20 de substanțe chimice foarte toxice din produsele cosmetice
In produsele de frumusete pe care le are orice femeie sunt ascunse multe substante chimice foarte periculoase, care ajung direct in sange.Multe dintre ele au legatura cu cancerul, tulburarile hormonale, toxicitatea organelor si alergiile
Iată cele mai daunătoare 20 de substante chimice la care să fii atentă și ce pot face ele corpului tău.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Parfum
2. Formaldehida
3. Ulei mineral si petrol
4. Parabeni
5. Etanolamina
6. Oxibenzona, octinoxat
7. Hidrochinona
8. Hidroxianisol butilat
9. Triclosan si triclocarban
10. Ingrediente din gudronul de carbune
Parabenii din produsele pentru bebelusi - ce trebuie sa stii
Substante chimice din produsele de frumusete ajung in sange
O femeie foloseste in jur de 12 produse de ingrijire personala ce contin uimitorul numar de 168 de substante chimice diferite. Acum, un expert in ingrijirea pielii a alcatuit o lista a ingredientelor potential daunatoare care se gasesc frecvent in produsele de frumusete si cosmetice.
Medicul naturopat englez, Trevor Cates, explica la ce sa te uiti pe etichetele gelurilor de dus, lotiunilor, sampoanelor, cosmeticelor si chiar pe etichetele pastelor de dinti si cum aceste ingrediente sunt asociate cu o serie de probleme de sanatate.
Multe dintre ele au legatura cu cancerul, tulburarile hormonale, toxicitatea organelor si alergiile
Pielea absoarbe pana la 60% din substantele chimice pe care le contin produsele de frumusete
Intr-un separat studiu alarmant efectuat de Fundatia de Cercetare a Plantelor din Marea Britanie s-a descoperit ca pielea absoarbe pana la 60% din substantele chimice pe care le contin produsele, iar substantele absorbite de piele ajung direct in sange.
Dr. Trevor Cates enumera cele mai periculoase ingrediente pe care trebuie sa le eviti. Dr. Cates a spus: „Ceea ce punem pe piele ar trebui sa fie la fel de curat ca ceea ce mancam. Insa pentru majoritatea oamenilor, lucrurile nu stau asa.”
„Chiar si in cantitati mici, multe din substantele chimice regasite frecvent in cosmeticele noastre pot avea un impact extrem de mare asupra sanatatii si asupra hormonilor, iar noi suntem abia la inceputul intelegerii consecintelor.”
Iata lista ingredientelor toxice pe care sa le cauti pe etichetele produselor – Dr. Cates recomanda inlaturarea produselor in cazul in care contin urmatoarele ingrediente.
1. Parfum
Amestecurile de parfum pot fi compuse din zeci, chiar sute de substante chimice individuale, iar acestea nu trebuie sa fie enumerate pe eticheta produsului.
Cates recomanda evitarea oricaror miresme, daca nu sunt naturale, precum parfumul uleiurilor esentiale pure, deoarece pot provoca reactii alergice sau tulburari hormonale.
Ad-Extra3:
2. Formaldehida si declansatoare de formaldehida (quaternium-15, diazolidinil uree, hidantoina DMDM, bronopol sau imidazolidinil)
Aproape unul din cinci produse cosmetice contine o substanta care genereaza formaldehida, care este legata de producerea cancerului.
Acest iritant se regaseste in produsele pentru unghii, vopselele pentru par, solutiile de indreptare a parului, adezivul pentru gene false, si in unele sampoane.
3. Ulei mineral si petrol (numit si petrolatum, jeleu de petrol si ulei de parafina)
Uleiul mineral si petrolul sunt ingredientele de baza ale multor produse cosmetice de astazi. Atat uleiul mineral, cat si petrolul au aceleasi origini cu combustibilii fosili.
Produsele cosmetice pentru fond, pentru curatare si hidratare contin adesea ulei mineral. Prin blocarea umiditatii pielii, uleiul mineral se afla pe suprafata pielii si poate bloca porii, crescand riscul aparitiei acneei si al punctelor negre.
O preocupare imensa in ceea ce priveste sanatatea produselor cu petrol este ca ele pot contine 1,4 dioxan. Aceasta impuritate, gasita in 22% din toate produsele cosmetice pe baza de petrol, s-a dovedit ca fiind cauzatoare de cancer la animale.
4. Parabeni (propil, izopropil, butil si izobutil)
Utilizate pe post de conservanti, aceste substante pot fi gasite intr-o serie de produse de frumusete, inclusiv make-up, deodorante, creme hidratante si sampoane.
Parabenii s-au dovedit a fi stimulatori de crestere a anumitor tipuri de celule canceroase de san. Parabenii par a fi capabili sa faca acest lucru chiar si in cantitati mici. Ei au o structura chimica asemanatoare cu cea a estrogenului, ceea ce inseamna ca pot imita in organism efectele acestui hormon.
Un alt studiu a constatat ca unii barbati care folosesc produse ce contin parabeni au un numar mai mic de spermatozoizi si mai putin testosteron decat barbatii care nu folosesc.
5. Etanolamina (dietanolamina [DEA], monoetanolamina [MEA] si trietanolamina [TEA])
Impuritatile care pot aparea in aceste substante chimice, numite nitrosamine, sunt cunoscute ca provocatoare de cancere la o varietate de specii animale.
Nitrosaminele nu sunt enumerate pe etichetele produsului, asa ca, se recomanda evitarea totala a lor. De asemenea, exista dovezi ca acestea sunt toxice pentru pielea umana. Numeroase studii le-au clasificat ca fiind toxice pentru oraganele respiratorii si alte organe.
Aceste substante chimice se gasesc intr-o gama larga de produse cosmetice, inclusiv in sapunuri, sampoane, produse de ingrijire si vopsire a parului, lotiuni, creme de ras, unguiente farmaceutice, fard de ochi, rimel, machiajul pentru umbra ochilor, blush, baze de machiaj, produse de fond, parfumuri si produse de protectie solara.
6. Oxibenzona (benzofenona), octinoxat si homosalat
Gasite in multe produse de protectie solara, balsamuri pentru buze si alte produse cu SPF, aceste substante chimice pot imita hormoni, pot provoca endometrioza si pot reprezenta un risc pentru sistemele de reproducere.
Oxibenzona a fost legata din ce in ce mai mult de pubertatea timpurie la fete, de scaderea numarului de spermatozoizi si infertilitate masculina, precum si de o crestere a cancerelor ce au legatura cu hormonii, atat la femei, cat si la barbate. Cercetarile arata si ca oxibenzona se poate acumula in tesuturi grase si are legatura cu reactiile alergice.
Un studiu din 2008 a aratat ca s-a gasit oxibenzona in urina a 97% dintre oamenii testati, asadar stim ca este usor absorbita de organism.
7. Hidrochinona (sau acetat de tocoferil) sau alte substante de luminare a pielii
Acestea pot provoca pielii o boala numita ochronoza cu leziuni albastre negre „deformante si ireversibile” pe pielea expusa, avertizeaza Agentia pentru Alimente si Medicamente.
In plus, hidrochinona a fost asociata cu un risc crescut de cancer de piele. Acestea se gasesc in anumite produse de curatare si alte produse de luminare a pielii. Produsele de luminare a pielii importate ilegal pot contine mercur.
8. Hidroxianisol butilat
Acesta este un solid ceros care poate fi gasit intr-o varietate de produse cosmetice si de ingrijire personala, in special in ruj si in produsul de umbrire a ochilor.
Hidroxianisolul butilat a fost clasificat de catre Programul National de Toxicologie al SUA, bazat pe studiile pe animale, ca fiind „un agent cancerigen uman”. si Uniunea Europeana il clasifica drept un „disruptor endocrin”. In doze mai mari, poate scadea testosteronul si hormonul tiroidian de tiroxina si poate afecta negativ calitatea spermei si organele sexuale ale sobolanilor.
9. Triclosan si triclocarban
Aceste substante sunt utilizate ca agenti antimicrobieni in produsele de ingrijire personala, precum sapunul.
Substantele sunt disruptoare endocrine, insemnand ca ele pot afecta reglarea tiroidiana, reglarea testosteronului si a estrogenului, ceea ce poate crea o serie de probleme, inclusiv pubertatea precoce, calitatea slaba a spermei, infertilitatea, obezitatea si cancerul.
Copiii expusi acestor compusi la o varsta frageda prezinta, de asemenea, o sansa mare de a dezvolta alergii, astm si eczeme.
Aceste substante chimice sunt atat de raspandite incat au fost gasite in urina a 75% dintre persoanele testate. Cu toate acestea, cercetarile arata ca utilizarea sapunurilor antibacteriene nu este mai eficienta decat utilizarea sapunului si a apei obisnuite.
10. Ingrediente din gudronul de carbune (ce includ aminofenol, diaminobenzen si fenilendiamina)
Gudronul de carbune este un produs secundar al prelucrarii carbunelui si este capabil sa provoace cancerul la oameni. Produsele derivate din acesta sunt utilizate in sampoanele pentru matreata.
Aceste ingrediente pot fi gasite in creme, unguiente, sapunuri si sampoane pentru matreata. Uniunea Europeana a interzis utilizarea gudronului de carbune in produsele cosmetice – ai grija atunci cand cumperi produse din strainatate.
11. Toluen
Acest solvent volatil petrochimic si diluant de vopsea este utilizat si in produsele pentru unghii. Este neurotoxic si un iritant care poate afecta respiratia si poate provoca greata.
Studiile epidemiologice umane si studiile pe animale au legat acest ingredient toxic de sistemul imunitar si anumite forme de cancer.
12. Mica, silice (cristalina), talc (daca nu este azbest) si dioxid de titan nanoparticulat (TiO2)
Aceste ingrediente pot fi riscante atunci cand sunt utilizate in pudre sau spray-uri, deoarece particulele de dimensiuni mici sunt usor de inhalat, se pot depozita in corpul nostru si ne pot irita plamanii.
Dr. Cates spune ca, odata cu trecerea timpului, acest efect poate duce la boli pulmonare.
De retinut ca aceste ingrediente nu au aceleasi daune potentiale atunci cand sunt folosite in creme si lotiuni – cu alte cuvinte, cand nu sunt inhalate.
13. Metilizotiazolinona, metilclorizotiazolinona si benzizotiazolinona (de asemenea, 2-metil-4-izotiazolina-3-ona, conservant Neolone 950, MI, OriStar MIT si Microcare MT, 5-clor-2-metil-4-izotiazolin-3-ona si MCI)
Acesti conservanti au fost folositi in multe produse lichide de ingrijire personala, inclusiv in sampon, balsam, vopsele pentru par, gel de dus, lotiune, crema de protectie solara, rimel, spuma de ras, lotiune si sampon pentru bebelusi, spray de par, solutie pentru indepartarea machiajului, sapun lichid si detergenti.
Substantele chimice au fost legate de toxicitatea pulmonara, reactiile alergice si posibilele neurotoxicitati. Uniunea Europeana le-a interzis recent – pana in februarie 2017 companiile au trebuit sa le elimine din produsele lor, deci ar trebui sa nu le mai poti vedea pe piata europeana.
14. Metale grele, precum mercur, plumb, arsenic si aluminiu
Acumulandu-se in organism in timp, metalele grele pot afecta creierul si sistemul nervos, pot perturba hormonii si au potentialul de a provoca cancerul.
Cu ani in urma, sapunurile cu mercur erau utilizate si pentru a ilumina pielea, dar accentuam, din nou, ca utilizarea mercurului in produse cosmetice este interzisa in Uniunea Europeana - si asa a fost inca din 1976. Produsele cosmetice de iluminare a pielii care contin aceste ingrediente sunt ilegale.
Este posibil ca metalele grele sa nu fie amintite pe eticheta produsului, deoarece ele pot fi prezente acolo din cauza contaminarii ingredientelor. Cauta pe eticheta calomel, acetat de plumb, mercur, clorura de mercur sau timerozal.
15. Resorcinol (sau 1,3-benzendiol, resorcin, 1,3-dihidroxibenzen, m-hidroxibenz, m-dihidroxifenol)
Este folosit in productia de anvelope si este un ingredient comun in produsele de vopsire si inalbire a parului si in anumite tratamente pentru acnee si eczeme.
Este un cunoscut iritant al pielii si un alergen. Unele cercetari sugereaza si ca este toxic pentru sistemul imunitar, iar studiile pe animale au legat expunerea la acest ingredient de disfunctiile tiroidiene.
16. Negru carbon (sau D&C negru nr.2, negru canal, negru de acetilena, negru cuptor, negru lampa si negru termic)
Negru carbon este produsul unei arderi incomplete a materialelor cu continut de carbon.
Este folosit ca pigment in anumite machiaje si lacuri de unghii, si a fost legat de cancerul si toxicitatea anumitor organe, inclusive a pielii, conform lui Dr. Cates.
17. P-fenilendiamina (sau 4-aminoanilina, 1,4-benzendiamina, p-diaminobenzen, 1,4-diaminobenzen, 1,4-fenilendiamina)
Acestea sunt materiale plastice utilizate in vopselele pentru par. Cercetarile sugereaza ca acestea pot provoca reactii ale pielii, toxicitate a organelor si, posibil, cancer.
De asemenea, potrivit Campaniei pentru Siguranta Cosmeticelor, pot modifica materialul genetic al celulelor.
18. Teflon (si politetrafluoretilena [PTFE], poliperfluormetilzopropil eter, DEA-C8-18, perfluoralchiletil fosfat)
Aceeasi substanta care, de obicei, acopera vasele de gatit, este folosita, uneori, si in machiaje. Teflonul poate fi contaminat cu PFOA, care a fost asociat cu cancerul si tulburarile hormonale.
Stai departe de aceste ingrediente atat in vasele de gatit, cat si in cosmetice.
19. Acrilamida (de asemenea, poliacrilamida; poliacrilat, polyquaternium, acrilat)
Aceste substante sunt utilizate in anumite creme, lotiuni, produse de machiaj, de protectie solara si de ingrijire a parului ca agenti de stabilizare si legare.
Acrilamida poate cauza cancerul la oameni, iar studiile pe animale au dovedit ca distruge procesul reproducerii, spune Dr. Cates.
20. Fenoxietanol (dar si Euxyl K® 400 si PhE)
Acest conservant chimic este utilizat intr-o varietate de produse de ingrijire personala, precum parfumuri, machiaje, dezinfectante de maini, deodorante, paste de dinti, servetele pentru bebelusi, produse de protectie solara si lotiuni.
Dr. Cates spune ca aceasta substanta a fost legata de iritarea pielii si de eczeme, si poate chiar sa afecteze functia sistemului nervos central. In studiile pe animale, s-a dovedit ca provoaca leziuni ale vezicii urinare.
Ingrijirea pielii in timpul sarcinii: Ghidul produselor si compusilor chimici care trebuie evitati
Multor gravidute le este familiar bine-cunoscutul “POT si SA NU” in legatura cu ceea ce le este si ceea ce nu le este indicat sa foloseasca si sa consume pe durata sarcinii. Iata un GHID despre Ingrjirea pielii in timpul sarcinii: Ghidul produselor si compusilor chimici care trebuie evitati
Parabenii din produsele pentru bebelusi - ce trebuie sa stii
Parabenii sunt o familie de substante chimice care apar in mod natural in unele alimente si sunt adaugati in multe produse pentru a prelungi perioada de conservare. Sunt utilizati in produse farmaceutice, alimentare, cosmetice, de toaleta, si chiar in unele produse pentru copii.
Daca vrei sa eviti parabenii, cauta produse pe care sa scrie "fara parabeni" citeste in continuare aici >
De ce nu mai folosesc sampon de 5 ani! Si cum sa iti faci samponul acasa
Cunoasteti acele reclame iritante la sampoane cand niste dive locale isi dau parul pe spate, si-l flutura in bataia a vreo trei ventilatoare uriase si, dupa zeci de repetitii obositoare - pana ajung convingatoare ne spun suav: Samponul blabla imi face parul matasos si nu mai cade ... Bleah... puteti crede asemenea minciuni? Sampoanele, in special cele care au bugete imense pentru reclame pe televizor - sunt pline de chimicale si substante care ne incarca de energie negativa.
Iata relatarea unei tinere mamici care nu mai foloseste sampoanele cormeciale de 5 ani....
https://helloclue.com/.../chemicals-in-your-skincare-products
www.organichealthandbeauty.com
https://www.prevention.com/beauty/.../toxic-beauty-products..
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII