, aproximativ, 5 kg in greutate pe an?
Exista tot felul de explicatii, inclusiv plictiseala, lipsa vointei, hormonii si genetica. Dar, adeseori, este trecut cu vederea mediul alimentar – de la neincetatele recleme alimentare la disponibilitatea mancarii 24/7 si portiile de mancare tot mai mari – care ne ademenesc sa ne supraincarcam farfuriile si sa mancam chiar daca nu ne este foame.
in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce mancam mai mult decat credem
Bolul fara fund
50 de calorii in plus pe zi inseamna 5 kg in plus pe an la greutate pe an
Culorile conteaza
Fii atent la influentele sociale
Fii constient de efectele tantalice ale imaginilor cu alimente
Indepartarea declansatorilor alimentari
Gandeste cand mananci
Daca vecinii tai sunt obezi si familia ta ar putea deveni obeza
De ce mancam mai mult decat credem
De ce ne imbuibam cu mancare atat de des - desi stim ca mancam mult prea mult? De ce se imbuiba cu mancare atat de multi oameni? Oare ce sta la baza acestei dorinte a avea cat mai multe alimente pe masa - in zilele festive sau chiar in weekend?
Unul dintre cercetatorii care au studiat aceasta boala a supra alimentatiei este doctorul in stiinte Brian Wansink, Ph. D., director al Cornell University Food and Brand Lab - autor al cartii de succes De ce mancam mai mult decat credem (Mindless Eating: Why we eat more than we think).
Bolul fara fund
In studiul sau el (pe care il intituleaza sugestiv „bolul fara fund” povesteste de exemplu ca participantii la studiul au mancat cu 73% mai multa supa atunci cand au mancat dintr-un bol care s-a reumplut automat fara ca ei sa stie. Insa ei nu au realizat ca au mancat mai mult, nici nu au spus ca se simt mai plini, ceea ce inseamna ca oamenii tind sa se bazeze mai mult pe indiciile vizuale externe (mancam pana cand farfuria noastra este goala), decat pe indiciile interne (foamea).
Intr-un alt studiu realizat de Wansink, oamenii au luat cu 53% mai multa mancare si au consumat un plus de 142 de calorii, in medie, atunci cand, la un bufet, li s-au oferit gustari in boluri mari, fata de atunci cand s-au folosit boluri mai mici. Studiul a concluzinat ca „bolurile mai mari, precum si pachetele sau portiile mai mari pot sugerea ca o cantitate proportional mai mare este potrivita pentru consum.” Un alt studiu a constatat ca oamenii si-au turnat cu aproximativ 37% mai mult lichid in pahare mici si largi, decat in pahare inalte si inguste, insa cu acelasi volum.
50 de calorii in plus pe zi inseamna 5 kg in plus pe an la greutate pe an
Dupa cum arata astfel de studii, factorii mici de mediu pot avea o influenta importanta asupra consumului de alimente – si nu este nevoie decat de 50 de calorii in plus pe zi pentru a castiga, aproximativ, 5 kg in greutate pe an. Schimbarile mici, precum folosirea farfuriilor si a bolurilor mai mici si a paharelor mai inalte si mai inguste, pot avea efecte mari asupra taliei tale. Dr. Wansink a constatat ca simpla utilizare a farfuriilor de salata in locul farfuriilor de cina, nepastrarea alimentelor nesanatoase la vedere si nemancatul in fata televizorului ajuta oamenii sa piarda in greutate. Iata cateva alte lucruri, bazate pe descoperiri mai recente, de care trebuie sa fii constient.
Ad-Extra3:
Culorile conteaza
Intr-un studiu publicat in Jurnalul Cercetarii Consumatorului, oamenilor de la un bufet li s-au dat, la intamplare, farfurii mari de culoare rosie sau alba si li s-a spus sa se serveasca cu paste cu sos rosu sau sos alb. Aceia care au folosit farfurii rosii pentru paste cu sos rosu sau farfurii albe pentru paste cu sos alb au consumat cu aproximativ 22% mai multe paste decat aceia care au folosit farfurii de o culoare contrastanta cu mancarea.
