Este hipnoza o metoda terapeutica?
-
Despre hipnoza s-au spus multe lucruri, bune si rele, insa niciodata
subiectul nu a fost limpede pentru toti, tocmai prin misterul pe care il creeaza
fenomenele neintelese pe deplin sau gresit intelese. Daca hipnoza este o metoda
terapeutica, vom afla in continuarae articolului.
Despre hipnoza s-au spus multe lucruri, bune si rele, insa niciodata subiectul nu a fost limpede pentru toti, tocmai prin misterul pe care il creeaza fenomenele neintelese pe deplin sau gresit intelese. Daca hipnoza este o metoda terapeutica, vom afla in continuarae articolului.
Ce este hipnoza?
Prin hipnoza se intelege o stare particulara de somn, produsa artificial, cu ajutorul sugestiei, de catre subiectul insusi sau o alta persoana.
Aceasta stare are 3 stadii:
- starea de somn (bolnavul mentine legatura cu
medicul prin analizatorul auditiv
- starea cataleptica (se pot imprima
muschilor diverese pozitii si cand pot aparea si halucinatiile)
- starea
somnambulismului (sunt posibile anumite miscari automate)
Este incontestabil faptul ca hipniza exista si ca poate produce modificari spectaculoase ale proceselor psihice si ale comportamentului. Astfel se pot obtine halucinatii, iluzii, reducerea sua accentuarea sensibilitatii, modificari ale atentiei sau ale memoriei, acceptarea unor situatii anormale ca fiind perfect logice, mentinerea timp indelungat a unr pozitii incomode si modificari ale cmportamentului afectiv.
Poate hipnoza sa vindece boli?
Principalele boli despre care se afirma ca au fost vindecate sau ameliorate sunt:
- dureri diferite (reumatice, migrene, anginoase,
menstruale, de stomac)
- fobii (teama de zbor, inaltime, intuneric,
agorafobia, claustrofobia, etc.)
- insomnia si scrasnitul din
dinti
- asigura o nastere usoara
- disfunctiile sexuale
masculine (ejaculare precoce, impotenta) si feminine (anorgasmie, frigiditate,
vaginism, dismenoree)
- problemele alimentare (bulimia, anorexia,
obezitatea)
- afectiuni dezvoltate pe fond nervos (hipertensiunea
arteriala, bolile de piele, ulcerul si gastritele, astmul bronsic, transpiratia
abundenta, ciclul menstrual neregulat etc.)
- depresiile, panica,
anxietatea, emotivitatea, timiditatea, obsesiile, deviatiile de comportament,
etc
Tratamentul placebo
Nu intamplator insa, aceleasi categorii de boli se amelioreaza utilizand o metoda de cercetare stiintifica numita placebo; cuvantul provine din limba latina si inseamna voi pleca – in evul mediu, el desemna un lingusitor, iar medicina moderna a preluat acest cuvant pentru un medicament pe care un medic il prescrie doar pentru a-I face pacientului placere, fara a contine insa o substanta activa.
Statistic vorbind, o treime dintre pacienti reactioneaza foarte bine la tratamentul placebo, o treime satisfacator, iar cealalta treime nu reactioneaza deloc, proportiile mentionate fiind valabile si in cazul hipnozei. In fapt, credinta in efectul medicamentului conditioneaza vindecarea, asa cum puterea cuvantului, sugestia joaca acelasi rol in bolile psihosomatice.
Prima substanta folosita ca Placebo este apa, numita pretentios aqua simplex, actiunea sa se bazeaza pe prestigiul profesional al medicului ce prezinta acest medicament ca fiind foarte bun. Odata cu cresterea nivelului sociocultural al pacientilor ei nu au mai putut fi pacaliti atat de usor, de aceea apa a trebuit sa fie sterilizata, îmbuteliata în fiole si apoi administrata.
S-a demonstrat ca femeile raspund pozitiv, mai intens si in numar mai mare decat barbatii. Copiii si adolescentii insa, raspund mai putin la fenomenul Placebo, pentru ca aparitia acestui fenomen se bazeaza pe încrederea pacientului în pregatirea profesionala a medicului. De aceea fenomenul se manifesta frecvent la persoanele vârstnice. Indiferent de vârsta pacientului si de investitia sa afectiva în medic si medicament, efectul Placebo cunoaste o diminuare progresiva cu fiecare noua administrare.
Este hipnoza riscanta?
O problema amplu dezbatuta este riscul ca in starea de hipnoza,datorita modificarilor comportamentale si de vointa instalate, persoana hipnotizata sa poata comite, fara voia sa, acte impotriva legilor actuale sau impotriva unor norme etice sau morale unanim recunoscute.
O alta problema controversata este aceea daca o persoana poate fi hipnotizata impotriva vointei sale. Raspunsul este afirmativ, intrucat dorinta dupa hipnoza poate proveni atat de la nivelul constientului, al vointei libet exprimate, dar si de la nivelul subconstientului, zona de activitate a creierului care nu poate fi influentata de vointa umana.
Pe langa pericolele expuse mai sus, exista si o serie de reactii negative imdeiate, asociate procesului de hipnoza sau de trezire din hipnoza.
Multi dintre pacientii care se trezesc din hipnoza, prezinta tremuraturi, dureri de cap si uneori fenomene mai grave – pana la tulburari nevrotice. Alteori insa, tezirea din hipnoza poate fi prelungita, dificila sau extrem de neplacuta.
Atentie!
Hipnoza nu se induce persoanelor ce sufera de: schizofrenie, paranoia, psihoza maniaco-depresiva, epilepsie - exista riscul declansarii unei crize psihotice (nu obligatoriu!).
Forumuri recomandate la Supereva
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII