(P) Primii 3 ani de viata sunt esentiali pentru construirea sistemului imunitar al copilului
De ce este imunitatea importanta in primii 3 ani de viata?
Sistemul imunitar este acela care asigura protectia organismului impotriva a tot ceea ce ii face rau, recunoscand si luptandu-se cu toti factorii care pun in pericol sanatatea.
Sistemul imunitar al bebelusilor nu este la fel de puternic precum cel al copiilor mai mari sau al adultilor, avand nevoie de cateva luni pentru a se stabiliza si a deveni matur - sa nu uitam ca sistemul imunitar al copilului nu este pe deplin dezvoltat pana la varsta de 6 luni.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum putem construi imunitatea in primii 3 ani de viata?
Este important sa ne invatam copilul urmatoarele ...
Ce rol joaca nutritia in imunitatea din primii 3 ani de viata?
Nutrienti importanti pentru sistemul imunitar
De aceea, in primii 3 ani de viata ai copilului, o nutritie adecvata asigura si un mediu intestinal sanatos, ceea ce creeaza un context favorabil dezvoltarii unui sistem imunitar puternic pentru cei mici.
De ce este sistemul imunitar mai fragil in primii ani de viata, ne spune domnul doctor Bogdan Stana, medic specialist pediatrie Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi:
Imunitatea în primii 3 ani de viață este scăzută prin însuși modul de reacție al sistemului imun împotriva agenților care provoacă boli. Răspunsul imun în prima perioadă a copilăriei încă nu este adaptat la tipul de infecție cu care copiii pot intra în contact și, astfel, nu are nici eficiența maximă. De aceea, intervențiile părinților sunt cu adevărat eficiente în perioada 1-3 ani, când sistemul imun are capacitatea maximă de ”învățare” și dezvoltare.
Cum putem construi imunitatea in primii 3 ani de viata?
Chiar daca sistemul imunitar se dezvolta de la sine si isi adapteaza functiile nevoilor organismului, exista o serie de factori externi care il pot influenta si care, daca sunt corect gestionati, pot conduce la asigurarea unei eficiente sporite a functionarii sistemului imunitar. De exemplu:
► alaptarea: laptele matern este cea mai buna hrana pentru bebelusi in primul an de viata
► evitarea zaharului: zaharul slabeste sistemul imunitar, asemenea preparatelor fast-food care contin numeroase substante chimice ce scad eficienta sistemului imunitar
► reguli uzuale de igiena: spalarea mainilor inainte si dupa mese
► o nutritie eficienta, bogata in legume si fructe de sezon
► un program de somn specific varstei: prin somn copiii isi conserva energia si isi refac tesuturile afectate de microbi si infectii.
De asemenea, este important sa ne invatam copilul urmatoarele:
► sa isi acopere gura si nasul cu o batista cand tuseste sau stranuta
► sa arunce servetelul folosit in gunoi imediat
► sa isi spele mainile inainte si dupa masa
► sa evite sa isi atinga cu mainile - ochii, nasul sau gura
► sa evite sa isi pupe colegii la gradinita
Domnul doctor Bogdan Stana, ne spune si care sunt alimentele esentiale pentru un mediu intestinal adecvat care sa asigure o buna imnitate copiilor in primii ani de viata:
Alimentația în primii 3 ani de viață de viață este definitorie pentru statusul nutrițional și imunitar ulterior al copilului, astfel că părinților le este recomandat să urmeaze calendarul diversificării, cât și recomandările privind alimentele benefice pentru primii 3 ani de viață ai copilului. Ideal, în primele șase luni copilul ar trebui să primească doar lapte matern, iar ulterior alimentația complementară să cuprindă alimente ce respectă raporturile și calitatea principiilor alimentare și a vitaminelor.
Ce rol joaca nutritia in imunitatea din primii 3 ani de viata?
Putem sa stimulam imunitatea prin nutritie? Bineinteles, insa relatia dintre nutritie si imunitate este bidirectionala, cele doua elemente fiind in stransa legatura.
Sistemul imunitar al unui copil poate suferi mult in urma unei alimentatii bogate in aditivi, conservanti si zahar. Toate aceste lucruri pot afecta digestia si creste inflamatia, ceea ce face mai dificila lupta impotriva virusurilor sau a bacteriilor.
In loc de alimente foarte procesate si/sau fast-food, semi-preparate, asigurati-va ca oferiti copilul alimente proaspete, nuci, proteine slabe si cereale integrale neprelucrate. Furnizarea unei varietati de legume asigura doza necesara de fitonutrienti pentru a-i mentine sanatosi pe cei mici - urmati cu sfintetie regula celor 5 legume si 5 fructe zilnice.
O alimentatie sanatoasa si echilibrata, corect adaptata varstei copilului, poate ajuta sistemului imunitar. Dar cum ar trebui sa arate planul de nutritie al copiilor in primii ani de viata ca sa aiba un sistem imunitar cat mai puternic, ne relateaza domnul doctor Bogdan Stana:
Înțelegerea funcționării sistemului imun a dus la surprinderea unor necesități nutriționale concretizate ulterior în recomandări specifice (rolul vitaminei D, al zincului, manganului etc.). Totodată, prebioticele și probioticele, ca și alimentație funcțională, au un rol bine definit în întărirea sistemului imunitar. Prin urmare, alimentația echilibrată din punct de vedere al principiilor alimentare, la care se adaugă vitamine, suplimente de prebiotice și probiotice, dar și suplimente de acizi grași cu rol în dezvoltarea sistemului nervos – toate acestea trebuie să facă parte integrantă în planul de nutriție al copilului sănătos în primii 3 ani de viață.
Laptele de vacă introdus precoce nu corespunde acestor cerințe, fiind greu de metabolizat la nivel renal, având un conținut crescut de fosfor și scăzut de calciu și fier, și poate cauza uneori alergii digestive care au ca rezultat un sindrom de malabsorbție.