Fii atent la influentele sociale
Mai multe studii au aratat ca oamenii tind sa manance mai mult atunci cand mananca si alte persoane. Iar aceia care obisnuiesc sa faca pe plac oamenilor pot fi deosebit de vulnerabili la influentele sociale, sugereaza un studiu de la Case Western Reserve University din Cleveland, USA. Acele persoane care au obtinut un punctaj mai mare la un chestionar care a evaluat caracteristicele de a face pe plac oamenilor au luat mai multe M&Ms atunci cand li s-a inmanat un castron de catre cineva care tocmai a luat o mana de bomboane. „Persoanele care fac pe plac altora, in incercarea de a-i face pe ceilalti oameni sa se simta confortabili, vor manca, adeseori, mai mult,” spune cercetatorul principal Julie Exline, Ph. D. Pentru a contracara acest lucru, „incearca sa gasesti modalitati politicoase de a refuza, fiind totusi cinstit, prietenos si amabil.”
Fii constient de efectele tantalice ale imaginilor cu alimente
Simpla vizualizare a imaginilor cu alimente determina cresterea nivelului de ghrelin din sange, un hormon asociat cu marirea foamei si al aportului de alimente consumat, releva un mic studiu cu privire la obezitate. intr-un studiu amplu asupra apetitului, persoanele aflate la dieta, in special, au consumat mai multe bomboane in timp ce urmareau o emisiune TV legata de alimente.
Indepartarea declansatorilor alimentari
Cea mai buna modalitate de a indeparta declansatorii alimentari de mediu este practica mancatului intuitiv. in aceasta abordare ce nu tine de dieta pentru a avea control asupra greutatii, nu numeri caloriile, nu masori alimentele si nici nu exista restrictie la alimente, ci, in schimb, folosesti indiciile interne de foame pentru a te ghida cand si cat sa mananci. in acest mod, chiar daca ti se prezinta platouri mari sau pahare mici si largi, sau esti inundat de tentante anunturi alimentare, exista o probabilitate mai mica de a manca prea mult.
Conceptul de „mancare constienta” se bazeaza pe tehnicile de meditatie traditionale si implica cresterea constientizarii si reducerea distragerii – in acest caz, acordarea atentiei la ceea ce mananci, savurarea fiecarei muscaturi, recunoasterea a ceea ce iti place si a ceea ce nu iti place si alegerea alimentelor care te multumesc si te hranesc. Aceasta abordarea te ajuta, de asemenea, sa identifici orice declansatori emotionali care te pot face sa te imbuibi, cum ar fi mancatul atunci cand esti stresat, deprimat, suparat, furios, singur, chiar si fericit si incantat. Cercetarile sugereaza ca, cu cat esti mai intuitiv sau mai constient, cu atat este mai putin probabil sa raspunzi la indiciile externe sau sa mananci prea mult.
Gandeste cand mananci
In loc de final: Este posibil sa nu detii controlul asupra tuturor factorilor din mediul tau alimentar – de luat in considerare modul de publicitate al mancarurilor si faptul ca sunt disponibile peste tot – insa simpla constientizare a declansatorilor alimentari ascunsi si constientizarea a ceea ce mananci ar putea fi suficiente pentru a te tine la distanta de supraalimentare.
Daca vecinii tai sunt obezi si familia ta ar putea deveni obeza
Este obezitatea contagioasa?
Dacă oamenii din jurul vostru sunt supraponderali, acest fapt poate crește riscurile familiei tale de de a castiga kilograme in plus ... potrivit unui nou studiu american publicat in Journal of the American Medical Association. Iata de ce... sau afla la raspunsul Este obezitatea contagioasa? AICI
Despre obezitate, mai poti citi:
Obezitatea, intre stilul de viata si mostenirea generica
Bebelusul gras: cand trebuie sa ne ingrijoram
Copiii obezi dezvolta boli cardiace in adolescenta
autor: Desprecopii.com - 2018
referinte:
Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think Mass Market Paperback – December 28, 2010
Assessing Social Contagion in Body Mass Index, Overweight, and Obesity Using a Natural Experiment - The Journal of the American Medical Association - Martie 2018
health24.com,
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII