Placenta accreta: cauze, prevenire și tratament - sfatul medicului ginecolog

Placenta accreta -  cauze, prevenire si tratament - sfatul medicului ginecolog

Placenta accreta: cauze, prevenire și tratament - sfatul medicului ginecolog

Placenta accreta este o complicație a sarcinii în care placenta se atașează foarte puternic de peretele uterului și nu se poate desprinde în mod normal după naștere. În mod normal, placenta este atașată de peretele uterului și se desprinde după ce bebelușul este născut. Însă în cazul placentei accreta, placenta poate fi atașată profund de peretele uterin, fapt care poate determina sângerări grave după naștere.

Placenta accreta poate apărea la orice femeie care are o sarcină, dar este mai frecventă la femeile care au avut o cezariană anterioară sau alte intervenții chirurgicale uterine, precum îndepărtarea fibroamelor uterine sau a polipilor.

⭐ Iata ce trebuie sa stiti despre recunoasterea si tratarea acestei afectiuni numita placenta accreta

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este placenta accreta?
Care sunt factorii de risc pentru placenta accreta?
Riscurile pentru bebelus in cazul placentei accrete
Ce se intampla daca sunteti diagnosticata cu placenta accreta?
Se poate preveni placenta accreta?
Ce tratamente sunt disponibile pentru placenta accreta?
Kim Kardashian a avut placenta accrete
Alte problema posibile cu placenta

Ce este placenta accreta?

Placenta accreta apare atunci cand placenta creste prea adanc in peretele uterului, neputandu-se desprinde singura dupa nasterea copilului. Desi placenta functioneaza in mod normal pentru a ajuta copilul sa creasca bine, conditia poate fi periculoasa pentru mama, deoarece incercarea de a detasa placenta dupa nastere poate provoca sangerari masive si lezarea altor organe de care placenta s-a atasat. Cu cat este mai adanc atasata, cu atat este mai periculos.

Uterul este compus dintr-un strat (mucoasa) interior (-oara), ce captuseste peretii uterului si care se ingroasa in timpul sarcinii pentru a creea ceea ce se numeste decidua si un strat exterior de muschi numit tesut miometrial. Placenta accreta apare cand placenta creste prin stratul interior si se ataseaza la muschiul exterior. Dar, in unele cazuri, este chiar mai severa, cand se ataseaza prin peretel uterin si strapunge tesutul muscular al uterului (numit placenta increta), sau mai grava, cand strapunge complet uterul si se fixeaza pe un alt organ, precum vezica urinara (numita placenta percreta).

tipuri placenta

Un studiu din 2015 publicat in revista Obstetrics & Gynecology, a constatat ca una din fiecare 697 de nasteri din Canada in 2009 si 2010, a avut drept rezultat placenta accreta. Afectiunea a fost in crestere timp de zeci de ani, ca urmare a unei cresteri a cezarienelor, explica Jonathan Tankel, OB / GYN la Spitalul Royal Alexandra din Edmonton.

Care sunt factorii de risc pentru placenta accreta?

Placenta accreta poate apărea la orice femeie care are o sarcină, dar este mai frecventă la femeile care au avut o cezariană anterioară sau alte intervenții chirurgicale uterine, precum îndepărtarea fibroamelor uterine sau a polipilor. În aceste cazuri, țesutul cicatricial poate face ca placenta să se atașeze mai puternic de peretele uterin.

De asemenea, riscul de a dezvolta placenta accreta crește odată cu numărul de sarcini anterioare și vârsta mamei. Femeile care au mai mult de două sarcini anterioare sau care sunt peste 35 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta placenta accreta.

John King, specialist in medicina materna si fetala, la spitalul Mount Sinai din Toronto, Canada -  explica faptul ca operatia anterioara a uterului - adica o cezariana anterioara, care poate slabi tesutul miometrial, este cel mai frecvent factor de risc pentru dezvoltarea placentei accreta.

"Cu cat ati facut mai multe operatii de cezariana, cu atat mai mult va aparea aceasta problema", spune el. Dar, orice alte interventii chirurgicale in acest domeniu, inclusiv indepartarea fibromului, o dilatare si chiuretaj, si unele proceduri de fertilitate, pot crea un loc slab in uter care poate provoca probleme daca placenta se ataseaza de acesta. Sunteti, de asemenea, in pericol dati ati mai avut placenta accreta inainte.

sarcina

Se poate preveni placenta accreta?

Cel mai mare semn de neliniste pentru o posibila accreta este atunci cand o femeie are ceea ce se numeste placenta previa (atunci cand placenta se implanteaza mult prea jos in uter si acopera colul uterin) sau o placenta mica (unde este aproape de colul uterin) si o operatie de cezariana anterioara. "Atunci cand combinati o cezariana anterioara cu o placenta asezata mult prea jos, fiecare medic de familie, moasa si obstetrician ar trebui sa se gandeasca: "Aceasta pacienta ar putea fi expusa riscului placentei accreta", spune Kingdom. El recomanda ca pacientelor sa li se faca trimitere la unitatile de ingrijire speciala unde pot investiga o eventuala placenta accreta cu ajutorul ultrasunetelor (poate fi vazuta inca de la ecografia de 12 saptamani, daca pacienta are o vezica plina si medicul stie ce cauta) si este, de obicei, confirmata cu ajutorul unui RMN.

Tankel spune, de asemenea, ca un rezultat ridicat al unui test de sange alfa-fetoprotein, efectuat intre 15 si 20 de saptamani de sarcina (daca optati pentru screening-ul prenatal integrat pentru a verifica defectele tubului neural) indica un risc crescut de accreta a placentei. Daca aveti un rezultat ridicat in urma acestui test si nu exista semne de, defecte ale tubului neural pe o ecografie, atunci medicul ar trebui sa investigheze o posibila accreta.

Sangerarea vaginala rosie in trimestrul III, poate fi uneori un semn. Daca se intampla acest lucru, luati legatura cu medicul imediat si mergeti la urgente daca sangerarea este severa. Dar, daca placenta nu este situata jos, placenta accreta poate fi greu de diagnosticat, chiar si pentru specialisti, spune Kingdom. De aceea, placenta accreta, uneori nu este descoperita decat dupa ce copilul s-a nascut si placenta nu iese.

Ad-Extra3:

Riscurile pentru bebelus in cazul placentei accreta

Placenta accreta poate crește riscul de complicații pentru bebeluș în timpul sarcinii și nașterii. Unele dintre riscurile pentru bebeluș sunt:

♦ Naștere prematură:

Placenta accreta poate crește riscul de nasterea prematura., ceea ce poate determina probleme de sănătate la bebeluș, cum ar fi dificultăți de respirație, icter sau infecții.

♦ Creștere restricționată a fătului:

Placenta accreta poate afecta fluxul de sânge și nutrienți către bebeluș, ceea ce poate determina o creștere restricționată a fătului.

♦ Sângerări:

Placenta accreta poate determina sângerări grave după naștere, ceea ce poate fi periculos pentru sănătatea bebelușului.

Ce se intampla daca sunteti diagnosticata cu placenta accreta?

Daca sunteti diagnosticata cu placenta accreta, atunci va trebui sa va intalniti cu o echipa de specialisti care au experienta in aceasta afectiune.  Daca locuiti intr-o zona rurala, este posibil sa aveti nevoie sa calatoriti la spital mai mare, deoarece ingrijirea nasterii si post-partum, poate fi complicata si implica mai multi experti, inclusiv radiologi, specialisti in diagnosticarea radiografiilor, urologi si obstetricieni. Este posibil sa aveti nevoie si de transfuzii de sange.

Deoarece va trebui sa aveti acea echipa de medici pregatita pentru nastere, Kingdom spune ca, adesea, recomandarea este o operatie de cezariana planificata la 35 de saptamani de sarcina. "Dupa 35 de saptamani, pacienta este expusa riscului de sangerare si, prin urmare, unei interventii chirurgicale de urgenta", explica el. "Asadar, ar fi mai bine sa planificati o interventie chirurgicala cu toata echipa prezenta la 35 de saptamani de sarcina, decat sa veniti de urgenta la o ora tarzie in noapte pentru o interventie chirurgicala".

Inainte de nastere, Kingdom spune ca femeile sunt de asemenea, sfatuite, sa stea aproape de un spital mare, in mod ideal de cel la care intentioneaza sa nasca, in caz de sangerare severa. Cu cat este mai joasa placenta, cu atat este mai mare riscul de sangerare, astfel incat pacientelor cu previa li se cere sa evite contactul sexual si exercitiile viguroase.

Ce tratamente sunt disponibile pentru placenta accreta?

In functie de gravitatea placentei accreta si daca aveti de gand sa faceti mai multi copii, medicul va poate sugera o histerectomie in acelasi timp cu operatia de cezariana. Tankel spune ca aceasta este cea mai sigura optiune. "Odata ce incepeti sa deranjati placenta, puteti avea sangerari masive", observa el.

Dar, de obicei, o histerectomie nu este necesara in cazul placentei accreta, forma cea mai putin severa a afectiunii. Muschiul este intact, desi este posibil ca placenta sa fie lasata in uter si indepartata chirurgical la cateva saptamani dupa nastere, spune Kingdom.

De fapt, din cand in cand, chiar daca este severa, medicii pot determina in timpul interventiei chirurgicale ca nu este necesara o histerectomie si pot repara uterul, astfel incat o femeie sa poata avea mai multi copii. Bineinteles, scopul principal al medicului este siguranta femeii, astfel incat pacientele sunt sfatuite in consecinta.

Kim Kardashian a avut placenta accreta

Cand Kim Kardashian si Kanye West au hotarat sa aiba un al treilea copil, au folosit o mama surogat, pentru ca, Kim nu a putut sa-si poarte un alt copil. In primele doua sarcini, a avut o afectiune numita placenta accreta, care i-a lasat o gaura si tesut cicatrician in uter.

Alte problema posibile cu placenta

Placenta joasa: ce inseamna si ce e de facut
Stadii de imbatranire ale placentei
Dezlipirea de placenta  
Placenta Previa: simptome si factori de risc

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

↘️ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023) 

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️

 

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii  

autor: Desprecopii.com 
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 

Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: SIngapore General Hospital /www.sgh.com.sg

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII